Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Beräkna solens position?


Mikael63
 Share

Recommended Posts

Mikael63

I kategorin snillen spekulerar har jag en undran:

 

Kan man någonstans ifrån hämta solens position vid en given tidpunkt och en given koordinat och utifrån det kunna se om solen syns eller har försvunnit bakom horisonten? Så långt torde det väl inte vara omöjligt men sedan skulle jag då vilja lägga till faktorer som omgivande bebyggelse och träd.

Alltså att jag kan fylla på med kända uppgifter som 20:13 den 31/8 2021 är det INTE sol på en specifik plats. Ju fler sådana uppgifter jag fyller på desto mer/bättre kommer resultatet att stämma längre fram i tiden.

(kanske finns något färdigt program, eller app för det?)

 

Tillägg: Här får man bortse från moln som skymmer solen.

Edited by Mikael63
Link to comment
Share on other sites

Nej jag hade/har inte googlat, fick en spontan tanke när jag badade igår :)

 

Av den första länken förstår jag att det inte är helt lätt. Av den andra länken förstår jag inte hur jag ska kunna omsätta detta i praktiken.

 

Kanske inte behöver vara så exakt. Om man för ett visst år matar in datumet för vintersolståndet kanske man kan utgå från det. Tillägg: Man kan ju alltid utgå från 21/12.

 

Sedan håller man sig till hela timmar. Om jag för timme 20 den 31/8 sätter in värdet 0 (eller X eller något annat) som en indikation på att solen är så lågt på himlen att det blir skugga på mätpunkten så torde det ju vara det timme 20 alla nästföljande dagar fram till vintersolståndet och lika många dagar efter vintersolståndet? Minst. Det skulle ju kunna vara så att det var skugga timme 20 även den 26/8 men om jag inte bekräftat det så antas det vara sol.

Om ovanstående "fungerar" kan man nog gå vidare. Om det inte är fullt så enkelt så tar det stopp.

 

Man skulle kunna anta att om det är skugga timme 20 den 31/8 så borde det vara skugga även timme 21 men så är inte (nödvändigtvis) fallet, det kan vara en byggnad som skymmer solen i en timme. Jag behöver då fylla på med info allt eftersom men man måste kunna fylla på med status vid olika tider, alltså inte att den 31/8 bevaka var skugga är varje timme. Ju mer man anger desto säkrare blir resultatet.

Jag använde funktionen prediktion för, ja det måste vara >20 år sedan, att förutspå när en kemikalie i en tank skulle vara slut, baserat på avlästa värden för nivån olika dagar i månaden. Kanske är den funktionen användbar även här?

Edited by Mikael63
Link to comment
Share on other sites

Jag ser inte möjligheten att påverka/justera informationen, att ta hänsyn till grannens hus, mitt eget äppelträd osv.

Link to comment
Share on other sites

Okej, jag tänkte det kunde vara en bit på vägen.

Gäller det även Google Earth ?

Link to comment
Share on other sites

Dygnet har ju en 24-timmars "loop" och jordens lutning följer ett solår (ca 365.25 dygn).

Så det borde vara relativt straight matte (Eller Excels sässongsberoende prognos).

Med extra kompensation för att den optiska solnedgången har hyss för sig. Då borde du kunna skapa en prognos för ett område där du har historiska data. Med hänsyn taget till de speciella förhållandet på exakt den punkt du samlar historiska data.

 

Sen har jag starka minnen av att hitta.se eller Eniro.se hade 3D modeller av vissa städer. Det borde finnas kvar någonstans och möjliggöra en rent matematiskt lösning.

 

Bonusproblem:

I morfars stuga (västra sidan av en ö) gick solen ner två gånger. Först bakom ett berg, sen dök den upp i fjärden och efter det doldes den bakom bergen på andra sidan fjärden. Det här är i Norrland men en bra bit söder om polcirkeln och jag vet inte om solen var på väg upp eller ner när den syntes i fjärden. Vad räknas :-).

Link to comment
Share on other sites

När vi sitter på altanen eller på "soldäck" och har sett kvällssolen gå ner bakom hustaken kan vi vända oss om och då se detta:

 

image.thumb.png.6688b2f58cb24b1651cd446725514b84.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...