Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
MH_

lögn och statistik- covid

Rekommendera Poster

MH_
Postad (redigerade)

Hej. Lite menlösa funderingar. Jag har lekt lite med dödlighetsdata från:

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-relaterad-till-covid-19/

Och funderar på vilken sorts redovisning som är ärlig. 

 

OBS! Fortsätt hålla avstånd. Det här är en fundering om hur man skall redovisa data. Inte ett konspiratoriskt "covid är påhittad av Åkesson" inlägg.

 

Att Covid är en synnerligen otrevlig sjukdom råder det ingen tvekan om. Och det här är siffror som berör dödligheten när vi stängde ner stora delar av samhället. Om vi inte hade gjort det skulle dödsfallen med säkerhet ha varit väldigt många fler.

 

Men, med dessa reservationer.  Hur skall man egentligen redovisa dödligheten på ett ärligt sätt?

 

Alla har väl sett hur hög dödlighets-toppen är 2020 jämfört med ett vanligt år (de kraftiga dalarna i min figur är en "slask-vecka" för varje år. Dvs personer som man inte vet vilken vecka de dog under året. De hamnar i en egen vecka i slutet av varje år. Jag tar med det eftersom antalet "veckolösa" dödsfall verkar öka över tid)

image.png.0139c1effc9bae74d40b768623d25618.png

 

Men, Befolkningen över 70 år har ju ökat med drygt 15% under ungefär motsvarande period.

 

image.png.f8fbf8b269eddb377c97b4047d83ea69.png

 

Är det ärligare att ta döda /100 000 invånare? År 2020 har fortfarande en markant topp som ligger högre än  en vanlig influensa-topp. Å andra sidan ser man att 2019 saknar en tydlig influensa-topp och att vi har en "dödlighetsskuld" (obs att befolkningen bara ändas en gång per år, det blir lite ryckigt men borde inte spela så stor roll).

image.png.6402172ffb8505b24d65d2a4e72cd481.png

 

 

Är det bättre att sammanställa löpande helårsdata (varje punkt är summan av 52 veckor tillbaks i tiden)? Då jämnar man ut toppar/bottnar och tar hänsyn till att många "sköra" överlevde när influensaåret 2019 var milt. Man ser fortfarande en rejäl ökning  mellan 2019 och 2020 (obs att y-axeln är klippt). För någon vecka sedan låg då års-dödligheten ca 10% högre än motsvarande perioder 2017-2018. 

image.png.c2a95609729fea1b74efcfe7690921b8.png

 

Men, tar man hänsyn till den 15-procentiga befolkningstillväxten i åldersgruppen så hamnar vi i något intressant, Vi ligger visserligen värre till än för ett år sedan men bättre än några år bak i tiden (y-axeln är fortfarande klippt, så det är mikroskopiska förändringar). Här syns dessutom årsskiftena tydligt eftersom jag byter invånarantal abrubt vid årsskiftet

image.png.8c36000780393303e736ca707d274d8c.png

 

 

Inget av det här ändrar att vården gick på knäna och att det här är dödligheten EFTER nedstängning. Men det tyder ju på att vi kanske får en underdödlighet när 2020 summeras. 

 

Så, vilket redovisningssätt är ärligast? Eller beror det helt på frågan?  För vården är det naturligtvis de absoluta talen som är intressantast, för landsjämförelser måste ålder och längre tidsserier säga mest. Men spelar det någon roll annars?

 

 

 

Redigerad av MH_

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Cecilia

Tack, det var mycket intressant. :thumbsup:

Jag tycker det känns vettigt att anpassa diagrammen till befolkningens storlek. Så det finns absolut olika sätt att se det på.

 

För några veckor sen fanns det en liten överdödlighet men den berodde inte på Covid-19 utan på andra faktorer såg jag i dagens FHM-rapport om just överdödlighet.

 

Den statistik som EU har dit länderna rapporterar om överdödlighet baserar sig på 4 eller 5 års genomsnitt för viss dag/vecka för att avgöra vad som är normalt (och med 95 % konfidensintervall). FHM kallar det för MOMO i sina rapporter.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Nja, jag vet inte om statistiken från Socialstyrelsen kan anses vara lögn.

På vilket sätt skulle det vara?

 

Visst tabellerna du visar är ju inte emot dessa, det visar ju enbart på saker som inte tydligt redovisats i rapporten, men att kalla detta för lögn tycker jag är att gå lite för långt?

