Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Skatt på Trisslott


Radiogogo

Rekommendera Poster

Saxat ur Dagbladet Sundsvall:

Sundsvallsbon Roland Lindgren vann 15 000 kronor i månaden i 25 år.

Men nu grusas glädjen av en rejäl skattesmäll.

Han måste betala skatt för en vinst på 4,5 miljoner kronor - trots att han inte får alla pengar förrän om 25 år.

 

Nu blir man riktigt förb...över skattemyndigheternas iver att skatta befolkningen. Vi ska inte skatta på det vi äger, har och får utan likaså det vi ännu inte fått!

 

För några år sedan var jag som anställd inom restaurangbranschen involverad i en skattetvist om skatt på erhållen dricks. Kammarrätten fastslog att det var en beskattningsbar inkomst och det var bara att betala restskatt jämte ränta.

 

Nu är det en Trissvinst som en (o)lycklig vinnare skall beskattas på.

 

Någon inkomstskatt kan inte skattekontoret plocka honom på då vinsten i sig är skattefri, ( detta ord antar är något som ger anställda inom våra lokala skattemyndigheter svåra mardrömmar ), så då får det bli förmögenhetsskatt istället!

 

Förra veckan fattade skattekontoret det slutliga beslutet, som innebär att Roland till att börja med måste betala in 62 000 kronor innan den 12 mars i år. I framtiden kommer Roland också att få betala en rejäl förmögenhetsskatt varje år, även om summan kommer att krympa med åren i och med att hans framtida tänkta förmögenhet också krymper

 

Att betala inkomstskatt och förmögenhetsskatt är inget som jag har något emot, tvärtom. Det är det fundamentala för vårt samhälle att alla bidrar med sitt "strå till stacken". Det som gör mig fly förb...är på vilket sätt som småpåvar på skattekontoren runt omkring i landet i praktiken kan få för sig vad som och sedan beskatta det. Vill man få rätt så måste man gå till domstol och pröva SIN sak där. Med andra ord är man skyldig tills motsatsen bevisats.

 

Det finns inte några generella regler mellan de olika skattekontoren vad gäller att driva in skatt utöver det som lagstadgats.

 

Detta betyder att om en nitisk tjänsteman får för sig att beskatta silikonopererade kvinnobröst, ( för kvinnans attraktionsvärde ökar ju i samma takt som brösten förstoras ), och denne får klartecken från sin chef så är det upp till kvinnan att via domstol förhindra detta. Hur horribelt är inte detta?

 

En lag måste bli accepterad i riksdagen innan den kan genomföras, men skatter kan komma fram genom en enda persons nyck. Det är en skrämmande makt personen då får.

 

Vad värre är i en dylik situation är att eventuella rättegångskostnader får den enskilde individen stå för. I fallet med Trissvinsten ska Svenska Spel stötta Roland Lindgren men det behöver inte tjänstemannen på skattekontoret för det är våra skattepengar som betalar kalaset.

 

Det betyder att den lille människan med lite mod och / eller lite pengar gissningsvis inte gör något motstånd och VIPS så har en ny skatt fötts.

 

Med andra ord ska DU betala för att bevisa DIN oskuld för något som inte ens var beskattningsbart tills en person plötsligt en dag fick en "uppenbarelse" eller enbart ansåg att det var dags att göra livet surt för någon. I Trissvinnarens fall kan det lika gärna berott på avundsjuka...

 

Missförstå mig rätt, skatt ska betalas men vad jag önskar, och säkert många med mig, är en instans där tjänstemännen på skattekontoren måste förankra sina "önskemål" om nya skatter innan de tas i bruk. Som det är nu har de total makt och det har inte ens Göran Persson!

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Någon inkomstskatt kan inte skattekontoret plocka honom på då vinsten i sig är skattefri

 

NEJ! Den är inte skattefri....

 

Vinstskatten ÄR redan betald då den utbetalas till vinnaren.

 

Saxat från svenskaspels hemsida:

 

===

Måste man betala skatt på sin spelvinst?

Nej, man får ut hela vinsten, skattad och klar!

===

 

 

En lag måste bli accepterad i riksdagen innan den kan genomföras, men skatter kan komma fram genom en enda persons nyck. Det är en skrämmande makt personen då får.

 

Njae... riktigt så är det inte... Det är ganska detaljerat vad som är beskattningsbart och vad som inte är det.

 

Du får nog ge mig ett par exempel, där en enda tjänsteman hittat på egna skatter och dessutom fått igenom det!

