Just nu i M3-nätverket
Jump to content

ACDSee


Waldos
 Share

Go to solution Solved by X-Men,

Recommended Posts

Hej!

Jag är en äldre man med dator som tycker jag har ganska bra koll på mina programvaror jag använder. Men nu har jag stött på ett problem jag aldrig tidigare sett trots att jag varit med sen Win95. Ett av de allra bästa programmen jag har för att redigera bilder utan att fördjupa sig i Photoshop är ACDSee som jag kört sen tiden för Win95. 

Jag har en äldre version än den senaste och helt plötsligt dyker "Can't connect with the database and will shut down" upp när jag försöker köra programmet.

Det hänvisar till en mapp i C som finns men saknar tydligen gensvar därifrån. 

Enligt kundtjänst på Roxio som äger programmet så måste jag köpa ny version. 

Jag har ominstallerat och valt bort funktioner inom programmet som kan tänkas vilja ansluta till en yttre databas men det hjälper inte.

 

Det vore gudagott om någon vet lösning på problemet för programmet är oumbärligt för mig men de nya versionerna är alldeles för tunga för min hjärna.

Link to comment
Share on other sites

  • Solution

Du anger inte vilken version av ACDSee som du använder så min information angående mitt förslag till första åtgärd blir inte fullständig.

Försök att ändå följa stegen jag ger dig i den mån det går.

 

1. Stäng ACDSee

2. Öppna Utforskaren

3. Navigera till denna mapp:

 

C:\Användare\ditt användarnamn\AppData\Local\ACD System\Catalogs

 

Du byter ut "ditt användarnamn" mot det namn som du har för ditt lokala konto i Windows. 
 

4. Kan du inte se mappen AppData måste du aktivera funktionen "Visa dolda filer och mappar" i Visningsalternativ för Utforskaren.

 

5. I mappen Catalogs finn en mapp med namnet på den version av ACDSee som du har. 
 

6. Byt namn på den mappen till genom att lägga till t.ex. "original". 
Som exempel tar jag att du har version 6 installerad. Mappen heter då 6.0. Du byter namnet på den mappen till t.ex. 6.0_original.


7. Starta om datorn.

8. Prova att starta ACDSee och se om programmet starar igen utan felmeddelande.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack! Det funkade utmärkt efter lite modifikation av din föreslagna adress. Jag kör ver.8.0 och jag har aldrig varit med om en så ointresserad support som hos Roxio.

Jag bugar ödmjukt och tackar för din hjälp. 

mvh

Waldos 

Link to comment
Share on other sites

Jag har ett annat problem också angående bildredigering med ACDSee och det är att när jag skannat en bild med min HP skanner i 75 dpi så är det frid och fröjd bra, men om jag sedan finjusterar bilden med t.ex. ACDSee så blir den i 96 dpi vilket inte är önskvärt. Jag tror mig ha läst att 96 dpi är datorers skärmars lägsta punkt så att säga. Eller är jag ute och cyklar här?

Link to comment
Share on other sites

Huruvida ACDSee använder sig av Windows standardupplösning, 96 DPI från 1980-talet, är något jag inte kan besvara.

I inställningarna för ACDSee skall det gå att välja upplösning när man sparar bilder. Har du kikat där om du kan ändra standardvärdet från 96 dpi till 75 dpi när du skall spara bilden? 
I de bildbehandlingsprogram jag använder kan jag välja upplösning i samband med att jag sparar om bilden.

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, skrev Waldos:

Jag har ett annat problem också angående bildredigering med ACDSee och det är att när jag skannat en bild med min HP skanner i 75 dpi så är det frid och fröjd bra, men om jag sedan finjusterar bilden med t.ex. ACDSee så blir den i 96 dpi vilket inte är önskvärt.

Det är egentligen inget problem. Informationen om 96 dpi i bilden är bara en siffra baserad på antalet punkter bilden har i förhållande till en tänkt storlek (i tum i det här fallet, dpi = dots per inch).


När en bild monteras i t ex Word eller i ett layoutprogram kan den informationen användas för att ange hur stor bilden ska bli på sidan vid monteringen (om man inte först skapat en ruta som ska fyllas). Om bilden sen görs större eller mindre så ändras värdet för dpi. Det viktiga är att bilden har tillräckligt många punkter för att bli bra för den storlek den ska få, i t ex en tryckt tidning eller på en bildskärm.


Ofta används begreppet upplösning för att ange hur många punkter en bildskärm har (t ex 1920 x 1080). Men upplösningen får man först när antal punkter relateras till skärmens fysiska storlek, 19, 24, 27 tum, o s v.

 

Få koll på upplösning, dpi och ppi » Moderskeppet Foto

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det här handlar om att skanna in bilder till en Ebok där bilderna rekommenderas vara 72dpi, ACDSee har 72dpi men bilder blir 96dpi även om man sparar dem i 72dpi. Jag förmodar att problemet grundar sig på Windows Op.

Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, skrev Waldos:

Det här handlar om att skanna in bilder till en Ebok där bilderna rekommenderas vara 72dpi, ...

Ska den informationen inne i bilden ha någon betydelse så ska programvaran för e-böcker (i datorer, surflattor och i e-boksläsare) använda det värdet tillsammans med bildernas antal bildpunkter för att beräkna hur stor plats de ska ta. Dessutom måste alla program utgå från samma värde, eller så måste man veta vilken information om upplösning som ska användas för att skapa e-böcker för alla olika modeller av e-boksläsare. Tror inte att det fungerar så.

 

Informationen om webben, se nedan, visas på bildskärmar så samma bör ju också gälla e-böcker.

 

Från guiden jag länkade till tidigare:


"Så funkar det på webben

...

Dpi/ppi-värde har ingen som helst betydelse.
...
Om du sparar samma bild i två versioner, en med ynka 1 dpi/ppi och en med exempelvis 300 dpi/ppi, kommer de bli exakt identiska på webben."


"72 dpi/ppi är bara trams

Det här förvånar alla som har en tydlig bild av att webbilder ska sparas med en viss upplösning. Det finns nämligen många felaktiga råd, även från i övrigt kunniga personer. Men du kan alltså vila helt trygg i att det bara är nonsens.


Den vanligaste myten är att webbilder ska ha 72 dpi/ppi. I den här kortfilmen berättar jag vad den konstiga siffran kommer ifrån:" Se gärna den videosnutten!


Något man får se upp med är redigering av bilder, så att en uppgift om dpi inte tar bort pixlar från bilden. Se informationen under rubriken "Så ställer du in rätt dpi/ppi-värde i Photoshop CC." Photoshop är ett exempel, det fungerar förmodligen på samma sätt i flera bildprogram.

Link to comment
Share on other sites

Åsikterna är många om detta med dpi/ppi men jag försöker bara följa de instruktioner jag fått vilket är svårt i detalj med min pc. Nedladdning av min Ebok i din mobil ska enligt instruktören gå snabbare om bilderna är skannade i 72 dpi. 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, skrev Waldos:

Åsikterna är många om detta med dpi/ppi men jag försöker bara följa de instruktioner jag fått vilket är svårt i detalj med min pc. Nedladdning av min Ebok i din mobil ska enligt instruktören gå snabbare om bilderna är skannade i 72 dpi. 

Det är skillnad på vilken upplösning som används vid skanning och det "dpi-värde" som ofta finns angivet inne i bildfiler.


Det du kommenterar nu är vilken kvalitet bilden ska få vid själva skanningen. Säg att du har en bild som är 10 tum i kvadrat (något drygt 25 cm), skannad med 72 dpi så får du då 720 bildpunkter både på bredden och på höjden. Bildfilen består sen av ett antal bildpunkter men har ingen storlek i tum, eller cm, men kan ha ett sparat värde för dpi.


Ändras det dpi-värdet så har bilden fortfarande samma antal bildpunkter. Men risken finns att antal bildpunkter också ändras om man har "fel ruta" kryssad (eller urkryssad), se informationen i guiden om inställning i Photoshop - "Problemet är att vissa program i grundläget har kopplat ihop utskriftsupplösning med pixelantalet. Så att båda påverkas så fort du ändrar den ena."


Det som instruktören informerat om är att nedladdningen går snabbare om bilden är skannad med 72 dpi, i stället för t ex 144 dpi då bilden får 4 gånger så många bildpunkter (som ska laddas ned). Men det ska alltså inte förväxlas med det dpi-värde som kan finnas i bildfilen.


Inte meningen att vara näsvis, men har du läst guiden eller bara upprepar informationen om 72 dpi (som kan avse själva skanningen men också ett värde sparat inne i bildfilen)?
 

Link to comment
Share on other sites

Problemet är att när jag skannat in en bild i 72dpi men när jag sen har gjort justeringar i bilden så ändras den till 96dpi enligt bildens information i egenskaper. Det är kanske betydelselöst i slutänden men man vill ju har bilderna så skarpa som möjligt utan att skrämma bort eventuella läsare. :) 

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, skrev Waldos:

Problemet är att när jag skannat in en bild i 72dpi men när jag sen har gjort justeringar i bilden så ändras den till 96dpi enligt bildens information i egenskaper. Det är kanske betydelselöst i slutänden men man vill ju har bilderna så skarpa som möjligt ...

Är det bara informationen om upplösning som ändrats så har det ingen betydelse (för bilden i e-boken). Men har antal bildpunkter ändrats så har det blivit en storleksförändring av bilden. Men ingen kvalitetsförbättring (när det gäller upplösningen), det är fortfarande skanningen med 72 dpi som avgör hur skarp bilden blir. Har flera bildpunkter tillförts så har filen också blivit större i antal byte.

 

1284931790_Egenskaperfrbild.JPG.0a50e632dacf02fc4ddf23bd9aee26df.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...