Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Portmapping


Zero1

Recommended Posts

Mr Andersson

Om man tex har en DLink 804 och har en dator på insidan (lokalt nät) som ska gå att nå från internet (ftp-server tex) så kan man få Dlinken att skicka in trafik som kommer på ftp-porten till datorn på insdan.

 

Link to comment
Share on other sites

NAT/masquerade är tekniker för att översätta ifrån privata nät till publika nät. Portforwarding är som Mr Andersson säger en vanlig funktion i exempelvis en NAT-router där anrop till en specifik port kan skickas vidare till en dator på det privata nätet (= enda sättet att ha en server med privat IP-adress)...

 

Link to comment
Share on other sites

Visserligen sker det vidareskick iom en NAT-lösning, fast jag tänker mer på portforwarding som åt andra hållet, dvs anslutningen är inte initierad av den privata klienten genom NAT-routern, utan tvärtom, och hänvisar till en specifik port. Nu är jag förstås ute på hal is, men det är alltid kul :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mr Andersson

Du är inte ute på så hal is som du kanske tror....;)

 

NAT

När en PC på insidan går ut på Internet, kommer routern ihåg en del data om sessionen (från IP, till IP, från port, till port). När sedan ett paket kommer in till routern från Internet, vet routern vilken IP-adress på insidan som ska ha paketet. Trafik som NAT'as måste initieras från insidan. All trafik som försöker kommer från Internet och in, kommer att bromsas, om det inte finns motsvarande sessions-data lagrad i routern.

 

PortMapping/Forward

Här berättar man för router att den ALLTID ska ta emot trafik på en vissa port, tex port 80, oavsett om den initieras utifrån eller inifrån. Eftersom det kan initieras utifrån, måste man ange en IP-adress dit trafiken ska skickas.

 

Enkelt va?

 

[inlägget ändrat 2002-04-22 00:18:59 av Mr Andersson]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...