 

 

 

[inlägget ändrat 2003-02-06 16:02:54 av Mr Andersson]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Sundsvallsbyråkrati i ett nötskal... tro mig jag har bott här i snart 32 år.

 

Samma nitiska byråkratiiver gäller på alkoholtillstånden här, förutom för casinot då det är statligt ;)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jimmie Pettersson

Ang. förmögenhetsskatt

Ska man betala mer skatt för att man råkar en massa pengar på banken. Om jag förstått rätt så går förmögenhetsskatten ut på det. Vafaan? Har jag inte redan skattat pengarna en gång? Bara för att man inte slösar bort pengarna så ska man betala mer i skatt?

 

Att en sån här händelse inträffar i Sverige är väl inte så konstigt? Med världens högsta skattetryck så är det ju klart att man ska ge sig efter en vanlig svensson som har haft tur på lotteriet...Får han göra avdrag för de lotter han köper? Nej men när han vinner då ska han banne mig få betala. Skattepolicyn i Sverige är ju så himla sjuk att man mår illa. Om jag får chansen så kommer jag hellre att jobba utomlands!

 

Om man råkar få ärva några kronor när någon släkting dör ska man skatta på de pengarna också. Undra egentligen hur mycket man betalar på de kronor man tjänar in. Det lär ju bli en hel del med tanke på att man först skattar 33% när man får de i lön, sedan ska man betala igen när man handlar något för de pengarna(moms). Det enda vi vanliga människor gör i Sverige det är att betala skatt. Man undrar faktiskt vart dessa pengar går...

 

Edit:

En annan sak är rolig också som Radiogogo nämner, när det gäller skatter så straffas man först och sedan får man en chans att få upprättelse i domstol. Ett otal företag har gått omkull p.g.a. dessa regler och efteråt så visade det sig att företaget faktiskt hade rätt.

 

Jag tycker att vi borde ta tag i det här med skatterna, det är nästan ohållbart som det är idag. Usch!

 

En annan sak jag tycker är konstigt är att när jag studerar blir jag tvungen att ta studielån för att klara mig, dessa lån är det ränta på osv. Sedan när jag har pluggat klart så får jag betala tillbaka pengarna. När jag utbildat mig klart så är jag civilingenjör och kommer troligtvis att ha en någorlunda hög lön. Jag kommer alltså att få betala en massa skatt. Om man ser på en person som jobbar på ett lågavlönat jobb och blir arbetslös så får de arbetslöshetsersättning helt gratis. Borde då inte den ersättningen också vara ett lån? Sverige är ett land som gillar att trampa på akademiker och det är en av många anledningar till varför jag vill jobba utomlands i framtiden.

 

Inlägget är väldigt ostrukturerat och skrivet i ett tillstånd som kanske inte är det bästa. Så ni får ursäkta om jag har skrivit något helt galet.

 

MVH Jimmie Pettersson

[inlägget ändrat 2003-02-06 16:09:07 av Jimmie Pettersson]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skatt på dricks min käre vän...den är beskattningsbar och om inte en restauranganställd fyller i sin deklaration hur mycket den fått i dricks blir han sköntaxerad...

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dricks räknas som helt vanligt inkomst? Det är väl dina gäster som gett dig betalt för att du behandlar dina gäster bra?

 

Det finns INGEN tjänsteinkomst i sverige som är skattefri.

 

Ska man vara riktigt petig, så ska den som gav dig dricks betala sociala avgifter på de pengar du fått.... men det är i detta fallet omöjligt att veta vem som gett dig pengarna.

 

[inlägget ändrat 2003-02-06 16:09:13 av Mr Andersson]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dricks räknas som helt vanligt inkomst?

I och med att det är frivilligt att ge så kan den inte betraktas som inkomst. Det är inget man från början kan utgå ifrån att man får och den står definitivt inte med i något kollektivavtal. Om NÅGON skatt ska betalas på den så ska det vara gåvoskatt, inte inkomstskatt.

 

I Norge har de 1% i skatt på dricks som betalas på kreditkort, ( det vill säga mellanskillnaden mellan inslaget belopp och slutgiltigt belopp ). Ett system som t.o.m. skattetjänstemännen där anser vara normalt.

 

Ska man vara riktigt petig, så ska den som gav dig dricks betala sociala avgifter på de pengar du fått....

Precis, dessutom ska de ha F-skattebevis...

 

Problemet är dessutom att bevisbördan ligger på den enskilde individen inte skattekontoret. Det är många restauranger där dricks inte ens ges till de som arbetar där. En nitisk tjänsteman kan ändå sköntaxera dessa tills de lyckats bevisa motsatsen.

