Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
lars69

Excel, Importera CSV med kommatecken

Rekommendera Poster

lars69

När jag öppnar en CSV-fil genom dubbelklick, som är separerad med kommatecken istället för semikolon, vägrar excel att förstå att den skall delas upp i kolumner.

Jag kan öppna den på annat sätt via Data/Hämta-data men detta är bökigt då jag har mängder med filer som skall gås igenom.

Jag misstänker att det på något sätt skall gå att ställa in, så att excel automatiskt förstår hur kommatecken skall hanteras då textfiler öppnas.

 

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Automan

Hej!

Har du provat att köra fliken "Data" --> "From Text/CSV" och läsa in den vägen?

 

https://www.copytrans.net/support/how-to-open-a-csv-file-in-excel/

 

Har inte hittat om det finns något enklare sätt att göra det på. Det enda jag kommer på skulle vara att öppna din kommaseparerade fil med en texteditor och där ersätta kommatecken med semikolon och därefter spara om den med nytt namn med filändelsen csv

 

Då borde du få rätt med kolumnerna då du öppnar den med Excel.

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MH_

Hej. Så vitt jag vet måste du ändra windows språkinställningar om du alltid vill att excel skall anta att CSV är kommaseparerat. 

 

Annars kan du alltid spara power query -frågan du skapar med Data/Hämta-data (ok, query -frågan är en tutologi, men du fattar.).

Exempelvis genom att använda:

Data->hämta och transformera->från fil->från mapp

Då kan du ha en fråga som hämtar alla filer i en katalog. Då kan du lägga (kopior) på de filer du vill importera i den mappen och ta bort när du är klar.

https://exceloffthegrid.com/power-query-import-all-files-in-a-folder/

 

Annars. Importera som vanligt men använd 

Data->Text till kolumner(avgränsade)->Komma->Markera alla kolumner och välj Avancerat för att bestämma decimaltecken och tusentalsavgränsare.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
burncreek

Hej.

Byt filändelse på csv-filen, från ”.csv” till ”.txt”. Sedan öppar du den omdöpta filen inifrån Excel, varefter Textimportguiden borde dyka upp. Där anger du Avgränsade fält, klickar Nästa > och bockar för Komma som avgränsare i nästa ruta.

Vill du göra ytterligare justeringar som till exempel bestämma kolumndataformat klickar du Nästa > igen, annars är du klar och kan klicka Slutför.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Mikael63

Jag tolkar frågeställningen som att @lars69 vill att Excel ska starta och öppna filer varje gång man dubbelklickar på en sådan fil i utforskaren. Andra sätt fungerar alltså men det är inte det frågan gäller.

Jag har testat några alternativ men inte fått det att fungera varför jag tyvärr inte har något svar men är intresserad av en lösning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...