Just nu i M3-nätverket
Jump to content

G4 och det naturliga urvalet


nDavid

Recommended Posts

Jag tycker att det är lite konstigt att så lite händer på mac-sidan. Ta t.ex. den nya G4-processorn som lanserades med dunder och brak och som sades vara jättemånga gånger snabbare än intels processor. Och sedan har inte så mycket hänt, det verkar inte ha lancerats några snabbare varianter av processorn sedan dess. Intel och AMD har nu processorer med klockfrekvenser över 700 mhz, medan G4-an fortfarande tuffar på i 450.

 

Tycker bara att det är för lite krafter som driver på utvecklingen i mac-världen (fablernas värld).

Link to comment
Share on other sites

Har G4'an redan lanserats? När hände det? Märkligt att Apple inte redan släppt en maskin med G4 isåfall!? Eller har de det? Jag har då inte sett någon reklam för den? Jag trodde att Apple alltid hade det allra senaste i sina maskiner till marknadens absolut lägsta pris, iaf. om man ska tro Viktor.

 

/per

Link to comment
Share on other sites

Jasså det händer lite på Mac Sidan ? Hur definierar du lite ?

Räcker det inte med att Aopple på ca ett år gjort en skön comeback & lanserat ett flertal revolutionära produkter , som gjort PC företagen så gröna av avund att de rakt av kopierat t.ex iMac , fast givetvis sämre.

Så svaret på frågan om vem som leder utvecklingen , är som vanligt APPLE.

 

Sedan detta med G4:ans hastighet om du var någorlunda insatt i hur processorer fungerade så skulle du inte dragit upp detta eftersom det inte är Mhz talet som avgör hur snabb en processor är.

Detta är lätt kontaterat eftersom en 400 Mhz G4 med lätthet steker en 700 Mhz Athlon eller motsvarande Intel P111 när det gäller nästan all real life användning.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Per spelar du dum ? Eller är det en av dina egenskaper ?

Apple lanserade G4:an för ett antal månader sedan & har väl vid det här laget levererat ett 100.000 tal. Utan att annonsera i PC för alle eller Min Häst.

Apple's datorer är nämligen så bra & snabba att de säljer sig själva !

 

Vidare , Jag har aldrig påstått att Apple's maskiner är billigast i inköp men i långa loppet så är de definitivt prisvärdare än PC maskiner . Kvalite & Prestanda kostar ungefär lika mycket på Mac & PC sidan.Skillnaden är: att köper du en Mac så får du inga problem på köpet.

Link to comment
Share on other sites

Nej, det räcker inte att apple har gjort comeback, och inga av deras produkter är revolutionära.

 

De kanske är bra på att baka med plast, men bygga datorer kan de inte.

 

Och ditt påstående om att en 400MHz G4 är snabbare än en 700MHz Athlon tycker jag verkar lite ogrundat, var har du beviset för det? Och vad är egentligen din syn på real life användning, det är trots allt när ett spel används som datorns riktiga prestanda märks. Det är en del av det man kan använda en dator till.

 

Jag antar att du tycker att man inte ska använda spel på en dator, att det är barnsligt... eftersom du har en mac. Trots allt är en pc ett riktigt bra allround-verktyg till alla tekniker som använder program för att göra ritningar och program, och ibland vill koppla av med polarna och spela lite quake3.

Link to comment
Share on other sites

David

Spel är väl så lång från Real Life tillämpningar man kan komma ?

 

Det finns ett flertal tester både på nätet & i datatidningar som visar entydigt att Appple's G4 processorer med Altivec är snabbare än INTEL's PIII & AMD's Athlon

processorer , på de flesta uppgifter.

Att MAC OS dessutom är mycket smartare & användarvänligare än Widows är ju heller ingen nackdel.

 

Vad det gäller spel så är det ju inte i första hand processorn som sätter gränserna utan grafikkortet.

Själv tycker jag det är lite fånigt att sitta & jämföra framerates för att peka ut bästa datorn eftersom det i praktiken är så att de grafikkort som har högst framerates har sämst bildkvalite och vice versa.

