Just nu i M3-nätverket
Jump to content

NucBox mini PC, hårddisk arbetar 100 %


frisse
 Share

Recommended Posts

Mini-pc:n började gå fruktansvärt långsamt. Kollade i Aktivitetshanteraren och såg att diskanvändningen var 100 %. Kört både rensnings- och prestandaprogram utan resultat. Provade att skapa en återställningspunkt men pc:n bara stod och tuggade meddelandet att ”Återställningspunkt skapas” i 7 timmar i blåruta utan att komma vidare. Stängde av och efter lååångsam nystart fick meddelande att återställningen misslyckades. Någon som kan tipsa om vad som kan göras för att minska belastningen på hårddisken?

Hårddisk 256 Gb SSD
RAM 8Gb
CPU Intel Celeron J4125, 4-core, 2,7 GHz
 

Link to comment
Share on other sites

En möjlig orsak kan vara att SSD:n inte mår riktigt bra. Tillverkaren av SSD:n bör ha ett program som kan testa SSD:n.

 

En annan möjlighet är att du har fått in något skadligt program som håller på och krypterar alla dina filer. Av det skälet kan det vara bra att låta bli att köra datorn och i stället koppla SSD:n till en annan dator för kontroll med antivirusprogram.

 

På fliken Prestanda i Aktivitetshanteraren finns det längst ner en länk som heter Öppna Resursövervakare. Klicka på den och sen i Resursövervakaren kan du ser mer detaljer om vad som pågår på disken.

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipset. Har kollat Resursövervakaren och får en massa information som jag inte vet vad man kan göra med. Felet var konstant under ca en vecka men sedan blev SSD:n till och från normalbelastad. Efter några omstarter verkar SSD:n stabilisera sig, men vid nystart efter en längre paus är felet där igen. Tillverkaren finns i Kina och har ingen agent här. Har kört både Norton och Malwarebytes antivirusprogram utan anmärkning. Datorn är en kompakt mini PC och ryms i handflatan så det känns vanskligt att börja skruva i den.

Link to comment
Share on other sites

Det man kan försöka se i Resursövervakaren är om det är en viss fil som används mycket eller en viss process som håller på en massa med SSD:n.

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...