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om jag får chansen så kommer jag hellre att jobba utomlands!

Skatten i Sverige var en av orsakerna till att jag flyttade utomlands, men du måste också se vad du får för dina skatter.

Här i Australien får man normalt betalt för 10 sjukdagar per år från företaget man jobbar hos, är man sjuk mer än 10 dagar har man ingen ersättning alls. Statliga bidrag finns i princip inte alls för en som har lite över medelinkomst, t.ex. inga barnbidrag, inga studiemedel, inga bostadsbidrag osv.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är ju sjukt att han ska skatta för det han inte fått än...

Det är som om en idrottare skriver ett 3-årskontrakt med 70000 i månaden. Ska han då skattas på dom pengarna han kommer att tjäna eller efterhand som han fått dom??? Det känns ju helt fel...

Sen när vi ändå snackar skumma skatter så kan man väl ta upp villaskatten... En skatt på en "inkomst" som är en "utgift"! Det är ju först när man säljer villan som det blir en inkomst...

 

-----------

// jumpman

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skatten i Sverige var en av orsakerna till att jag flyttade utomlands, men du måste också se vad du får för dina skatter.

 

Helt riktigt Lars. Det är inte att betala skatt i sig som jag opponerar mig emot, utan hur lätt det är för en tjänsteman på ett skattekontor att i praktiken finna nya skatter.

 

Att vi alla måste bidra ekonomiskt för att samhället t.ex. ska ha det social skyddsnät vi önskar är ganska självklart. Men den enskilde individen har väldigt lite att säga till om när den ska gå en rond mot skattetjänstemän i rätten - där kan man inte ens räkna med att den lagliga rättshjälpen man kan få räcker till.

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Beror på om dessa femtio kronor medverkar till att jag får betala förmögenhetsskatt. Sedan är nog problemet att jag inte kommer att ha kvar dessa femtio kronor vid årets slut så de får jaga skatt från någon annan...

 

 

.dune.

==============

Tempus fugit

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

hur lätt det är för en tjänsteman på ett skattekontor att i praktiken finna nya skatter.

Här har inte enskilda tjästemän samma makt, men det är olagligt att yrka på ett avdrag som inte godkänns. Att i förväg få veta vilka regler som gäller är i praktiken omöjligt för en enskild medborgare, så visst finns det problem med skattemyndigheterna här också.

Vid överklaganden har man dock större rättigheter här än i Sverige.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Sedan är nog problemet att jag inte kommer att ha kvar dessa femtio kronor vid årets slut

Bevisa det ;o)

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jimmie Pettersson
Skatten i Sverige var en av orsakerna till att jag flyttade utomlands, men du måste också se vad du får för dina skatter.

Jag kan inte se vad JAG får för skatterna. Jag pluggar på gymnasiet men det enda jag hör hela tiden är besparingar och "tyvärr" det finns inte pengar till det. Samtidigt har vi en komvuxutbildning på skolan som kostar ofantliga summor pengar, det de får lära sig att använda är word osv. medans jag inte ens kan få läsa olika datainriktade kurser beroende på att det inte finns plats i datasalarna. Det finns ingen anledning för en 50 årig person att sitta och ta upp plats för framtidens arbetare som därigenom får svårt att utveckla sina kunskaper. De får inge mer jobb för att de vet hur de skriver text i word. Detta är mer ett sätt för Göran Person att få ned arbetslösheten som egentligen ligger på runt 10%. Politiker är inget annat än ett gäng ormar som slingrar sig med värdelös statistik och ihåliga löften.

 

Jag kan tillägga att jag gick en datainriktad kurs och fick endast läsa Webbdesign A och programering A och B, sammanlagt 200poäng av 2500 poäng totalt. Fanns inte en enda datakurs som individuellt val! Detta p.g.a. att komvux tar upp alla datasalar. Så min frustration beror på egna erfarenheter.

 

Ibland är det så att de som lever på bidrag har mer pengar över en den som jobbar inom ett lågavlönat jobb. Detta är förkastligt! Man ska tjäna på att arbeta, inte förlora på det!

 

Här i Australien får man normalt betalt för 10 sjukdagar per år från företaget man jobbar hos, är man sjuk mer än 10 dagar har man ingen ersättning alls.

Jag gissar på att det finns försäkringar som täcker upp dessa kostnader? Man får ju ersättning för förlorad arbetsinkomst.

