Just nu i M3-nätverket
Jump to content

S-ATA? Hur bra?


Knogen

Recommended Posts

Jag ska köpa ny dator inom en snar framtid. Jag ska ha den mest för spel, med ett bra grafikkort, lite för filmtittande och det dagliga surfandet. Hur mycket bättre är S-ATA än "vanlig" ATA, när det gäller spelande och datoranvändande i allmänhet? Jag skulle givetvis köpa en S-ATA-hårdisk till förstås. Är det nödvändigt med S-ATA för att göra datorn lite framtidssäker?

/Knogen

 

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

Hittade lite gott om SATA här:

 

http://www.lanaddict.com/review.php?ID=56

While the Serial ATA standard is designed to replace the parallel EIDE technology, it is designed to do so gradually. For the next year or so, motherboards will be shipping with both parallel and serial ATA support, before they switch completely over to serial.

[---]

There is no doubt that serial ATA is here to stay, but the time it will take to phase out the current EIDE technology is hard to determine.

 

http://www.interfacebus.com/Design_Connector_Serial_ATA.html

 

 

---

/Stefan Eklinder

 

"Informationsteknologin tränger in som sand

i byxorna. Man blir inte av med det"

 

Jonas Ridderstråle

 

 

 

[inlägget ändrat 2003-04-17 19:44:22 av Stefan Eklinder]

Link to comment
Share on other sites

Någon ökad hastighet med S-ATA verkar det inte finnas idag. Mikrodatorn har i senaste numret testat en, den enda på marknaden enligt dem, och fann att under skalet fanns det nog samma hårddisk som i modellen med EIDE gränsnitt.

 

Inget negativt med en S-ATA disk, men att få tag på en kanske inte är det lättaste. Men de tunna kablarna, den teoretiska hastigheten, slippa Master/Slave/CS problematiken osv. Något för framtiden helt klart.

 

/T

 

[inlägget ändrat 2003-04-17 20:34:12 av Monshi]

Link to comment
Share on other sites

I en test på nätet av samma SATA-hårddisk (Seagate) nyligen stod att inget av de moderkort med SATA som finns idag kan utnyttja den teoretiska hastigheten på 150 MB/sek som SATA utlovar, utan den blir max 133 MB/sek, beroende på att moderkorten använder integrerade SATA-kretsar från tredje part, och dessa kretsar är anslutna via PCI-bussen. Innan kretsarna integreras på annat vis, eller bussen blir snabbare, kommer SATA-gränssnittet på moderkorten att mer vara ett sätt för moderkortstillverkarna att erbjuda utökad kompatibilitet än att ge bättre prestanda.

 

I så fall kanske också en orsak till att den förväntade prestandaökningen uteblev?

 

Link to comment
Share on other sites

133 mb/s är ju knappast någon större flaskhals..

Och den förväntade prestandaökningen var och är ju fortfarande bara den teoretiska...

 

Dagens hårddiskar har ju inte riktigt hängt med utvecklingen vad gäller prestanda :(

Den största fördelen med SATA idag anser jag vara de fina kablarna :)

Hot Swap är ju också trevligt, bara plugga in disken så ploppar den upp i utforskaren. Men det är väl mer kul än särskilt användbart. Hur ofta pluggar man in nya diskar egentligen :(

Sen så går det inte att koppla in 2 diskar på samma kanal vilket är bra för prestandan om man skulle gjort så i annat fall..

 

Vad gäller teoretiska hastigheter så bör ju kontrollerkorten kunna fixa 150 mb/s? Fasst som sagt - mindre användbart med dagens diskar..

 

Tjoff

 

[inlägget ändrat 2003-04-18 21:53:47 av tjoff]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...