Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Bokning med Vision WEB och engelska i Aktivitetsfältet


ChristerE
 Share

Recommended Posts

ChristerE

I brf'en där jag bor kan tvättstugorna bokas bl a via webben, med Vision WEB från Electrolux.

 

image.png.a3feb5a96e8fdb939571d3e3f3ebb069.png

 

Märkligt är att bokning nu inte fungerar på en sida på föreningens webbplats där bokningsserverns sida bäddats in med en iframe-tag (kallas det tag?). Men bokningen fungerar som vanligt om man använder en webbadress direkt till bokningsservern.


Häromdagen fungerade inte webbokningen alls, men det löstes snabbt. Det var efter detta jag upptäckte det ovan beskrivna och undrade varför det blev så, kunde det ha med det totala bokningsproblemet att göra. Men så kom jag att fundera på detta med engelskan i Aktivitetsfältet (se annan tråd om det). Hade kollat problemet i flera datorer och med olika webbläsare men tänkte inte först på att alla hade fått engelska i Aktivitetsfältet. Testade då i mobilen och startade också en dator som inte varit igång på länge, och i båda fungerade bokningen som vanligt. Det måste alltså vara något tillsammans med ändringen till engelska som är problemet.


En annan märklig sak är att om rätt användarnamn och lösenord används så blir de fälten tomma vid klick på "Logga in" (eller tryck på Retur). Om fel användarnamn eller lösenord används så visas ett felmeddelande. Detta på sidan där iframe används.


Precis som det skrivits i den andra tråden om engelska i Aktivitetsfältet så får man väl vänta på någon uppdatering från Microsoft som löser detta. Men skriver för jag är nyfiken på om fler råkat ut för samma sak.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, skrev ChristerE:

[...]
Det måste alltså vara något tillsammans med ändringen till engelska som är problemet.[...]

Gissar att du har svenska tecken eller specialtecken i ditt användarnamn eller lösenord. När du har engelsk tangentbordsuppsättning så blir det fel. 

Om det nu bara var inloggningen som inte funkar (du var inte så tydlig med vad som strular för dig) 

 

Du kan testa hypotesen genom att skriva användarnamn och lösenord i (programmet) Anteckningar/Notepad så du ser att det är korrekt. Sen kopierar du därifrån och klistra in i inloggningsformuläret.

Link to comment
Share on other sites

ChristerE
1 timme sedan, skrev Cluster:

Gissar att du har svenska tecken eller specialtecken i ditt användarnamn eller lösenord. ...

Tack för tips, men jag tror inte att problemet har med engelsk tangentbordsuppsättning att göra. Dels så används endast siffror och tecknen a-z i användarnamn och lösenord. Så fungerar inloggningen på en av bokningssidorna men inte på den andra, detta i en och samma dator. Och i test i mobilen och i en dator som ännu inte fått engelsk meny i Aktivitetsfältet så fungerar alltså inloggningen på båda de omnämnda sidorna.


Försökte vara tydlig med att det inte har med engelskan att göra, men att fenomenet sannolikt kom tillsammans med någon uppdatering som gjorde att det blev engelska i menyn för Aktivitetsfältet (se meningen du citerade).


Testat med Notepad hade jag gjort, skrivit där och sen klistrat in i fälten. Och det finns en symbol att klicka på i fältet för lösenordet, så att lösenordet visas i klartext. (Detta var jag inte tydlig med. 😀)


Skillnaden mellan de två sidor jag skriver om är alltså att på den ena så används iframe för att bädda in sidan från bokningsservern, och för den andra används samma webbadress direkt i webbläsarens adressfält. I båda fallen är det en pekare hos webbhotellet för föreningens webbplats som länkar vidare till bokningsservern som hostas hos ett annat företag.

 

På en sida på föreningens webbplats (fast i HTML-koden för sidan förstås):

Text, text, text ...
<iframe src="https://tvattbokn.föreningens-domän.se/" ... </iframe>

Text, text, text ...

 

Direkt i webbläsarens adressfält (manuellt inskrivet eller via menyn på föreningens webbplats):
https://tvattbokn.föreningens-domän.se/

Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, skrev ChristerE:

På en sida på föreningens webbplats (fast i HTML-koden för sidan förstås):

Text, text, text ...
<iframe src="https://tvattbokn.föreningens-domän.se/" ... </iframe>

Text, text, text ...