Dessutom hardet ju visat sig att AGP tekniken som Intel & alla PC freaks hyllade inte ger någon större prestandaökning , snarare tvärtom faktiskt, men snart kanske AGP lever upp till sitt rykte.

Link to comment
Share on other sites

Ge mig en länk till ett sådant test som man kan lita på så ger jag mig. Spel är inte alls långt ifrån real life, det händer de flesta att de provar ett spel då och då.

 

Det är klart att grafikkortet har betydelse, och det är ju också en del som apple är dåliga på. Och bildkvaliteten... ta nu t.ex. Matrox G400 grafikkort, det är inget fel på bild-kvaliteten på det kortet, eller har du något test som visar motsatsen(och hänvisa inte till "datatidningar").

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Det är inget fel på bildkvaliteten på kontorets G3a med std ATI-kort kopplat till en 21" Sony skärm med upplösningen 1280x1024, kalibrerad med colorsync.

Men å andra sidan så klarar de flesta moderna datorer, utom de mest sunkiga lågbudgetalternativen (de billigaste PC-maskinerna och iMacen om man använder den inbyggda skärmen och fått ett taskigt ex) av att visa bra bild, felet är de sunkiga lågbudgetskärmar från obskyra koreanska tillverkare som många envisas med att koppla till sina monstermaskiner med monsterkort.

 

Sedan så vill jag vara så elak att jag påstår att alla funktioner som kort som säljs med 3d-acc till privatpersoner enbart är till för spel...

Jag har då inte hört något om att Maya, Lightwave eller 3D Studio stödjer 3dfx, TNT eller Direct3D...

Rena GL-kort är väl fortfarande svindyra om man vill ha rektigt bra?

Vill man med andra ord inte spela på sin maskin duger de moderna macarnas grafik kort.. Å andra sidan brukar inte kreativiteten stoppas av taskiga grafikkort, några av mina bästa datorteckningar grjorde jag med "frihandsmusritning" i Painter 1.2 på en Mac LC med 4mb RAM och 40 MB Hd, den hade 512K grafikminne om jag inte minns fel (max utbyggt), Den kunde visa 640 x 480 x 256 färger...

Link to comment
Share on other sites

3D-program brukar stödja openGL, och nästan alla 3d-kort stödjer den standarden. Men du har rätt i att det är att föredra ett riktigt GL-kort om man ska arbeta professionellt med 3d. Det skiljer nämligen på spel och 3d-program i hur de använder grafikprocessorn. Dessa dyra kort är även sämre på spel än vanliga 3d-kort.

 

Du bevisar min poäng lite här också, det behövs inte så mycket datakraft för att arbeta effektivt med de program som är på marknaden idag. Men när man ska spela spel så måste man ha en riktigt snabb burk för att det inte ska sega ner sig, eftersom så många 3d-funktioner har implementerats i de nyare spelen.

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Japp.. men och samtidigt, vill man ha ett proffskort så betyder ju inte det att man har en spelmaskin... Jag har ju ett GL-kort i min IBM på jobbet, men kan jag köra GTA2 för det.. nejdå...

Det är ju så att de applikationer som kräver mest idag är spel. De kräver:

 

1. Snabb CPU

 

2. Mycket minne

 

3. Mycket hårdiskutrymme

 

4. Diverse 3d-accelerationsstandarder, (Glide, Direct3D, OpenGL mfl)

 

5. Internetanslutning med snabbt modem (man måste ju ladda ner halva spelet från internet för att kunna köra det....)

 

6. 3d surround sound ljudkort

 

7. Joystick/Ratt gärna med Force Feedback

 

8. Gärna nätverkskort (och en likadan dator till)

 

Det tråkiga är att om man köper en PIII 600 idag, så kan man köra "förra årets" spel med max-grafik eftersom de spel som släpps idag går förvisso att spela men de går trögt alternativt med lägre detaljnivå. Köper man en AMD 700Mhz så kan man kanske inte köra en del spel alls då de flesta utvecklare utvecklar för PIII. (brorsan kunde t.ex inte köra DeltaForce på sin AMD K6 350 utan att det hängde sig titt och tätt, samt att det gick slöare än på en PII 200...)

