Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Varning för Soundblaster Live!


Stefan Pettersson

Recommended Posts

Stefan Pettersson

Har testat två stycken exemplar av Creative Labs nya ljudkort Soundblaster Live! och är milt sagt irriterad just nu.

 

Kortet har ett helt fantasktiskt ljud med stöd för t ex DVD genom att det stöder 48 KHz som är DVD-standarden (96/2) mot den vanliga CD-standarden på 44,1 KHz. På andra kort får man antingen finna sig i att sampla ner ljudfrekvensen till horribla 24 KHz, alternativt stå ut med ett högfrekvent bakgrundsbrud/tjut vid avspelning i 44,1 KHz.

 

Surroundljudet är även det ok, med stöd från spel som Unreal.

 

Vad som däremot INTE är ok är att kortet bråkar med andra kort i din dator. Har lyckats köra kortet på en ren IDE-maskin (Celeron A i 450MHz), däremot vägrar det att fungera i en dator (även den en Celeron 300 A i 450MHz) med Adaptec 2940UWx SCSI-kort samt 3COM 905x TX nätverkskort. I sämsta fall startar inte ens Windows genom att det antingen blir "Windows skyddsfel" alternativt "låser sig".

 

För att felsöka har jag använt mig av två olika Soundblaster Live!-kort, tre olika datorer (samtliga Celeron 300 A i 450MHz) med tre olika konfigurationer (se förkortad specifikation nedan):

 

1. Windows 98 svensk, G200, IDE-diskar, Toshiba-DVD

 

2. Windows 95 OSR 2.1 svensk, G200, enbart UW-SCSI diskar, Adaptec 2940UW och 3COM 905 TX

 

3 Windows 98 engelsk. Millenium 2, enbart UW2-SCSIdiskar, Adaptec 2940UW2 och 3COM 905B TX

 

Givetvis har jag testat att flytta korten mellan de olika PCI-platserna, utan någon helst skillnad i resultat.

 

Av ovanstående tre datorer fungerar kortet (hittills!) felfritt på alternativ nr. 1 - den i särklass "enklaste" konfigurationen. Vid mer avancerade konfigurationer har jag inte lyckats få kortet att fungera överhuvudtaget, trots mer än trettio timmars arbete totalt.

 

Slutsats:

En klar varning måste utfärdas. Har du inte en dator med enklast möjliga konfiguration samt saknar SCSI-kort och nätverkskort så undvik detta kortet. Om du absolut vill ha det, se till att få garanti på att det ska fungera hemma hos dig, annars pengarna tillbaka! Kortet är säkert bra ljudmässigt, men det är också allt. Mitt bestämda råd är att istället invänta Diamonds nya Moster med bl a stöd för Dolby Digital 5.1!

Link to comment
Share on other sites

Stefan Pettersson

Denna diskussionen tog fart under "processorer etc...", där finns över tio inlägg att läsa. Till IDG, ni kan ta bort denna kanalen. Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...