Intressant är det förvisso.

 

I övrigt att jämföra olika länders Covid-statistik blir lite som att jämföra äpplen och päron - inga har exakt lika förutsättningar för en jämförbar mätning och därmed meningslös i direkt jämförelse.

Mvh

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Monshi

Så sant @Flyfisherman

Statistik är bara användbar om alla data samlas in på liknande vis.

Därav kan exempelvis den totala dödligheten i befolkning vara ett mått som fungerar då alla länder rimligen noterar alla som dör.

Går man ned på specifika mått på en sjukdom skiljer det mycket mellan länderna.

En del noterar alla som har en infektion, andra bara de som "direkt" dör av infektionen (och inte av stroke, hjärtinfarkt, cancer exempelvis) men de hade infektionen.

 

Sanningen är att med statistik är att den nästan alltid går att vända på till att passa sina argument. Detta är inte en kritik mot statistiken ovan, bara en generell observation.

jag kikar ibland in på
https://swedroid.se/corona.html
 

Den visar några enkla grafer som ger en känsla hur det går för oss.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Cecilia
16 minuter sedan, skrev Monshi:

Därav kan exempelvis den totala dödligheten i befolkning vara ett mått som fungerar då alla länder rimligen noterar alla som dör.

Det görs nog i alla europeiska länder men verkligen inte i alla länder på jorden utan där gör man folkräkningar var 10:e år eller så för att ha någon som helst aning om ungefär hur många som bor i landet men däremellan ska man nog inte räkna med att det finns någon central kontroll av antalet som begravs.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MH_
Postad (redigerade)

Tack Cecilia. Där fanns det mycket att nörda ner sig i. EU-Momo's finns for ovrigt här: 
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

Jag hade missat Monshis sida, men där skruvas det ju hej vilt :med siffrorna -)

 

Citat

>>Nja, jag vet inte om statistiken från Socialstyrelsen kan anses vara lögn.

Nej. Självklart inte. Det är samma siffror bakom alla diagram. De har bara anpassats lite. Jag anspelade mer på det klassiska "lögn, förbannad lögn och statistik". 

 

Jag är bara fascinerad över hur lätt man (jag) glömmer hur viktigt det är att tänka på vad en siffra faktiskt visar. Om man tar mina 4:a diagram som exempel så svarar de på 4:a olika frågor och det visar bara hur viktigt det är att vara så tydlig man kan angående vad data visar och vad kan man använda det tillOm man skall kritisera media, myndigheter och forskare så är det väl framför i tydlighet det brister. Eller för att citera Monshi

Citat

Sanningen är att med statistik är att den nästan alltid går att vända på till att passa sina argument

 

Eftersom jag (på riktigt) anser att statistik är extremt viktigt i tider av faktaresistans så är det väldigt viktigt att vi alla blir lite bättre på att hålla reda på vad t.ex ett diagram faktiskt visar och kanske slänga in rådata som inte stödjer våra egna argument rakt av.

Möjlig uppdelning av figurerna

Figur1= absoluta tal, veckovis = vårdens belastning= Samhällsperspektiv, kraschar vården?

Figur3= per capita = Risken för en 70+ att dö= individperspektiv, motiv för att låsa in sig

Fig4 =  absoluta tal Årsvis = ger ett hum om dödsskuld osv

Fig5 =/capita Årsvis= Den enskildes risk att dö, på årsbasis= Hur "farlig" är (nedstängd) Covid för en 70+ jämfört med ett vanligt flunsa år

Ingen av figurerna är tillräckligt långsiktiga för att få med vårdskuld osv (missade hjärtproblem och cancrar) eller eventuell positiva effekter av mindre luftföroreningar

 

Redigerad av MH_
obegripligt

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MH_
1 timme sedan, skrev Monshi:

Därav kan exempelvis den totala dödligheten i befolkning vara ett mått som fungerar då alla länder rimligen noterar alla som dör.

Men även där är det frågan vad man vill veta. Skall man tävla om vilket land som klarat sig bäst måste man nog ta med åldersstruktur och föregående års dödlighet också.

Skall man bestämma reserestriktioner eller om EU vara solidarisk (vi pratar teori här) och skicka hjälp mellan länderna så är det förmodligen ett mera direkt mått som är relevant.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Ja inte är det lätt, men för dom troende (evangelisterna) på missvisande statistik så finns alltid Trump...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...