Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Skall det vara så svårt?


Ragamuffin

Recommended Posts

Hej!

 

När kommer det en Linuxdistribution om är lika "lätt" att installera som t.ex Win XP? (det kanske redan finns?....tipsa mig i så fall)

 

Någon man bara stoppar i en CD-skiva och installerar och sen fungerar det... Jag är inte intresserad av att hålla på med en massa teckenbaserad programvara/kod, för då kan jag ju gå tillbaka till DOS...

 

Går den att installera parallellt med windows så är det ju bra!

 

Jag vill ha en enkel Linuxversion, med grafiskt användargränssnitt....finns det?

 

OCH, var kan man hitta en hårdvaruguide som visar om man kan installera Linux på sin dator?

Finns det något ställe som man kan köpa en dator med förinstallerat Linux, i stället för Windows?

 

Innan dessa baskrav uppfylls så tror jag inte att Linux finner en större marknad bland oss vanliga datoranvändare, tyvärr:(

 

Om det går så vill jag gärna slippa "closed source code"

 

Ragamuffin

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Linux är uvecklad av utvecklare för utvecklare. Det innebär att svårighetsgraden kommer att vara högre jämfört med Windows den närmaste tiden.

 

Den dagen när antalet distributioner (f n ca 169 st) minskar, dvs Linux-grupperingar går ihop för gemensamma distributioner, och att marknaden vill ha en riktigt alternativ till Windows så lär vi se en sådan distribution.

 

 

Mvh

Dennis

Besök Sveriges ledande oberoende webbplats om MS Excel: http://www.xldennis.com

 

Link to comment
Share on other sites

Linux är uvecklad av utvecklare för utvecklare.

 

Korrekt. Svåraren än svårast att installera och få att fungera på ett bra sätt...

 

Link to comment
Share on other sites

Har inte provat det än men screenshots:en ser trevliga ut och Brorsan sa att det funkade bra...

 

www.lycoris.com

 

-----------

// jumpman

 

Link to comment
Share on other sites

Korrekt. Svåraren än svårast att installera och få att fungera på ett bra sätt...

 

... det skall vara svårt. Hur vet man annars när man lärt sig något? :)

 

 

.dune.

---------------

Tempus fugit

 

Link to comment
Share on other sites

Jag noterar att detta inlägg lockat hit en del förståsigpåare som man normalt inte ser i Linux/Unix-forumet...

 

Angående teckenbaserade program/kommandon: Det är det som ÄR det normala i unixvärlden, men det går överhuvudtaget inte att jämföra med ms-dos. Det är som att jämföra en gammal Skoda med en Rolls Royce. Lär man sig hantera bash + sed + awk (eller ännu hellre Perl) samt lite grundläggande unixkommandon, så har man ett oerhört kraftfullt verktyg.

 

Det är en relativt hög tröskel att kliva över för att komma in i unix/linux-världen, det är inget jag sticker under stol med. Men när man väl kommer över den tröskeln så blir belöningen också en djup förståelse av hur ens system fungerar, och, faktiskt, ett mycket lättanvänt system.

 

För att återgå till din kärnfråga: Det finns "enkla" linuxdistributioner med grafiskt användargränssnitt (alla stora distributioner kommer med, eller kan installera X + fönsterhanterare). Det är fullt möjligt att installera och använda en linuxdistribution utan att egentligen lära sig något om linux/unix, men det är något som jag inte är odelat positiv till. Det bästa systemet är inte nödvändigtvis det mest lättillgängliga, och det handlar inte om elitism.

 

Om du vill ha en enkel linuxversion, med grafiska gränssnitt, så välj något av SuSe, RedHat eller Mandrake. Vill du lära dig Linux, välj Debian.

 

Angående hårdvarukompatibilitet, så kan man t ex titta på http://hardware.redhat.com/hcl/?pagename=hcl , som är sökbar databas. Det finns även mer specialiserade siter, för exempelvis skrivare kan man titta på http://www.linuxprinting.org/ .

 

Link to comment
Share on other sites

Mr Andersson: Allvarligt talat, vad är det du tycker är så svärt egentligen?

 

XL-Dennis: Menar du att "Marknaden" inte vill ha ett riktigt alternativ till Windows? Jag tycker man hör människor som efterfrågar alternativ hela tiden.

 

Ragamuffin: Menar du att det är viktigare att ett program har ett grafiskt gränssnitt än att det har den funktionalitet man behöver? Bara för att DOS var primitivt och omodernt redan innan det fanns betyder inte att allting som inte har tjusiga grafiska gränssnitt är det. Och vilka program har inte textbaserad kod??

 

Om du vill ha ett riktigt enkelt system, kolla på OEOne Homebase (http://www.oeone.com/products/desktop.html). De sålde förut färdiginstallerade iMac-liknande burkar, men verkar ha slutat. Det är ganska svårt att få tag på en PC (förutom servrar och arbetsstationer) med nånting annat än Microsoft installerat. Förrutom att efterfrågan inte är så stor (och de som vill ha tex Linux föredrar oftast att installera själva) så har hårdvaruleverantörerna avtal med Microsoft som säger att de inte får sälja samma datorer med andra OS installerade. Man får vända sig till mindre leverantörer t ex Geekonline (http://www.geekonline.net/index.php3?SCREEN=item&item=881). I USA är det bättre, bl a säljer WalMart billiga linuxbaserade system.

