Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur funkar det??


ol_jensa

Rekommendera Poster

En hub är en sorts växel som används för att koppla ihop flera datorer i ett nätverk. Huben är dock rätt dum, och vet inte vilken dator ett paket ska till när det kommer in på nätverket, utan skickar ut det till alla anslutna datorer, som själva får avgöra om paketet är till dem eller någon annan.

 

En switch är en intelligentare variant, som vet vilken dator paketet ska till och endast skickar ut det på rätt port. Switchar brukar även kunna göra en del annat, t ex separera ett nätverk i flera vlan, med mera.

 

En router är en sorts switch med uppgift att vidarebefodra paket mellan olika logiska nätverk (behöver inte vara fysiskt skilda nätverk, kan lika gärna vara olika vlan).

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mr Andersson

I normala fall (halv duplex) måste nätverkskortet lyssna på nätet innan det sänder för att vara säker på att ingen annan skickar samtidigt. Om dom gör det, uppstår en Collission.

 

Vi full duplex, skiter kortet i att lyssna, utan bara vräker ut sin data.

 

Av naturlig anledning, kan man INTE ha en hub när man kör full duplex, utan antingen switch eller router (eller dator-dator).

 

Med full duplex kan man skicka och ta emot data samtidigt, vilket ger en teoretisk hastighet på 200 Mbit/s på ett 100 Mbit/s ethernet.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...