Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

MMS och mobildata


ChristerE
 Share

Rekommendera Poster

Hur fungerar mobiler i dag, behöver mobildata vara aktiverat för att MMS ska kunna skickas och tas emot?


Mobildata behövs för MMS, men i Sverige kan det aktiveras automatiskt den stund MMS skickas eller tas emot. Det behövs heller inget surfabonnemang, MMS ingår i mobilabonnemang eller så betalar man per skickat MMS. Men trots att det kan fungera på det sättet så verkar många modeller inte hantera MMS så, och det sedan många år.


Nu är det väl så vanligt att ha mobildata ständigt aktiverat så många kanske inte ens reflekterat över eller upptäckt detta. Men utan Facebook-konto och aktiverade pushnotiser, m m, så finns det ju ingen anledning att ha mobildata aktiverat hela tiden. Och med en "genväg" i något "verktygsfält" (osäker på vad det kallas) så räcker det med ett "svep" och ett "klick" för att aktivera respektive inaktivera mobildata (för att använda BankID och Swish, och kolla e-post, m m). 


Funderar på att skaffa ny mobil, därav frågan. Min ett antal år gamla HTC hanterar MMS utan att mobildata explicit aktiverats, och så vill jag ha det i en ny mobil också.


De som skriver i den här tråden har förmodligen mobiler som inte hanterar mobildata automatiskt för MMS.

Inga mms utan mobilnät? | Swedroid forum

 

Här några citat från Telias forum där tekniken runt MMS kommenteras.

 

"The strange this is that other phones (HTC, aso) does not need an active connection when you receive a mms. It automatically turns data network on when you get a MMS."


"MMS använder mobildata, och inte det kretskopplare mobilnätet. Exakt hur detta hanteras med avseende på möjligheten att slå av och på mobildata varierar mellan olika mobiler.
Somliga mobiler har separata inställningar för mobildata som ska användas till mms, medan andra använder de vanliga.
Anledningen till separering har varit att man önskat möjlighet att skilja ut den datavolym som används för just mms, men det går att göra även annars genom att räkna vart trafiken går.
M a o: Vissa mobiler stänger av mobildata helt medan andra kan skilja mellan mobildata för surf och mobildata för mms. Det kan vara bra att ta reda på hur din mobil agerar, för att inte överraskas av dyra trafikavgifter utomlands!"

Varför kan jag inte använda MMS? - Telia Community

 

Har tittat lite på Motorola Edge 30 Pro, och för den kan man läsa (men hur fungerar "automatiken"?):
"MMS-meddelanden använder mobildata och kräver ett mobildataabonnemang eller betalning per användning."

Om SMS och multimediemeddelanden (MMS) (motorola.com)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vad är det för problem med att använda mobildata?

Så länge man håller sig inom EU är det inga roamingavgifter. I övriga världen kan det vara bra att stänga av mobildata och använda Wifi istället,om möjligt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

11 timmar sedan, skrev NoWin:

Vad är det för problem med att använda mobildata?

Så länge man håller sig inom EU är det inga roamingavgifter. I övriga världen kan det vara bra att stänga av mobildata och använda Wifi istället,om möjligt.

Avgifter och kostnader är inte problemet utan just som jag skrev - att behöva ha mobildata aktiverat för att MMS ska fungera. Tekniken finns för att mobildata ska aktiveras automatiskt i samband med att MMS skickas eller tas emot, men av någon anledning så är det många mobiler/märken som inte stöder det ... längre. Det lyser ju inte jämt i kylskåpet, ljuset tänds när man öppnar dörren, bara ett exempel.


Så, om någon vet om det fungerar för exemplet med mobilen från Motorola, eller vet märken/modeller som klarar den beskrivna automatiken, så tipsa gärna (lanserade det senaste året, ungefär).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share

×
×
  • Skapa nytt...