Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Access och ASP


Pumlan

Recommended Posts

Pär Abrahamsson

Hej!

 

Ett par frågor:

a) Vill du publicera rapporten med data från ett givet tillfälle eller vill du ge dina intranätanvändare möjlighet att ta ut rapporten med realtidsdata själva?

 

B) Behöver användarna kunna skriva ut rapporten på ett snyggt sätt (utan webbläsarens sidhuvud och -fot) eller räcker det med skärmvisning?

 

Om det är engångsdata så är det enklaste nästan att använda Access Snapshotvisare och lägga upp snapshotfilen på intranätet. Alternativt skapa rapporten i Access och exportera den till htmlformat.

 

Om det är realtidsdata så kan du antingen bygga rapportfunktionaliteten med ASP-kod eller gå omvägen via t ex Crystal Reports. Båda levererar en rapport i htmlformat.

 

Om du väljer htmlformatet så blir utskrifter "bökiga", i vart fall om det är utskrifter som skall lämnas externt, t ex fakturor eftersom webbläsaren normalt visar sidhuvud och sidfot med bland annat adress till sidan, datum för utskrift mm. För att komma runt detta utan att tvinga alla dina användare att ändra inställningarna i sin webbläsare så kan då antingen skapa din rapport i Acrobat eller MS Word (istället för html) genom att använda ASP-kod.

 

Oavsett vilket så innebär dock realtidsdata en del knåpande för att få till en snygg lösning.

 

[inlägget ändrat 2002-09-25 08:29:57 av Pär Abrahamsson]

Link to comment
Share on other sites

God morgon Pär!

 

a) - Vill att intranätanvändarna ska kunna ta ut rapporten med realtidsdata själva.

 

B) vore bra om det gick att skriva ut på ett snyggt sätt, dvs som rapporten ser ut i Access.

 

Kan du förklara för en glad amatör vad Crystal Reports är för något? Eftersom ev. utskrifter bara ska användas internt gör det inget om sidhuvud och sidfot finns med.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pär Abrahamsson

a) Om ni bara skall använda rapporten internt så känns en asp-kodad html rapport enklast och billigast eftersom ni varken behöver köpa något rapportverktyg (t ex Crystal Reports) eller komponenter för att skapa PDF-filer.

 

För att lösa uppgiften så behöver du en IIS-webbserver (en del av Windows NT/2000/XP) och grundläggande men inte på något vis jätteomfattande kunskaper i ASP-kodning mot databaser (tydliga exempel finns bland annat hos Microsoft).

 

B) Crystal Reports är ett rapportskaparverktyg där arbetsgången påminner en del om hur man gör i Access, dvs dra och släpp platshållare för databasfält, skapa kopplingar till databaser "halvenkelt" osv. Crystal Reports rapporter kan antingen köras fristående, som .NET-tjänster eller (allra vanligast idag) inkluderas i andra program (t ex Windowsprogram). Fördelen jämfört med Accessrapporter är att CR-rapporter kan innehålla programlogik i betydligt högre grad, är databasoberoende och att CR-rapporter kan exporteras till en mängd olika format (html, textfiler, CSV-filer osv).

 

Mer info finns på:

 

http://www.crystaldecisions.com/products/crystalreports/

 

I vissa fall är Crystal Reports (och andra liknande verktyg) rena drömmen att arbeta med, i andra fall så klarar de inte alls av den uppgift som man vill utföra.

 

[inlägget ändrat 2002-09-25 08:46:27 av Pär Abrahamsson]

Link to comment
Share on other sites

 

OK, tack för hjälp och info.. Hade hoppats på att det fanns någon "genväg", så att jag slapp skapa rapporten i ASP-kod.. men men.

 

Tack.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...