 

Vet nån vad som hände med Linux Hardware Database (lhd.zdnet.com/lhd.datapower.com/linhardware.com)? Det brukade finnas en databas över all hårdvara man kan tänka sig och kompatibiliteten med Linux. Ingen av de adresserna verka funka längre. Å andra sidan är det väl sällan man stöter på någon hårdvara som inte har linuxstöd.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

zerblat,

 

XL-Dennis: Menar du att "Marknaden" inte vill ha ett riktigt alternativ till Windows? Jag tycker man hör människor som efterfrågar alternativ hela tiden.

 

Marknad = Företag

 

Företagen har redan gjort stora investeringar i MS-plattformen vilka man inte överger på kort sikt.

 

För privatpersoner är det litet annorlunda för men här verkar det vara kunskapshinder och det jag skrev i mitt förra inlägg vara de största hindrena.

 

[inlägget ändrat 2003-02-22 11:56:13 av XL-Dennis]

Link to comment
Share on other sites

Det är väldigt olika med svårigheten...

En SA på jobbet stoppade in Knoppix 3.1 i en dator startade den och konstaterade att det räckte med att skriva in företagets proxy i browsern för att han skulle komma ut på internet, dvs från han stoppar in CDn tills han är ute och surfar på internet ca 5 minuter.

Han har tidigare försökt och misslyckats med Linux..

 

Många vet att MS släpper servicepack till sina distar. Mitt omdöme är att innan SP2 finns ska man inte installera ett MS OS om datorn ska användas till kritiska uppgifter tex demonstration av produkter för kunder, utbildning och liknande uppgifter när inget får dra bort åhörarnas uppmärksamhet från budskapet.

 

Med Linux fungerar det lite annorlunda, det kommer nya distar regelbundet, för tex RH 5.0, 5.1 5.2 6.0 6.1 6.2 7.0 7.1 7.2 7.3 8.0

Här gäller det att veta att de stabila för RH varit 5.2, 6.2 7.2 osv Detta betyder att laddar man hem en slumpmässig linusdist har det i tex RHs fall varit 2 chanser på 3 att det inte verkat speciellt användbart....direkt efter installation.

 

Det finns 100-tals linuxdistributioner, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD och de är väldigt olika, precis som bilar.

 

En tjej sa till mig en gång: "Tänk att man måste kyssa så många grodor för att hitta en prins." Hon gav inte upp och hittade prinsen..

 

det gäller att inte ge upp om man är missnöjd med sitt nuvarande operativsystem, bara testa andra OS, tex andra Linuxdistar.

 

Link to comment
Share on other sites

<<Ragamuffin: Menar du att det är viktigare att ett program har ett grafiskt gränssnitt än att det har den funktionalitet man behöver? Bara för att DOS var primitivt och omodernt redan innan det fanns betyder inte att allting som inte har tjusiga grafiska gränssnitt är det. Och vilka program har inte textbaserad kod??

 

>>>

Ja, det menar jag...Jag är inte intresserad av att programmera alls...Vill bara ha ett operativsystem som man inte behöver vara systemtekniker för att kunna använda...Ett grafiskt gränssnitt är väl det enda alternativet för en hemdator som används för surfning , e-post och lite ordbehandling med mera?

Att koden bakom det synliga grafiska skalet är textbaserad förstår jag ju så klart, MEN, jag vill inte och jag anser inte att det skall vara nödvändigt att jag skall kunna skriva koden eller tolka den för att kunna använda ett program....

Jag får väl vänta några år och hoppas att det kommer fram ett vettigt alternativ till Windows för oss vanliga dödliga...

Ragamuffin

 

Link to comment
Share on other sites

Det förstår jag. Vad jag inte fattar är att du säger att du lika gärna kan börja använda DOS istället. Det är som att säga "jag kan inte flyga flygplan, så jag kan lika gärna lära mig gå på händer, för det kan jag inte heller".

 

Sedan har jag inte förstått om du med textbaserade program menar kommandoradsprogram eller interaktiva program med textbaserade program. Man behöver knappast kunna programmera för att använda lynx eller mutt.

 

Men hur som helst, om du inte vill ha nånting att göra med något textbaserat -- håll dig till grafiska program då. I många distar kan man leva hela sitt liv i grafiska gränssnitt om man känner för det.

 

Alternativ till Windows? Funderat på att skaffa en Mac?

 

Link to comment
Share on other sites

om det är ett enkelt system du vill ha, till en dator som bara används till surf/mail/spel så förstår jag inte hur du kom in på linux överhuvudtaget. Jag föreslår att du skaffar en mac, verkar det dyrt så skaffa en begagnad, en 1 år gammal mac klarar det du vill ha den till utan problem.

 

Jag kör linux-winxp-win2000-macos x mm och jag trivs utan tvekan bäst med min bärbara mac med OSX när jag surfar, kollar mail med mera.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...