Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Vinylspelare


MS1
 Share

Recommended Posts

Hej

 

Jag undrar om nån vad som det blir bäst ljud av? En äldre vinylspelare som kopplar in till en förstärkare med rca och sen till datorns ljudingång eller en vinylspelare med inbyggd RIAA förstärkare som man kopplar till datorns USB?

 

Tack

Mvh Mikael

Link to comment
Share on other sites

Skivspelare kan låta väldigt olika så din fråga är i princip omöjlig att svara på. Om din tanke är att rippa av vinylskivor och lägga filerna på hårddisk, ska du absolut köpa en välrenommerad spelare och till detta ett separat riaa (som du kopplar till ljudkortets linjeingång). Nya spelare med usb-utgång är sällan prisvärda, ofta rent skräp. Som med allt annat finns det givetvis undantag, tror tex Hifi-klubben har rimligt bra alternativ. Undvik typ Clas Olsson för 999:-, du får funktionen men kasst ljud. 

 

/ B 

Edited by Bjarne3
Felstavat
Link to comment
Share on other sites

Det beror helt på vilken kvalitet den äldre skivspelaren har i jämförelse med den nya.

pickup-valet är av stor betydelse för ljudåtergivningen liksom spelaren tekniska kvalitet.

 

En vinylspelare utan inbyggd RIAA-steg innebär att du kan bestämma själv hur mycket du vill lägga på ett RIAA-steg. Hur kräsen du är när det gäller ljudet är också av vikt.

 

Är du nöjd med att enbart få ett ljud som du tycker är okej spelar det inte så stor roll vad du väljer. Har du en äldre spelare som fungerar kan det räcka med en mindre kostnad för att få ett RIAA-steg om du inte har en förstärkare som du kan använda redan.

Link to comment
Share on other sites

46 minuter sedan, skrev Bjarne3:

Skivspelare kan låta väldigt olika så din fråga är i princip omöjlig att svara på. Om din tanke är att rippa av vinylskivor och lägga filerna på hårddisk, ska du absolut köpa en välrenommerad spelare och till detta ett separat riaa (som du kopplar till ljudkortets linjeingång). Nya spelare med usb-utgång är sällan prisvärda, ofta rent skräp. Som med allt annat finns det givetvis undantag, tror tex Hifi-klubben har rimligt bra alternativ. Undvik typ Clas Olsson för 999, du får funktionen men kasst ljud. 

 

/ B 

Spelaren heter Fisher MT 913 och förstärkaren Fisher RS 910 och är från 1989. Vad tror ni behöver jag skaffa ny spelare eller kanske en ny nål?

Edited by Laso
Lyft ur fråga från Citat. Laso - Moderator
Link to comment
Share on other sites

Är du nöjd med det ljud du får idag med dina Fisher-komponenter?

Om så är fallet är det bara att koppla in datorn till receiverns "Rec Out". Du kopplar "Rec Out" från receivern till datorns ljudingång. På det sättet använder du den RIAA-förstärkare som finns i receivern och behöver inte köpa något mer för att kunna föra över ljudet från vinylskivorna till datorn.

 

Är nålen sliten kan du investera i en ny nål, om sådan fortfarande går att köpa. Om inte får du investera i en ny pickup.

Om du byter pickup, se till att du får information om vilket nåltryck den skall ha och ställ in antiskating enligt specifikationerna.

Link to comment
Share on other sites

Är du nöjd med det ljud idag finns det ingen anledning att byta någonting. En fräsch nål till pu'n kan dock vara en försiktighetsåtgärd så du inte riskerar förstöra dina skivor. Vad du behöver är bara en kabel från Tape-out på din förstärkare till line-in på ljudkortet så har du musiken i datorn. 

Link to comment
Share on other sites

30 minuter sedan, skrev Phenomen:

kör med logitech z553 men jag gillar att lyssna på basljud... 

Apropå vinylspelare? 

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, skrev MS1 :

... eller en vinylspelare med inbyggd RIAA förstärkare som man kopplar till datorns USB?

 

2 timmar sedan, skrev Bjarne3:

... ska du absolut köpa en välrenommerad spelare och till detta ett separat riaa (som du kopplar till ljudkortets linjeingång).

Redan bra tips i tråden, men jag vill lägga till om AD-omvandlare.


I MS1s alternativ handlar det om en spelare där omvandlaren också ingår, men kan vara av tvivelaktig kvalitet, som redan kommenterats. Och då inte bara AD-omvandlaren.


Satsar man på en välrenommerad spelare och ett separat RIAA-steg så är det väl lika bra att RIAA-steget också kombineras med en bra AD-omvandlare. Annars får ju den omvandlingen göras i datorn, med de störningar som kan tillkomma där.


http://www.teknikaliteter.se/2018/12/06/du-och-dina-lp-skivor-i-den-digitala-tidsaldern/

 

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...