Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Nätaggregat på 450W kan vara lika bra som 600W?


Hakinger
 Share

Go to solution Solved by X-Men,

Rekommendera Poster

För många år sen (tippar på 8-9 år) gick mitt dåvarande 500W nätaggregat sönder. Jag rusade till en närliggande datorbutik och tänkte att jag skulle köpa en kraftigare, typ 600-750W nånting men försäljaren sa att jag behövde inte köpa så stark och rekommenderade en Corsair 450W. Han förklarade någonting (Som jag aldrig förstod egentligen) om att den kunde leverera effekt lika bra trots effektkrävande hårdvara och att 750W kunde vara sämre (beroende på vilket märke man köper) vilket förvirrade mig.
Jag valde att lyssna på honom. Han verkade ha rätt för det nätaggregatet har klarat många kraftigare grafikkort sen dess och annan hårdvara (många hårddiskar samtidigt, nya moderkort, minnen o VR t.ex) Har aldrig bråkat och håller än idag (har en Nvidia GTX 1070)
Men det känns som att det behövs uppgraderas när jag så småningom köper Nvidias senaste grafikkort (3080) och den här kanske inte håller så länge till...

Men kan någon förklara vad han menade på att en 450W kan vara lika bra som en kraftigare? Vad är det man ska titta på i specarna för att få den bästa kvalitén? 
Eller utnyttjade han bara min okunskap (vad han nu skulle vunnit på det vet jag inte då de kraftigare var dyrare vill jag minnas, även om denna var dyrare än en del andra märken på 450-500W)
Min kunskap om elektricitet sträcker sig som ni märker till att om jag ser att någonting har många watt så är det kraftigare och i datorsammanhang bättre än färre watt, eller trodde jag iaf :/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack. Då blev jag lite klokare. Man ska satsa på "gold" eller "platinum" då ser det ut som.

  • Gilla 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Solution

Ett skäl till att man kan påstå att ett nätaggregat som levererar 500W är minst lika kraftfullt som ett nätaggregat som anges kunna leverera 650-700W beror på att lågprisnätaggregat inte orkar med att leverera det som specifikationerna anger.

 

Det har förekommit flera tester av lågprisnätaggregat där de defacto brinner innan de når maxbelastningen. Ofta har det skett när nätaggregatets belastning kommit upp i runt 50% av belastningen enligt specifikationerna.


För att vara någorlunda säker på att nätaggregatet klarar att leverera den specificerade effekten är att hålla sig till de som är 80+  -certifierade. Ju bättre märkning desto bättre verkningsgrad. 
För att få 80+  -certifieringen testas nätaggregaten av ett oberoende företag. 
 

Du kan läsa mer om det här:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus

 

Här hittar du en lista på de nätaggregat som är testade och godkända:

 

https://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSupplies.aspx

  • Tack 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har hämtat ett par sidor på nätet för att visa vad jag skrivit.

Sweclockers testade nätaggregat för några år sedan och gav en varning för några modeller. 
 

https://www.sweclockers.com/test/12022-nataggregat-fran-ace-of-sweden/1#content


Här är en test utförd av Toms Hardware från 2011:

 

https://www.tomshardware.com/reviews/low-cost-psu-pc-power-supply,2862.html

 

Båda testerna visar varför ett nätaggregat med påstådd effekt egentligen inte mäktar med det.

 

Hoppas det kan vara av intresse att läsa.

  • Tack 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share

×
×
  • Skapa nytt...