Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Tabeller som anpassas till bilder


julian1

Recommended Posts

Hej..

 

Sitter och pular lite med en fotosajt för egna bilder. Jag tänkte mig en lösning med nästade småtabeller som ger en svart ram och sedan lägga bilderna där i. Men nu vet jag inte hur jag ska få tabellerna att anpassa sig efter bildstorleken i stället för tvärtom. Jag har ingen lust att göra alla bilder lika stora, eller "stroka" varenda en med ram i PS...

 

Finns det ngn lösning på detta?

 

Kolla den här länken så förstår ni nog vad jag svamlar om...

 

http://www.mia-h.se/foto

 

//jeppe

Link to comment
Share on other sites

 

är det just att du vill ha en svart ram, som ställer till det? Lägg ramen runt bilden (<img src=xxx.jpg border=1>) istället för att ha ramen i tabellen. En tabell är är alltid symetrisk. Du kan trixa med att skapa flera tabeller, eller använda col/rowspans för att utöka formen på en cell typ:

 

 

-------------

| | | | |

-------------

-------------

| | | |

-------------

 

andra raden har colspan 2 på första cellen.

 

en annan variant för att positionera saker mer exakt är att använda sig av transparenta och gifar, och anvge en viss storlek på dessa för att 'putta' undan bilden.

 

ytterligare en variant är att ta hjälp av style-sheets och absolut positionering.

 

hoppas att det kan hjälpa något.

 

ps. snygga bilder, verkligen :)

 

Link to comment
Share on other sites

 

haha.. nä inte sådär jättefina :)

jag förstår vad du menar, min tanke var dock att först en gång göra ett gäng tabeller och sedan snabbt bara kunna lägga bilder i dem. kanske framöver med asp eller liknande för att minska ner jobbet. men bilderna är ju inte identiska; först är vissa stående och andra liggande format, sedan varierar de sinsemellan.

 

jag vet inte hur man ska lösa det, det behöver ju inte vara tabeller.

men om jag ska lägga border på bilden så blir det också en lösning där jag måste förändra varje bild. och pratar vi hundra bilder så...

 

Link to comment
Share on other sites

 

mm... teoretiskt kan du med hjälp av asp, lista ut bredden och vidden på ett foto och därigenom skapa en algortim som placerar ut dem på en sida. mina erfarenheter säger mig dock att det sällan blir speciellt bra.

 

vad jag har förstått, så rör det sig om thumbnails, som skall presenteras. jag har kikat lite hur olika ställen löser just det här problemet och det är rätt vanligt med en kompination av skalning och beskräning för att få bilderna symetriska och därav passa i en tabell. Dvs man bestämmer ett (eller eventuellt ett par olika) format för thumbnails och sedan använder man något verktyg för att beskära dem till just det formatet.

 

det blir ofta för stort jobb om man måste anpassa layouten efter varje thumbnail. är det viktigt att återspegla bildformatet i din thumbnail?

 

Link to comment
Share on other sites

 

Hej igen.

 

Det var iofs något sådant som med asp jag hade hoppats på att lösa det med, men om du inte tror att det blir bra så..

 

Mina bilder, såväl thumbs som stora, skiljer sig inte så mycket åt. Dock när det gäller thumbsen måste de ju vara identiska om de ska passa in i den lilla ramtabellstrukturen jag påbörjat. Och ifall jag skalar de i ngt program, och bibehåller "ration" så blir alla lika breda men knappast lika höga, vissa är dessutom liggande när andra är stående, osv...

 

Hur menar du med din sista rad..."om det är viktigt att återspegla, etc..."?

Det behöver inte vara exakt. Bara jag slipper multi-convert till ett format, efterbeskära i photoshop så de blir exakt samma och så vidare..

 

Lite mindre jobb vore fint (även om jag redan varit klar med det efter den tid jag lägger här, hehe):::

 

Link to comment
Share on other sites

 

en sak till...

när du pratar om att förändra en hel drös med bildermed tillämpligt program, du vet inget där man de facto kan lägga en en-pixlig ram i svart runt en hel mapp med bilder automatiskt. som en skän multikonverteringseffekt...?

 

Link to comment
Share on other sites

 

kommer inte riktigt ihåg vad jag menade med det... :)

 

jo.. det var nog om det var viktigt att visa på thumbnailen att det rörde sog om ett liggande eller stående foto.

 

om du vill tvinga en bild till en viss storlek, så kan du ange vidd och höjd i img-taggen:

 

<img src=mypic.jpg width="100px" heigth=100px">

 

det får ju dock effekter, som kan förstöra lite. ett alternativ är att t.ex. bara sätta vidden fast och låta höjden variera. då kan man t.ex. fylla ut med något i cellen och centrera bilden. om du kör på den linjen och vill behålla symetrin, så gör du cellerna lika höga och lite högre en den högsta bilden. detta torde inte vara speciellt mycket jobb.

 

jag kommer nog inte på något bättre sätt, än detta eller att just skala bilderna och eventuellt beskära dem till ett visst format. jag tror det finns program som kan göra sådan batch åt dig. jag har dock ingen erfarenhet av det själv.

 

asp-lösning går ju givetvis att använda sig av. bara du tydligt kan definiera de regler som krävs för hur bilderna skall placeras. att jag var lite negativ till det, beror på att jag inte lyckats något vidare med sådant själv. det finns säkert andra som lyckats bättre än mig. :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

jag är rätt kass på sådant. men jag tror att folk här på jobbet använder sig av adobes produkter för att batcha sådana saker. image ready? hmm.. vet inte, men jag tror säkert att du kan skapa någon typ av makro som gör sådana saker i något av deras program.

 

Link to comment
Share on other sites

 

Jag uppskattar dina försök att hjälpa mig..

 

Det känns som att den bästa lösningen blir att hitta ett program som batchar en ram på alla thumbnailsen och se hur det ser ut om de är olika stora. Blir det fult så gör ajg alla i identisk storlek för hand. DEt lär ju bli snyggast och mest symmetriskt.

 

Asp kan jag inte, så det testet får vänta. DEt där med macro i PS eller image ready låter intressant. Kanske borde leta efter ngn tutorial på sådant, har alltid undrat varför det inte finns några batch-funktioner i såpass dyra program, men det förklarar kanske saken.. .)

 

tack för hjälpen i alla fall.

 

//J.

 

Link to comment
Share on other sites

Kolla på //eforum.idg.se/viewmsg.asp?EntriesId=240613 - så får du kanske en idé om hur det funkar :-)

 

/Mange

____________________________

Mmm... 64 slices of American cheese

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...