 

Vill man jobba med t.ex Photoshop duger en PII 400

med mycket RAM, HD och bra 2d grafikkort men då måste man å andra sidan lägga pengarna på en kanonbra bildskärm, en RIKTIG CRT, inte en TFT då dessa inte fyller kraven på färghantering riktigt än. (ex Sony) Kontentan blir nog att en speldator kostar lika mycket som en bra grafik-station, men vill man ha båda blir det nog dubbelt så dyrt eftersom programvarorna (P-shop) och bildskärmen kostar mer än resten av datorn...

 

Det var bara mina små filosofiska funderingar...

 

och slutligen..

 

Viktor

Det blir ingen ny mac för min del, Jag köper en PeZe eftersom jag mestadels spelar spel hemma nu för tiden, och alla mina "kontakter" har PeZe.... men jag har kvar min 7200a för oförutesedda händelser ;-)

 

mvh

Erik

Link to comment
Share on other sites

Arto Pääkkönen

Jag märker inte att min G3 på bara 266 med 64 ram och 6 vram minne är så seg. Alla spelen funkar, trots inte med så god kvalite, men dom hackar allafall inte! Nu på julen ska jag få en VooDoo 3 kort plus 128 ram, undra hur de kommer att kännas? Hehehee

Link to comment
Share on other sites

Arto Pääkkönen

Tex; Unreal med 640*480 med alla efekter påslagna och tombraider 3 på 640*480, bägge med "software rendering" för att ATI rage II korten i maskinen e för seg för OpenGL.

Link to comment
Share on other sites

Mac är och förblir en snygg lättanvänd snobbdator för företag och "rika" människor som har råd att Köpa en "kvalitets Dator" men jag ställer mig en enkel fråga:

 

vill jag ha en mesig dator som kostar multum och ser fin ut eller en dator som kostar mindre och ger råstyrka?

 

Mac har sina fördelar men att påstå att det lönar sig i mängden.... knappast en dator är färskvara

efter 6 mån är den inte värd så mycket

 

En Pc kan byggas hur satan man vill av väldigt

många olika företag. I komponent djungeln kan man hitta bra kvalitets delar och billiga skräp prylar.

 

Kan man göra det med Mac?

 

En Pc är och förblir en dator för de flesta människor och Mac för fjoller med mycket pengar

 

(måste heta upp stämmningen lite)

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Arto Pääkkönen

Nu ska vi tala allvar här!

Macar är inte längre snobb-prylar! Imacarna kostar cirka 15 000:- och för det får du en persondator som slår en PC som kostar 20 000:- Det andra att om man kan uppgradera macen så bra som en PC, nja inte riktigt men nästan! Förr va det så att det fanns massvis mer grejjs till PC men den tiden är över. De flesta PC prylar funkar på mac nuförtiden, tex: hårddiskar, cd, cdr, dvd, ram minne, grafik-kort och vram minne. Så PC är INTE billigare än mac, men knappast dyrare heller. Allt gäller på "personligheten" och hurdan dator man vill ha. OBS Apples marknadsdel i Japan är 29% så att där är 3 av 10 datorer macar. Tex. hur mångra procent har IBM?

Link to comment
Share on other sites

Om det var så att en PC som motsvarar en iMac kostar 20 000kr så är det just en IBM

 

Det är det som är fördelen med PC, Man behöver inte köpa märkesdatorer(då kan man lika gärna köpa en Mac)

För 20K får man grymt mycket för pengarna om man plockar själv. Det är väldigt klantigt av dig att göra en sådan jämförelse.

 

Det föruttsätter förstås att du kan bygga själv men det är ju inte den kundkretsen Mac har. Utan det är personer som inte vill "hålla på" bara klicka och "använda till seriösa saker" en

 

Mac:are är defenetivt inte någon spelare han är seriös och alvarlig i sitt photoshopande och skulle nu den Mac:aren ha barnasinnet kvar köper han en extra fin med rosa färg. Annar sitter han på helt fel system

(fördomar fördomar)

Så gott som alla spel kommer först till PC och mycket långt senare till Mac

 

varför det tro?

Jo för att Mac ÄR en snobbdator.

 

 

 

Angående Japaner

Japaner är konsumenter av alla roliga underliga ting. Se bara på musik exporten om det är en söt flicka eller pojke på omslaget så säljer det

ALLT säljer i japan

inehållet spelar ingen större roll.

