Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Behörighetskontroll vid kortköp på nätet


Christian Eriksson

Recommended Posts

Christian Eriksson

Varför avkrävs det inte något lösenord vid kortköp på Internet? I de flesta andra fall räcker det inte med "innehav av"/"kännedom om" ett "användarnamn" för att använda det. Inte undra på att det finns en ovilja mot att använda kortnumret på Internet.

Link to comment
Share on other sites

Lösenorden kommer gå att snappa upp lika lätt för det. Det finns ju iof redan lösenord på många kort i form av Pinkod som du får att ditt kreditkortsbolag för uttag på t.ex. ATM maskiner och bankomater.

 

Det krävs ju ofta både namn, nummer, förfallodag och ibland nu på senare tiden har jag stött på Postnummer (zipcode), och om nått inte matchar så läggs det i högen "skumma affärer", eller förbjuds direkt att göra en transaktion/handel.

 

Vi svenskar skyddas till en viss del av våra banker iomed att ett köp måste stärkas av en underskrift. Och efter som vi aldrig skriver under ute på internet så kan alla köp ogiltigförklaras. Men om detta utnyttjas så kommer det förhoppningsvis gå illa för den som utnyttjar systemet.

 

Sålänge den delen finns, så är det upp till företaget som säljer varor/tjänster att kolla upp att köparen verkligen är den det är. Och detta kommer troligtvis ske med bindande digitala signaturer. Så när du hör att olika myndigheter godkänner digitala signaturer så vet du vart det är påväg någonstans; Att köparen kommer vara bindande till en signatur som ska förhoppningsvis vara av så hög standard att den inte knäcks direkt :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gitte Rasmussen

Det är upp till säljaren att bestämma vilka säkerhetskrav han vill ha med sin webhandel. Det räcker inte med ett lösenord för säker identifiering utan man måste använda sig av en digitalsignatur som är legalt gångbar.

 

Vilket många webhandlare tycker är för mycket besvär och hellre tar eventuella förluster och bedrägerier.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...