Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Vilken Linux-distrobutin är lättast att använda?


Stefan R

Rekommendera Poster

Jag tänker installera Linux på en av mina datorer, så nu undrar jag vilken jag ska välja. Jag har inga kunskaper om linux. De distrobutiner jag har tittat på mest är Mandrake och Lycoris. Men det kanske finns någon annan som är ännu lättare att använda, hjälp mig!

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Jag vill också veta.

 

Jag har Datormagazinets cdskiva nr.9 2002 som innehåller 22 Linuxdistributioner. Skulle vara kul att prova... men vilken? Och hur gör jag?

 

Bosse

 

”Det du inte gör idag kan du göra imorgon... utom att besöka http://www.bamh.just.nu det måste du göra idag!”

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Prova några olika, t ex RedHat, SuSe och Mandrake. Olika distributioner är uppbyggda på olika sätt, och det kan krävas några tester innan man hittar "rätt" distribution. De kan alla hämtas gratis via nätet (lämpligen via funet eller sunet).

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Min internet anslutning är för seg för att jag ska ladda ner flera distrobutiner, därför undrar jag, fortfarande, vilken som är lättast att använda.

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

De som jag nämnde är väl ungefär likvärdiga i "svårighetsgrad", du lär inte stöta på några större bekymmer vid installationen.

 

Om din internetanslutning är för seg för att ladda ner flera, så är den sannolikt för seg för att ladda ner någon, då det åtminstone handlar om ett antal hundra Mb att ladda ner. Har du adsl (512kbit), så rekommenderar jag att installera via ftp, då laddar du bara ner det du behöver (till skillnad från att ladda ner ett antal iso-bilder att bränna till cd). För att installera RedHat via ftp krävs bara en bootdiskett (eventuellt två om du har något ovanligt nätverkskort).

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nej, det där är tämligen specialiserade minidistributioner. Jag tror att det är bättre att börja med någon "standarddistribution", som någon av ovanstående, även om de kan leda till viss besvikelse [1].

 

 

[1] Pga att de liknar windows alltför mycket och "gömmer" unixbitarna att många nybörjare drabbas av "vad-ska-jag-göra-nu?"-syndromet.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har ADSL men jag tänkte ändå ladda ner en distrobution eftersom det kostar ca 400kr att köpa t.ex Mandrakee. Jag har varit med när en kompis installerad RedHat, Och jag tyckte det verkade för avancerat för mig, men jag har hört att Mandrake och Lycoris m.m ska vara lättare att instalera. Därför undrar jag vilken som är mest lättanvänd.

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har inte provat Mandrake, men den kan installeras på liknande sätt över ftp. RedHat har jag installerat ett antal gånger via ftp utan problem. Det enda "svåra" är partitioneringen, du behöver en ledig primärpartition att installera linux på, men även denna bit är väldigt enkel nu för tiden. I övrigt ska det inte vara några konstigheter.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har ADSL men jag tänkte ändå ladda ner en distrobution eftersom det kostar ca 400kr att köpa t.ex Mandrakee.

 

???

 

Du betalar väl fast avgift för obegränsat Internetanvändande med ADSL? Hur kan du komma på tanken att eventuellt betala 400: - för något som inte kostar dig någonting om du laddar ner det?

 

Bosse, med 56 modem.

 

”Det du inte gör idag kan du göra imorgon... utom att besöka http://www.bamh.just.nu det måste du göra idag!”

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tänker inte köpa någon distrobution, jag har bara kollat ved det skulle kosta så jag vet.

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

//Har du adsl (512kbit), så rekommenderar jag att installera via ftp, då laddar du bara ner det du behöver (till skillnad från att ladda ner ett antal iso-bilder att bränna till cd). För att installera RedHat via ftp krävs bara en bootdiskett (eventuellt två om du har något ovanligt nätverkskort).

 

Hur fixar man en bootdiskett?

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gå till:

ftp://ftp.funet.fi/pub/linux/images/RedHat/redhat/redhat-8.0-en/os/i386/images

 

och ladda ner filen "bootnet.img". Den skriver du sedan till en diskett med programmet rawrite, som kan hämtas t ex här:

http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/rawwrite.htm

(programmet är självförklarande, det är bara att sätta i en tom diskett och välja diskbild att skriva).

Om du har ett ovanligt nätverkskort (ex något gammalt isa-kort), så kan även filen drvnet.img behövas, men alla någorlunda moderna pci-kort borde klara sig endast med bootnet.img.

 

Sen är det bara att boota från disketten. Uppgifter som är bra att ha till hands är ens ip-nummer, gateway, dns, nätmask osv. Man behöver även katalogen till installationsfilerna, som i ovanstående fall (från funet) blir:

 

pub/linux/images/RedHat/redhat/redhat-8.0-en/os/i386

 

(vilket måste knappas in manuellt, så det är bäst att ha det uppskrivet på papper).

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan man engelska, så lutar jag just nu åt Knoppix 3.1

Det är en 700MB boot CD (jämför bootdiskett) som innehåller en hel linuxdistribution på ca 1.9GB filer. Allt är komprimerat och expanderas automatiskt när man väljer ett program.