 

 

(hettar upp debatten ytterligare)

 

Alphaville "Big in Japan"

 

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Oj vad majoriteten av hem-pc användarna måste vara puckon.. dom sitter ju i många fall med just IBM, Compaq och andra märkesdatorer. Många företag (bland annat min arbetsgivare) kan inte tänka sig att köpa annat än t.ex IBM pga inköpsavtal.. Det måste ju vara snobbigare att köpa en IBM än att köpa en mac, att köpa mac är ju ialla fall lite "rebelliskt"

Att datorer kostar 20000:- är nog ingen ovanlighet..

Jag har fått ett erbjudande om PIII 500, 17" Skärm, CD-RW, modem, 256MB Ram, 13,6GB HD, pris: 15500:- ex moms, med moms så blir det ju uppåt en 20000:- och detta är en "plocka ihop dator", andra "plocka ihop datorer" med samma utrustning har jag sett för ca 18 000 ex moms (utan CDRW, 128MB ram), men det är klart, i de flesta fall inkluderar det priset en halvtaskig bildskärm. En G4 kostar ju ungefär lika mycket, fast utan den halvtaskiga 17" skärmen, som man får köpa till för ett par tusen. Man BEHÖVER ju inte köpa apples deluxe skärmar (fast de flesta snobbar väljer nog att göra det pga dess goda bildkvalité)

Annars kan man ju alltid slänga ut lika mycket pengar till och köpa en SONY 21" (rekommenderas)

 

Håller med om att Japaner köper det mest udda ting.. var annars kan man hitta "Friskluftsautomater"? Vem annars köper skivor från obskyra svenska "80-tals hårdrocks"-band ay typen Europe?

 

Om någon vet var man från EN källa kan få en dator med:

> PIII 500

> 256 MB RAM

> 13,6 GB HD

> RIVA TNT2 32MB

CD-RW

> 17" Bildskärm (specifiera märke)

> 56k modem

 

Pris: 15500:- exkl moms

 

Om någon vet något bättre, gärna i GBG-trakten, så pliis tell me!

 

mvh

Erik

Link to comment
Share on other sites

En trevlig sak med mac som jag brukar tjata om här att det är så lätt å billigt att uppgradera den i långa loppet, den äldsta powermacen behöver du bara köpa snabbare processor till, eftersom HD'en är scsi så hänger den med ny processor med ett bra tag till. Å många pci-platser finns oxå.

 

En PC t ex å andra sidan kan du ofta inte lika lätt uppgradera för med jämna mellanrum måste man köpa nytt moderkort och med det nya minnen för å hänga med processorernas ökade mHz-tal! Så totalt blir det dyrare!

Link to comment
Share on other sites

Ett moderkort är inte så dyrt, runt tusenlappen. En uppgradering med moderkort minne och processor, kan gå på 3000kr. och då får man en markant bättre prestanda.

Link to comment
Share on other sites

Är 3000kr inklusive t ex 250MB internminne? Det kan bli dyrt att uppgradera en PC. Stoppa in en G3 el G4 i en gammal powermac ökar oxå markant prestandan! Dessutom gjort på två minuter! Osså funkar det också på en gång! Tid är pengar. Du måste ju pilla dit massa sladdar, hårddiskar, minnen, bildskärmskort m.m som då måste funka med det nya moderkortet, hur stora chanser är det?

Link to comment
Share on other sites

Jonas Wikström

Vart får du all skit ifrån!

 

Kan lova dig att prestandan inte är optimal när du stoppar i en G4 processor i ditt gamla moderkort. Är du helt säker på att det fungerar, har du en sida på Apple som talar om att det går? Är lite nyfiken faktiskt!

 

Själv uppgraderade jag en poolares Dell Dimension 300 för en vecka sedan. Vilket är enklast? Pilla med en G4 processor, spänna av och på en bygel vända processorn rätt. Eller att som på Pentium och Athlon knäppa av två fästen dra ur processorn och sticka i den nya.

