Just nu i M3-nätverket
Jump to content

windows 10 2004 tog bort användarkont.


Graystone
 Share

Go to solution Solved by Graystone,

Recommended Posts

Fick höstuppgraderingen av windows 10 idag. Efter uppgraderingen har ett av våra användarkonton på datorn försvunnit. Filerna ligger kvar i Användarmappen på c:\. Försöker att lägga till kontot igen men det fungerar inte. Jag har lagt med kontot i min familjegrupp (vilket verkar vara något nytt?), och fått bekräftelse på att det lagts till men det dyker inte upp på datorn som valbart vid inloggning. Det syns inte heller under Konton\Din familj. 

Försökte backa tillbaka uppdateringen men det hjälpte inte, kontot är fortfarande borta och jag kan inte lägga till det. 

 

Någon som varit med om samma och kunnat lösa det? Hur?

Link to comment
Share on other sites

Via net user kan jag se att kontona finns kvar på datorn. 

 

Skapade ett nytt lokalt konto och försökte koppla ihop det med microsoft-kontot. Fick till svar att kontot  redan fanns. Efter omstart av datorn är även det lokala nya kontot osynligt.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hur försökte du koppla ihop det nya lokala kontot med Microsoft-kontot?

 

En sak att testa är att skapa ett till lokalt konto och se om det går att logga in på det efter en omstart av datorn. För i så fall kan man flytta över filerna från det gamla kontot, man får visserligen göra om alla inställningar men förlorar inga filer.

 

Något som skiljer kontot som inte går att komma åt från de andra kontona när du kollar alla kontodetaljer?

https://www.tenforums.com/tutorials/3443-view-user-account-details-windows-10-a.html

 

Har det blivit inaktiverat?

https://www.tenforums.com/tutorials/51276-enable-disable-account-windows-10-a.html

Link to comment
Share on other sites

  • Solution

Tack för input!

 

Kontot var aktiverat men syntes inte under konton, och det gick inte att växla till det. Endast med kommandot net user i kommandopromten syntes det.

När jag skapade ett nytt (lokalt) konto och loggade in med det får man ju ange vilket microsoft-konto man vill använda. Jag angav kontot som inte syntes och då fick jag till svar att det redan fanns på datorn. Det var ju korrekt, bara det lilla detaljen att det inte syntes och inte gick att använda... Behöll det nya kontot som ett lokalt konto utan koppling till microsoft-konto men efter en omstart var även detta konto osynligt och oanvändbart.

Nu har jag gett upp och kört net user [konto] /delete på de två trilskande kontona och skapat upp kontot på nytt och nu verkar det fungera, även efter en omstart. Jag har kunnat flytta över data från den gamla profilen som jag säkerhetskopierade innan borttaget. Dock verkar de gamla profil-mapparna ha blivit kvar efter borttaget av kontot och det gick bara att ta bort mappen för det lokala kontot, den andra går inte att få bort manuellt. Men, men... jag kan leva med att den ligger och skräpar.

 

Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, skrev Graystone:

När jag skapade ett nytt (lokalt) konto och loggade in med det får man ju ange vilket microsoft-konto man vill använda. Jag angav kontot som inte syntes och då fick jag till svar att det redan fanns på datorn.

Här hänger jag inte med. Använder man ett lokalt konto så finns det väl då ingen koppling till ett Microsoft-konto. Sen kan man förstås (tillfälligt) logga in till diverse tjänster med ett Microsoft-konto, men det görs då inte automatiskt i samband med inloggningen i datorn.


Kan det vara så att du fick ett förslag att använda ett Microsoft-konto i stället för ett lokalt konto? Fortsatte som att det var det du ville göra men att det inte fungerade eftersom du valde ett Microsoft-konto som redan fanns i datorn.


Tar med några länkar, ifall de tillför något. Obs! Någon några år gammal.
https://www.lindasdatorskola.se/microsoft-konto-eller-lokalt-konto/

https://tekniksmart.se/slut-med-lokalt-konto-i-windows-10-microsoft-vill-att-du-gar-online/

https://www.technig.com/remove-user-profile-correctly/

https://www.howtogeek.com/227763/how-to-completely-delete-your-microsoft-account/

 

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...