 

Gratis sjukvård när man är under 20 år...

Blev själv tvungen till ett ingrepp efter en idrottsolycka men om jag hade varit över 20 år så hade försäkringarna täckt denna operation och då hade inte samhället belastats så det hade egentligen varit sak samma om vi hade haft gratis sjukvård för de under 20 eller inte.

 

Socialdemokraterna är bra på att ta skatt men att spendera dem rätt? Nej jag tycker iallafall inte det.

 

Man ska belöna arbete inte straffa det!

 

/jimmie

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bevisa det ;o)

 

Förmodligen är de pengarna omsatta i andra varor såsom trisslotter tex. Om det går för sig kan jag erbjuda mig att lämna in skrap-krafset i skatt ;D

 

 

.dune.

==============

Tempus fugit

 

[inlägget ändrat 2003-02-06 16:59:51 av dune]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag håller med om att det är sjukt, men samtidigt ganska insatt i hur skattesystemet fungerar.

 

Den vinst som snubben ovan vann, ses av skattemyndigheten som en skuld som svenskaspel har till Snubben. För hans del blir detta en tillgång (motsatsen till skuld). I Sverige betalar man förmögenhetsskatt på summan av sina tillgångar minus sina skulder (enkelt uttryckt).

 

Den jämförelse du gör men idrottaren, är inte relevant. Där handlar det om lön som enligt alla regler betalas ut i portioner. Eventuellt får han betala förmögenhetsskatt i alla fall om han inte ser till att göra av med pengarna på något avdragsgillt....

 

 

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Att i förväg få veta vilka regler som gäller är i praktiken omöjligt för en enskild medborgare

 

Vi vet vilka avdrag vi har rätt till men skatterna kan i praktiken ändras i samband med ens deklaration. D.v.s. att som i Trisslottvinnarens fall så "uppfinns" en ny skatt som innan inte ens var påtänkt.

 

Jag vet att ordvalet "uppfinns" inte är helt korrekt. Jag blir frustrerad över på vilket sätt vi som medborgare påtvingas något vi har väldigt lite att säga till om. Utan pengar att strida med i rätten, ( vilket jag är övertygad om att skattekontoren är medvetna om och "utnyttjar" ), så har vi inget annat val än att acceptera och betala de skatter som påförs oss.

 

En lag behandlas, sedan så bestäms ett datum från vilken den lagen ska gälla. En ny skatt gäller, ( såvida den inte bestrids i rätten ), från och med den dagen deklarationen är granskad. DETTA opponerar jag mig emot.

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Den vinst som snubben ovan vann, ses av skattemyndigheten som en skuld som svenskaspel har till Snubben. För hans del blir detta en tillgång (motsatsen till skuld). I Sverige betalar man förmögenhetsskatt på summan av sina tillgångar minus sina skulder (enkelt uttryckt)

 

Det borde betyda att han kan räkna framtida skulder också.

Anta att han har lånat 1 miljon kr på sitt hus och skall amortera av det på 30 år. Om räntan är 10% så kommer han att betala ca 106 000 kr /år. Dvs, egentligen är han skyldig banken 3,2 miljoner. Det borde han få dra av från förmögenhetsskatten... (eller 2 miljoner om vi säger 5% istället)

 

/M

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du tänker rätt, men det blir fel.....

Han är skyldig banken 1 miljon, varken mer eller mindre. Räntor är ingen skuld, det är en kostnad för att du får låna....

 

Du får dra av 30% av räntekostnaderna.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo, jag vet att det är så. Tänkte bara dra resonemanget in absurdum.

 

Hmm, om man skall vara lite nationalekonomisk så kan man faktiskt hävda att han bara skall förmögenhetsskatta för nuvärdet av utbetalningarna. Tror att 5% diskonteringsränta är standard. Då skall han bara betala för 2,54 miljoner...

En trisslott kan väl inte ärvas? Då borde man till och med kunna använda en ännu högre diskonteringsränta, särskilt om han är lite äldre...

 

/M

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Poängen som du, Radiogogo, fick av mig får du räkna som minuspoäng för att du fick mitt adrenalin att rusa i en annars lugn och skön dag ;).

 

[inlägget ändrat 2003-02-06 21:00:17 av Pentti H]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tackar Pentti, men jag vågar inte tänka på hur det skulle varit om du blivit förmögenhetsbeskattad på en trisslottsvinst ;o)

 

Frestelser är ett annat ord för valmöjligheter.

 

[inlägget ändrat 2003-02-06 21:23:39 av Radiogogo]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...