Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Mera Irak, intressant bakgrund


Hakinger

Recommended Posts

Det här intresserar nog bara oss "USA-hatare" ;):

 

http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/7891/saddam_glaspie.html

 

Ovanstående länk visar på en utskrift av ett samtal som Saddam Hussein hade med USAs dåvarande Irak-ambassadör. Denna historia läste jag först i en bok om CIAs utrikespolitik [William Blum]. Källhänvisningen där var endast: "Waas sid 13" vilket hänvisar till en tidning som heter "Village Voice" där en Murray Waas i sin artikel publicerar en irakisk utskrift av samtalet. Och eftersom Irak är part i målet kanske man inte ska lita så mycket på det, men längst ner på sidan finns en hänvisning till hela utskriften av en intervju med ambassadören en tid efteråt. I intervjun så medger ambassadören vad hon sagt till Hussein, men förklarar det vara en mindre hjärnkollaps från hennes sida. Tyvärr så går det inte att få tag på dokumentet på nätet längre.

 

Man får felmeddelandet på länken: http://www.netcapitol.com/Debates/92-3rd.htm:

 

If you were in the process of ordering the U.S. Congress Handbook, please call 1-800-VOTENET and place your order over the phone. We apologize for the inconvenience and are working to resolve the issue as soon as possible

(vad nu kongresshandboken har med utskriften att göra?)

 

Så man kan, rent vetenskapligt inte bevisa (via internet, innan den officiella länken kommit tillbaka) att intervjun ägt rum. Men om man söker på ambassöderns namn (Glaspie) så finns det hur mycket som helst om den. Och läs gärna utskriften av valdebatten mellan Perot, Clinton och Bush.

 

Det ska kanske tilläggas att orsaken, eller en av orsakerna, till att Irak samlade trupper vid gränsen var att Irak anklagade Kuwait för att ha pumpat olja från Irakiskt område och att dom dumpade oljepriserna i strid mot Opec-kartellens påbud. Irak hade just avslutat kriget mot Iran och behövde pengar för återuppbyggnad och återbetalning av skulder. Dom förlorade tydligen 1 miljard dollar per år för varje dollar som oljepriset gick ner [per fat].

 

 

 

 

[inlägget ändrat 2003-02-17 05:25:25 av Pentti H]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...