Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Copyright av text


MickeBlomstermåla

Rekommendera Poster

MickeBlomstermåla

Jag är medlem i en ideell förening som ger ut en medlemstidning 4 ggr per år i ca 2000 exemplar. Till det senaste numret kom det in en text från en messageboardlista. Den som mailade in texten tyckte att den skulle med i tidningen och angav messageboarden som källa samt att författaren inte var känd. Texten togs med i tidningen. Nu har en av föreningens medlemmar reagerat och hävdar att texten är hans. Han kräver honorar samt skadestånd. Hur ska man gå tillväga i ett fall som detta? Allt arbete sker på ideell basis i föreningen och ingen får ersättning för infört material. Man försöker dock vara noggrann med upphovsrätt på bilder och tidigare publicerat material, men denna slank igenom eftersom den till synes inte hade någon copyright samt att den låg utlagd på en messageboard. Vad gäller? Hur går man vidare? Hur fastställer man om texten verkligen hör till den som kräver ersättningen. Vilken ersättning är rimlig. Ska man skicka kontrolluppgift på den här typen av ersättning om det nu blir en sådan? m.m. m.m. Tacksam för svar

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Handlar det om en ideel förening och personen som skrev artikeln även är engagerad så tycker man att det låter sniket. Visst kan man hålla med honom om texten annars kunde sålts till tidningar eller annat, men om det var ett tyckande eller ett förslag så tycker man bara det låter fjantigt att kräva ersättning. Visst borde ni ha frågat honom om ni fick använda texten. Erbjud honom en helsida i nästa nummer och bjud honom på mat och ett par kalla så borde det inte vara något problem att komma överens. Honoar i en medlemstidning borde inte ligga över 500kr eftersom upplagan är såpass begränsad.

 

Kan han bevisa att texten är hans??

eller försöker han bara dra vinning av situationen??

Prata med honom och hör vad han kräver och återkom. Ge inte med dig för mycket!! Men hur ska man egentligen kunna fråga honom om han inte uppgivit Namn, mail, e.dyl (vet inte om han gjorde det). Om han inte gjorde det tycker jag man borde få använda den fritt eftersom inget velat stå officiellt för texten. Har ni inte loggat IP:na i gästboken kan ni nästan förkasta hans förslag eftersom det saknas bevis (under förutsättning att han inte uppgivit namn, mail, e. dyl.)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...