 

För övrigt satt en 12 Gigabyte IBM Ultra ATA hårddisk i maskinen, jag lovade att den skulle fungera gott och väl med den nya processorn. Annars kan han ju för ynka 2300 kronor köpa en dubbelt så stor IBM hårddisk med något bättre prestanda.

 

Nej inte en enda kabel behövde bytas och skulle det behövas lär det inte ställa till några större bekymmer. Kanske för MAC ägare! Det är ju därför det är allmänt känt att det är tekniskt okunniga och datorovant folk som hellst av allt använder plattformen.

 

/// Jonas

 

Link to comment
Share on other sites

Arto Pääkkönen

Det är absolut lättare att sätt ai en G3/G4:a! Till exempel, hur fort går det att "få fram" moderkortet på en pc innan man kan stoppa i processorn. På macen är det endast att trycka in en knapp så öppnar sig skalen (tar 2 seknunder). Sen är det bara att lyft aupp gamla processorn och sätta tillbaka en ny!

 

Och visst kan macar också ha billiga hårddiskar, lika billiga som ni pc nissar har, det är ju samma diskar!

 

Och om man uppgraderar en pc "grundligt" så MÅSTE du uppgradera moderkortet eftersom dessa inte hänge r med så länge. Då måste du sätta i och dra ur sladdar.

 

Och är vi macare tekniskt okunniga?! KNAPPAST, till och med jag har pillat med datorn och klockat den och allt möjligt, satte in en processorfläkt från en PC med de gick inte så bra, för förr var processorn 35°C och då blec det 57°C! Jaja, det var bara att ta bort den och kasta i sopporna.

 

 

/////////JAG

Link to comment
Share on other sites

Klas Karlsson

Och om man uppgraderar en pc "grundligt" så MÅSTE du uppgradera moderkortet eftersom dessa inte hänge r med så länge. Då måste du sätta i och dra ur sladdar.

 

Typ 99% av moderkorten (märkesmaskiner som man ändå inte köper undantagna) har flashuppgradering, vilket innebär att man bara behöver ladda ned en fil från nätet för att moderkortet skall funka med den nya utrustningen = ingen sladd....

Link to comment
Share on other sites

Har man inte sjunkigt lite lågt när man anser att Pc är bättre än Mac eller vice versa för att det går fortare att ta bort skalet och sätta i en ny processorn. Hur ofta gör man det egentligen, ganska lamt argument tycker jag iaf.

 

/Jonas

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Jag köpte min 1:a dator -93, min andra -96 och min tredje igår (-99 för de som redan drabbats av y2k bug :-) Ingen av mina tidigare datorer har gått att uppgradera till "dags-standard" efter ca ett år, min första dator var en Mac LC, den gick inte att uppgradera alls (ok, kunde satt i 4MB mer minne), min andra, en Pmac 7200 gick/går att "uppgradera i större utsträckning, mer minne, nytt grafikkort etc, men inte så att den är jämförbar med en NY, inte ens om jag hade haft en 7300a (med utbytbar CPU) så hade det gått att göra den till en dagsfräsh dator eftersom bussarna mellan CPUn och minnet, samt minnet inte är i nivå med dagens. Tjejens gamla PC (från -97) går inte heller den att uppgradera, visst, man kan köpa nytt moderkort, ny CPU, nytt grafikkort, nya minnen, då blir den i nivå med en ny dator, men å andra sidan är det ju bara lådan och nätverkskortet kvar från den "gamla" så i realiteten blir det en ny dator.

Min nya maskin, en PIII 500 kan man alldeles säkert byta CPU på, men i realiteten, när jag tycker att datorn är för slö, tja då kanske inte ens Pentium arkitekturen utvecklas mer?! Har man behovet att varje månad öka prestandan i sin dator, tja då är det väl viktigt att kunna byta CPU, men då måste man ialla fall byta moderkort och minnen ca 1 gång om året eftersom busshastigheterna ökar hela tiden, annars kan man lika gärna vara slösaktig och köpa helt nytt tycker jag eftersom man då får topprestanda.

 

(och OM man ska byta CPU varje vecka, så är det j uen fördel om datorn är lättmekad, så en PC i ett mac-skal kanske inte vore en dum ide.. kanske tillochmed går att pressa in ett PC-moderkort i en G3-låda?)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...