Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
tonybollo1

Goda råd är dyra

Rekommendera Poster

tonybollo1

Hej alla vänner!

Vad jag vet är det ganska dåligt ställt beträffande glossarier, särskilt specialiserade sådana, mellan svenskan och främmande språk. Därför skulle jag gärna göra en insats och täppa till en "lucka" angående mitt modersmål. Under mina många år som utbildare av tolkar och översättare hann jag samla ett, i mitt tycke, värdefullt undervisningsmaterial bestående av fackterminologilistor inom huvudsakligen de sociala, vardagsjuridiska, arbetsmarknads, medicinska och juridiska områden, som jag inte gärna vill att det följer med mig i graven.

 

Nu behöver jag goda råd. Förut, när jag skulle dela listor till mina elever, brukade jag använda WordPerfect eftersom det var en enkel match att sortera listor på 50-100 ord både från svenska till spanska och från spanska till svenska. Men vid en uppsamling av listorna för eventuell publicering får sorteringsproblemet en annan dimension då man kan få listor på kanske 10 000-25 000 ord. Enklast för mig vore att använda WORD 2002, som jag är van vid, men klarar WORD sorteringen av så stora listor? Hur gör man det i så fall? Via tabeller, kolumner eller...? Jag har även tillgång till EXCEL (har för mig att man där kan bygga mindre databaser...) och till ACCESS (inte skall man använda ett så kraftfullt program bara för sorteringens skull?). Bäst vore det förstås att arbeta direkt i PageMaker (för tryckeriets skull) men jag vet inte om man kan sortera där så stora dokument. Formatet skulle i princip vara A5 och uppställningen enkel:

 

Svenskt ord Översättning

och

Spanskt ord Översättning

 

så att det blir ett tvåspråkigt glossarium.

 

En massa frågetecken alltså. Jag hoppas mycket på forumets kunskaper och på att jag hamnat i rätt forum. På sätt och vis har lexikaliska frågor med språkvården att göra.

Tack för all hjälp!

Tonybollo

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MD

Om du har ordlistorna i textformat, eller kan exportera dem till textformat så är det en trivial uppgift att skriva ett litet perl-script som sorterar dem. Det är bara ett exempel, det finns förstås även andra språk som kan användas.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Sangberg

Kopiera in ordlistorna i Excel markera området du vill sortera och använd den inbyggda sorteringsfunktionen...Borde fungera.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
tonybollo1

Hej MD och Sangberg!

Ett litet förtydligande skadar inte! Jag har listorna huller om buller (det mesta på papper alltså och en del på olika program inklusive gamla WORD för DOS). Nu har jag tröttnat på alla dessa pappersbuntar och vill göra något vettigt av det. Ett jättejobb i och för sig men jag har inte mycket annat för mig så jag får göra ett försök. Lite språkkunnig är jag kanske men absolut inte datakunnig. Därför vill jag ha råd om vilket program är bäst att skriva listorna på (med tanke på den slutgiltiga sorteringen) så att jag får en bra start och mindre problem på slutet.

MD talar t. ex. om textformat (det vet jag vad det är) men "perl-script" har jag ingen aning om vad det är. Så ni får ha tålamod med mig.

__________

En av mina längsta listor, tror jag, är på 72 A4 sidor och ca 6 000 ord. Jag minns att jag hade ett litet helsike med sortering, som jag fick göra i olika mindra filer och sammanställa dem så småningom i en enda fil (både på svenska och på spanska)

Hoppas att ni förstår mig och tack för hjälpen!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Sangberg

Jag testade att sortera 65000 rader med slumptal och det fungerade som det skulle...Antar att det borde fungera lika bra med ren text.

 

Angående listorna du har på A4 så kanske du kan läsa in texten på en scanner och använda något OCR-program(optical character recognition) för att omvandla bilderna till text...

 

Har ingen egen erfarenhet av OCR program men det kanske finns någon annan här på eforum som kan hjälpa dig med det...

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
tonybollo1

Tack, Sangberg!

Tycker att ditt förslag om Excel är utmärkt. Jag har också testat att sortera ett par listor med 50-60 rader (Gud, hur kan man komma upp till 65 000 rader på så kort tid?) och det gick jättebra att sortera från båda kolumnerna. Och fort gick det också.

 

Jag tror jag startar projektet med Excel. Jag börjar med A4-format och så småningom kan jag ta itu med formatändringen.

 

Vad gäller ditt förslag om scanning är jag lite tveksam. Dels kan jag inte mycket om "scanners" och dels ska man komma ihåg att listorna är på två olika språk, så jag antar att det blir svårt för OCR programmet att klara av det. Jag arbetade litegrand en gång i tiden med OmnPage och det fungerade ganska bra, men då gällde det text på ett enda språk.

 

Som jag nämnde tidigare, har jag gott om tid, så det är bara att sätta i gång. Du skall ha tack för hjälpen (det var precis vad jag behövde veta) och framför allt för ditt intresse, som naturligtvis är värt en poäng. Egentligen är du värd 5 poäng, du som testat 65 000 rader! :)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Sangberg

Hehe, jo det är inte så svårt att fylla upp 65000 rader, det är bara att mata in en formel och kopiera den hela vägen ner..

=RAND()

Sen var det bara att kopiera resultaten till en annan kolumn och sortera.

 

Tack för poängen iaf :-)

 

[inlägget ändrat 2003-05-09 23:00:00 av Sangberg]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...