När man gör en lösning med iframes och olika domäner så kan man få olika fåniga beteenden och skulle inte förvåna mig att problem med inloggning är ett av dem.

 

Det där  med språk förstår jag inte och skulle vilja klura mer på. Spontant så skulle jag föreslå att du föreslår för föreningen att öpnna boknings-sidan i en egen flik i webbläsaren för jag tror det skulle ge bättre upplevelse med färre problem.

Link to comment
Share on other sites

ChristerE
3 timmar sedan, skrev .M:

När man gör en lösning med iframes och olika domäner så kan man få olika fåniga beteenden och skulle inte förvåna mig att problem med inloggning är ett av dem.

Jo, det verkar vara precis så.

 

3 timmar sedan, skrev .M:

Det där  med språk förstår jag inte och skulle vilja klura mer på.

Det är i datorer som fått engelsk meny för Aktivitetsfältet som problemet finns. Det är det enda samband jag kan se.

https://eforum.idg.se/topic/365410-windows-10-pro-och-home-aktivitetshanterarens-meny/

 

3 timmar sedan, skrev .M:

Spontant så skulle jag föreslå att du föreslår för föreningen att öpnna boknings-sidan i en egen flik i webbläsaren för jag tror det skulle ge bättre upplevelse med färre problem.

Bra tips, men så är det redan ordnat (kanske inte helt uppenbart men kan förstås i slutet av mitt förra inlägg). Inloggningsformuläret/-sidan från bokningsservern (bilden i första inlägget) inbäddad med iframe på en sida med information om tvättstugorna och bokningen. Bra för t ex nyinflyttade. Och en annan sida med endast inloggningsformuläret, för redan "invigda", som vill slippa skrolla förbi informationstexten.


Uppenbarligen når användarnamn och lösenord fram till bokningsservern. Anger man t ex fel lösenord så visas ett felmeddelande om det, även när sidan med iframe används. Använder man korrekt lösenord till ett användarnamn så händer inget mer än att fälten blir tomma igen. Det finns också tillagt information om problemet på sidan med bokningen inbäddad med iframe, med en hänvisning till menyn och den separata bokningssidan. Så ingen ska behöva springa till någon av tvättstugorna bara för att boka på bokningspanelerna som finns där. (Bara så ni vet. 😀)


Var mest intresserad av om någon stött på samma problem, men att bädda in bokningen på en sida med mer information är kanske inte så vanligt. Tar i alla fall med några exempel jag hittat, där man också kan se att i flera av dem så används leverantörernas domäner (varför nu det skulle vara intressant?).

 

https://bokning.passerkort.se/brftibasten/
http://vegagatan.paralarm.se/
https://tvatt.karlshamnsbostader.se/


https://brfsjoberg.newsafe.se/
http://www.brfsjoberg.se/vara_lokaler/tvattstugor/

 

Kan väl också "avslöja" att det är jag som är admin för föreningens webbplats. Men det är ju ett helt annat problem. 😁 Sidan med bokningen inbäddad fanns redan när jag tog över ansvaret för ett antal år sedan. Var, som sagt, mest intresserad av om någon annan stött på samma bokningsfenomen.
 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
ChristerE
2022-02-20 19:44, skrev ChristerE:

Precis som det skrivits i den andra tråden om engelska i Aktivitetsfältet så får man väl vänta på någon uppdatering från Microsoft som löser detta.

Om någon kommer ihåg den här tråden ...


För några dagar sedan kom svenska tillbaka i datorer hos mig också, men problemet med bokningen finns kvar. Det var väl kanske inget annat att vänta heller, problemet var/är inte den engelska texten utan något som kom i samband med språkförändringen. I en dator som inte fått engelska i Aktivitetsfältet fungerar inloggningen (en gammal dator som inte används så ofta).


Men "problemet" är lätt att lösa, ta bort den inbäddade bokningssidan och i stället lägga till en länk till den faktiska bokningssidan (på annan server). Att man bäddade in bokningen (med iframe) antar jag var tänkt för att underlätta hanteringen. Man kunde få information om bokningen och sen göra den på samma sida på webbplatsen. 
 

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...