Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Linocell powerbank med solcellsladdning, men solcellsladdning avrådes av tillverkaren


Okalettos
 Share

Recommended Posts

Okalettos

Hej,

 

Vi köpte 3st Linocell powerbank med solcellsladdning 16000mAh hos Kjell&Co häromdagen.. Men nu vet vi inte riktigt om vi ska behålla dem.. Anledningen är att på produktsidan så stod/står det "Solcellsladdning ger upp till 800 mA laddström i starkt solljus på sommaren och är bra vid nödsituationer." medans i medföljande manualen så står det "Solcellsladdning är bara tänkt för nödsituationer."

 

Vi har kontaktat kundtjänst via mejl för att försöka röna ut vad som är "fakta" och vad som möjligen är en olycklig formulering.. Än så länge menar de att det som står i manualen är av högre vikt än vad som står på produktsidan, vilket i så fall alltså betyder att man endast ska ladda med solcellerna om det är kris. Något svar på varför det står som det gör har de inte.. Själva kan vi ju bara spekulera i om det är simpel kvalitet/hållbarhet på panelerna eller om tillverkaren råkat uttrycka sig snävt (kanske medvetet, för att ha ryggen fri?)

Som "lösning" på vårt nyvunna dilemma föreslår kundtjänst att vi bör byta till en annan solcellsladdare, t ex så förslår de Sandberg Solar powerbank 10000mAh, med motiveringen att dess solpanel är tänkt att kunna användas ofta/alltid.

 

Är det någon som har erfarenheter och/eller faktakunskaper som kan hjälpa oss att göra ett klokt val..?


Linocell Powerbank med solcellsladdning 16000 mAh
https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/resa-upplev/powerbank/linocell-powerbank-med-solcellsladdning-16000-mah-p99478

Sandberg Solar Powerbank med solpanel 10000 mAh
https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/resa-upplev/powerbank/powerbank-med-solcell/sandberg-solar-powerbank-med-solpanel-10000-mah-p22564

 

Mvh :)

Link to comment
Share on other sites

Mikael63

När är det en nödsituation?

 

Är det vid händelse av krig?

Är det när batteriet i mobilen är slut?

Är det när batteriet är slut OCH en trafikolycka inträffat?

osv..

Link to comment
Share on other sites

Okalettos

Ja krig och trafikolycka räknas nog som nödsituation iaf ;)

Vi hade hoppats att de skulle beklaga manualens formulering och förklarat att det som egentligen menas är att laddning via solcellerna tar lång tid (jämfört med 2A i vägguttaget) och därför inte är så användarvänligt för de flesta.. Men eftersom de hittills inte sagt något liknande så får man ju tyvärr nästan anta att panelerna har väldigt dålig hållbarhet 😳

Link to comment
Share on other sites

Okalettos
1 timme sedan, skrev Okalettos:
1 timme sedan, skrev Okalettos:

t ex så förslår de Sandberg Solar powerbank 10000mAh, med motiveringen att dess solpanel är tänkt att kunna användas ofta/alltid

 

Här lyfter man fram solpanelens höga kvalitet, till skillnad mot fallet med Linocell.. Men max laddström är hälften.. Så kanske kundtjänst har rätt i att det som skiljer sig, är just solpanelernas hållbarhet 🤔..

Kundtjänst är nog inte experter på detta i och för sig.. Så vår Kjell&co-butik's chef har nu startat ett ärende med deras 'serviceavdelning' för att försöka få klarhet..

Link to comment
Share on other sites

Jari Karivainio

Hej!

Solcellerna skall ladda powerbanken, inte din mobil. Du kan hålla powerbanken laddad med hjälp av solcellerna. Mobilen laddas med hjälp av energin i de laddade batterierna i powerbanken. I en urladdad powerbank tar det väldigt lång tid att ladda en mobil då batterierna i powerbanken skall laddas samtidigt med mobilen. Det finns väl möjlighet ladda powerbanken via usb från elnätet också. 

 

/ Jari

Link to comment
Share on other sites

Okalettos
10 minuter sedan, skrev Jari Karivainio:

Solcellerna skall ladda powerbanken, inte din mobil. Du kan hålla powerbanken laddad med hjälp av solcellerna

Första meningen är korrekt Jari. Andra meningen, är just det som tråden handlar. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Återkoppling:

Kundtjänst sa en sak, serviceavdelningen via butikschefen motsatt sak..

Nu har kvalitetsavdelningen tydligen blivit inblandad.. Och de menar att formuleringen i manualen är lite olycklig, eftersom det man menar, är helt enkelt bara att man får räkna med väldigt lång laddtid via solen, jämfört med att ansluta en 2A-laddare.. Kanske för att panelerna har medioker kvalitet (att få in 800mA/h uppnås nog bara vid optimala förhållande (solvinkel, solintensitet, temperatur), men om det är t ex 10° fel vinkel så kanske det bara blir hälften, osv).. 

De kommer tydligen revidera manualen nu efter 'tumultet' 👍.. Men jag kan inte låta bli att att undra hur man ens kom fram till den aktuella formuleringen.. kanske var det så slugt att 'man' ville ha ryggen hyfsat fri m a p garantitiden, i det fall någon användare laddar via solpanelerna dagligen och böjer och vrider för att optimera laddningen ;)

 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...