Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Fläktar, mattor, hdd-upphängning


ns

Recommended Posts

Nu har jag börjat få behagliga ljudnivåer på mina datorer. HAr nu märkt att det i den ena datorn är min Silent Viking (21dB) som låter mest vilket får ses som ett bra utgångsläge. Men man vill ju alltid ha tystare, alltså har jag lite frågor:

 

1. Fläkten på min Silent Viking blåser 32.4CFM vid 21dB. Om jag istället sätter dit en 120mm Papst (26dBa, 55.3CFM) som jag ställer ner till 7 eller 5.5V, vad gör det för ljudnivå/kylning? Det känns rent spontant som att den kommer bli tystare än 21dB och samtidigt blåsa mer än Enermaxen på SV. Sant eller falskt?

 

2. I mitt Chieftec-chassi har jag fyra 5,25"-platser och 6 (2x3) 3,5". Ena trean med 3,5 platser har även en fläktplats framför sig. Där har jag mina två hårddiskar och en 12dB Papst i 7V (eller 5,5 vet inte så noga, det är ett motstånd från Zalman jag använder iallafall). Hårddiskarna håller därför bra temperatur, men jag skulle gärna hänga dem i NoVibes vilket ger två problem. Två av mina 5,25-platser är upptagna av DVD och brännare så det blir väldigt trångt med två NoVibes där också. Andra problemet är att då har jag ju ingen plats för fläkten. Finns det något chassitillägg som ger mig fler 5,25-platser, eller finns det något smart sätt att dämpa diskarna även i 3,5-platserna?

 

3. Är kanske det bästa sättet att få ner ljudet ytterligare att använda dämpningsmattor? Ska man då använda dyra färdigskurna specialiserade mattor eller köpa billigt på Biltema? Jag har sett massa trådar om detta men ingen där det framkommit något egentligt svar på frågan.. men det kanske inte finns?

 

Det blev långa frågor som vanligt :o) Men hellre vara för tydlig än att ställa frågor som ingen förstår eller?

 

/Niklas

Link to comment
Share on other sites

Har samma chassi som dig, jobbar med samma sak oxå just nu. Föreslår dämpmattor, vilken sort är lite upp till din ekonomi och gör-det-själv-vilja (har du en sax? Isf kör på biltemamattorna ;). Men varning, ta inte bort skyddet för den självhäftande sidan, utan fäst dem på annat sätt. Och som alla säger, det är viktigt att du får in bitar i alla skrymslen och vrår, i fronten går det ofta bra att lägga dubbelt. Täpp inte de ventilationsvägar där det sitter fläktar förstås (två i mitt chassi).

 

Kör själv med två 12dba Papst-fläktar, en fram å en bak - båda på 12V då de fortfarande är absolut ljudlösa i det läget faktiskt :)

 

Har bytt mina WD-diskar mot en seagate barracuda IV - vilket gjorde jäkligt mycket. Den verkar inte behöva hängas upp, men som sagt - i jakten efter tystnad får man offra lite, så det är bara att hänga den i en 5.25"-plats och kasta ut de diskar som inte får plats ;)

 

CPU-fläkt, föreslår Zalmanarmen FB165

http://www.gtek.net/index.php?mode=item&id=454&session=def41d5c3d4a4b1642266bcd39542ccf som oxå är relativt ljudlös med motståndet som följer med (om inte annat kan man montera valfri fläkt på den, och positionera den enkelt över processorflänsen eller grafikkortet (som jag gjort nu). Jag tror jag fick en 92mm-fläkt med, å den lär ta fläktar av alla storlekar sålänge tjockleken inte ändras markant.

 

Om du istället för de rent ut sagt idiotdyra NoVibes drar ett par gummitätningslister å fäster diskarna i kan du enkelt göra plats för en fläkt om du tycker att det behövs. Men min spontana reaktion är att NoVibes borde gå å montera så du får plats med en fläkt. Nackdelen blir förstås att du måste öppna upp framåt, och släpper ut onödigt mycket oväsen genom fronten. Jag har inte hittat någon bra metod att dämpa diskar i 3.5"-platser.

 

--

.Weyland

 

2. Everything around us can be represented and understood through numbers.

 

[inlägget ändrat 2002-09-29 23:44:57 av Weyland]

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

Ns!

 

Ska du köra Biltemavarianten som Weyland beskriver, så gör mallar av en bit tyg.

 

Själv körde jag med en rengöringsduk, som är köpt på ett varuhus. Lade den på chassidörren och ritade på så sätt upp var ventilationsgaller med mera fanns. Det går ju enkelt att känna var saker finns genom tyg. Sedan är det bara att rita med penna och klippa.

 

Lägg sedan mallen på ljuddämpningsmattan och rita efter tygbiten. Glöm inte att ta in några centimeter om det är en chassidörr. Annars kan du råka ut för som jag, att den inte går att stänga. Ett rent helvete att få bort sen :) Men det gick med ljummet vatten och sandpapperkloss. Ludd överallt sen :)

 

Använder du klistret som finns på ljuddämpningsmattan så behöver du inte vara bekymrad för att den lossnar. Det kan jag garantera.

 

Lycka till!!!

---

/Stefan Eklinder

 

I datorvärlden finns det väldigt många nollor, men ytterst få ettor.

 

Jonas Birgersson

 

Link to comment
Share on other sites

Hehe - att dämpmattorna sätter sig verkar vi vara rörande överens om. Men är det bara jag som köpt Chieftecs ljuddämpade chassie? Det gjorde jag naturligtvis efter mitt försök med självhäftande dämpmatta. :)

Två av mina 5,25-platser är upptagna av DVD och brännare så det blir väldigt trångt med två NoVibes där också.
Jo, det förstår jag. Själv kör jag endast CD-brännare + 2 NoVibes. Var tvungen å sätta plåt-hållaren med NoVibsen upp och ner för att få in dem.

Men nu har jag skaffat en disk till och är lite bekymrad över placeringen.

Funderar allvarligt på att "modda" Chieftecs orginal-HDD-hållare genom att klippa av allt utom upphängningsanordningen och sen knyta fast disken i nån gummilina.

 

:: NoiseKiller, för en tystare datormiljö :: efterlyser plåtsax eller skärbrännare. :P

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...