Genom att klicka på Kontrollpanelens Icon (Skärm täckt med grafikkort kommer man till några kataloger. I en finns tangentbordet. Välj svenskt.

För att instalera Knoppix på hårddisken är det en bra idé att först göra 2 partitioner med lämpligt verktyg

tex partition magic på en hårddisk. en för swap på ca 150MB (minst 128MB) , en för installationen på minst 2200MB tex 3GB. sedan är det bara köra

$ sudo /usr/local/bin/knx-hdinstall

och installationen startar

cfdisk kommer upp men är kanske inte så kul för en nybörjare. så har man partitionerna fixade.....

reiserfs är ett bra val för den stora partitionen.

Knoppix bygger på debian så grunden är stabil....

Skillnaden är att installationen inte är "krävande" längre.

För telia adsl välj dhcp för nätverkkortet.

Kortet ansluts till telia med

#pump

#qadsl -l

loggar in på telia.

Kravet på 128MB swap är överdrivet om man har 256MB RAM eller mer. Kör just nu med 384MB RAM swap=24MB bara som test.

Gör en kopia av knx-hdinstall till /ramdisk/home Knoppix. Ändra SWAPMIN=128 i skriptet till tex 20 och så går det även instalera med mindre swap.

http://www.knopper.net/knoppix/index-en.html

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Angående swap: Man vill inte få slut på swaputrymme! Linux tillåter dessutom överallokering av minne, så när det krisar sig vet man inte vilka processer som ryker...

 

Jag kan ju nämna att man i FreeBSD rekommenderar 2*RAM som swaputrymme, även med stora minnesmängder, då VM-algoritmerna är optimerade för detta:

 

"You should typically size your swap space to approximately 2x main memory. If you do not have a lot of RAM, though, you will generally want a lot more swap. It is not recommended that you configure any less than 256M of swap on a system and you should keep in mind future memory expansion when sizing the swap partition. The kernel's VM paging algorithms are tuned to perform best when there is at least 2x swap versus main mem­ory. Configuring too little swap can lead to inefficiencies in the VM page scanning code as well as create issues later on if you add more memory to your machine."

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Angående minne: Man vill ju inte få slut på minnet för när det krisar till sig och den börjar swappa känns det som burken dör;-)

Jag har kört med ca 96MB swap sen 98 på min hempc och mitt tålamod räcker inte längre än till ca 30MB på swapen så varför ha mer? Vid ca 30MB är det dags börja stänga ner för mig....

I några månader körde jag med 1.5GB swap i en burk med 1GB RAM. Märkte ingen skillnad. Top visar normalt 0k swap som högst 1M, bränner CD, surfar, kör Open office kalkylprogram.

Just nu i en annan burk med beräkningar i 200000 celler för att hitta primfaktorer.

Mem: 386376K total, 366468K used, 19908K free, 17228K buffers

Swap: 176704K total, 936K used, 175768K free, 134932K cached.

Varför 176MB swap, jo 2 Knoppixinstalltioner i samma burk, en har 24MB swap den andra 176MB för att se om jag märker nån skillnad...

Det finns säkert användningen för mycket swap, tex i FreeBSD där experter genom att kolla swapen efter en krasch kan se vad som hände.....eftersom minnet skrivs över i "den sista sucken" för att underlätta felsökning.

Men till vad har en vanlig användare glädje av större swappartition än 64MB undrar jag?

 

Vad är rekordet av "mycket på swappen".

Vilket programm behöver mycket swap?

 

Mitt swap record är ca 30MB.

Vet ej.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du provat FreeBSD? FreeBSDs VM-hantering (swap) är MYCKET bättre än Linux (även om det händer en del i linuxlägret också, om de nu bestämt sig för vilket vm-system de vill ha). Just VM-hanteringen har varit ett av de starka skälen till att välja FreeBSD.

FreeBSD swappar också proaktivt (i förebyggande syfte), även om det inte är någon akut minnesbrist.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Till främst "MD" och "erik6" ni verkar glömt vad det hela handlar om. Vilken linuxdistribution är lättast att använda för en nybörjare på linux???

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

de e ok. Jag har 20GB hdd, 256 MB ram, 1.2 GHZ processor, DVD spelare + CD brännare kör Win XP

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

De flesta någorlunda skrivbordsorienterade distributionerna är nog ganska likvärdiga -- Mandrake, RedHat, SuSE, Xandros, Lycoris osv.

 

Om du vill ha ett 100% idiotsäkrat linuxsystem kan du kika på OEOne Homebase (http://oeone.com/products/desktop.html).

 

Lättast att installera är nog Knoppix (http://www.knoppix.org).

 

Annars är det mest en smakfråga. Och man vet inte vilken smak man har innan man provat.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du har ju inga hårdvaruproblem (=för lite RAM) för de senase distarna. Mandrake 9, Redhat 8 eller 7.3 (trevligare utseende tycker jag) eller Knoppix.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vet förtfarande inte vilken distribution jag ska välja,

någon som vet nån bra sidaa på nätet (hellst svensk) som jämför olika distributioner????

/Stefan R

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...