Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Ladda hem och installera...


Dada

Recommended Posts

Hej! Jag är total nybörjare på det här med linux, men jag har en gammal dator som jag tänkte testa linux på. Mina två frågor är: var kan jag ladda hem en bra linuxversion från (som inte är allt för stor, max 1 Gb) och hur installerar jag sedan detta?

 

Tack!

Link to comment
Share on other sites

Om datorn har bredband räcker det oftast med en eller några bootdisketter för att göra en installation via ftp. Annars kan du tanka hem iso-bilder (de flesta stora distributioner har iso-bilder tillgängliga), som du bränner till cd och installerar.

 

Jag rekommenderar att du hämtar distributionen (vilken du nu väljer) från ftp.funet.fi, som i mitt tycke fungerar bättre än sunet.

 

Link to comment
Share on other sites

Pontus östlund

Ett tips är att du köper ett paket med tillhörande "instruktionsbok", om du nu tycker det är värt att lägga ner de pengar det kostar. Hur som helst så underlättar det ju. ;)

 

Annars är väl tipset att du installerar någon an de mer "användarvänliga" distibutionerna, vilka då torde vara:

RedHat (http://redhat.com)

Mandrake (http://www.linux-mandrake.com)

Lycoris (http://www.lycoris.com)

 

De mer populära distarna kan du hitta iso-bilder till här:

http://www.linuxiso.org)

 

RedHat och Mandrake har jag inga erfarenheter av, däremot har jag testat Lycoris, vilken antagligen även min farsa hade grejat att installera. Lättanvänd är den i alla fall, men jag gillar den inte p g a att man blir lite mer begränsad än om man t ex använder Debian (http://debian.org) som jag gör. Dock kan Debian ge en gråa hår vid installation, och sen är det inte lika mycket "klicka på fina ikoner" som det är i Lycoris, på både gott och ont (mest en vanesak faktiskt).

 

Men men, eftersom det inte kostar något kan du ju testa allihopa och se vilken du gillar bäst. Och räkna med att du kommer att stöta på patrull, men hav förtröstan (och lite jävlar anamma) så kommer du snart in i det och upptäcker kanske efter ett tag att Linux är en trevlig bekantskap. :)

 

# ==============================extra===

# Nordens största F l a s h community

# www.communen.com | poppa@communen.com

 

Link to comment
Share on other sites

Ett tips till alla vana linux användare. Prova Gentoo linux. det är den skönaste dist jag varit med om hittils eftersom den byggs upp från scratch och man slipper alla onödiga packet med skräp saker som man aldrig använder. Man får med andra ord en stabil dist med allt man vet att man behöver.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...