Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Funderingar på fiber... (Löst)


DePhaz
 Share

Go to solution Solved by ChristerE,

Recommended Posts

God eftermiddag.

 

Har funderat lite på fiber. Som jag nämnde i en tidigare tråd så borde jag skaffa fiber. Eller rättare sagt: jag borde teckna avtal med en leverantör av tjänster. Jag vill ju testa Bahnhof och de har fina erbjudanden. Men vilken hastighet ska det vara? Jag slösurfar ju bara och tittar på Youtube (numera i HD kvalitet). Funderar också på vilken utrustning som behövs. Enligt denna sida: http://fiber.rodstenen.se/Installationstips/installationstips.html kan en "mediaomvandlare" (IP only satte in en sådan) inte skicka ut signalen trådlöst utan då behövs en box. Ska man titta på tv (min tv antenn kommer att skrotas vid takarbeten) behövs en box. Det är en jäkla massa onödiga boxar som ska till allt. De kostar extra och kräver ett eluttag och sådana är min villa från 1962 inte tapetserade med. Finns det inget enklare sätt? ?( Och jag trodde att vi år 2020 skulle spara energi, inte fylla bostaden med el-förbrukare). 

Edited by DePhaz
Link to comment
Share on other sites

Eftersom du har klarat dig med ADSL med 12/1 Mb/s så lär du ju kunna klara dig med låg hastighet över fibern också. Finns det något lägre än 100/10 Mb/s att välja?

 

Du behöver en router för att kunna ansluta flera datorer, mobiler mm med nätverkskabel eller trådlöst. Du kanske redan har en och i så fall får du kolla om den har Ethernet-kabel som WAN-anslutning (internet-anslutning) eller om du har en kombinerad router och ADSL-modem som bara fungerar med telefonlinjes-anslutning.

 

Även med takantennen har du väl behövt en box eller en modul i teven. Om du bara vill se på frikanalerna så är det ju billigast att fortsätta med en antenn och även med betalkanaler kan en Boxer-abonnemang vara billigast. Om du har bra mottagningsförhållanden kan det räcka med en aktiv inomhusantenn.

Link to comment
Share on other sites

Ska man se TV via fiber KAN det krävas att man har den router/gateway som leverantörern tillhandahåller.

Den utrustning IP-Only satte in kräver väl ett 230 VAC uttag oavsett? Samma uttag går då att nyttja för gateway/router.

Eller: teven kräver väl ett 230 VAC uttag oavsett? Samma uttag går då att nyttja för gateway/router.

Det är inte säkert att tv-boxen går att ansluta trådlöst (direkt) och då kan det ju behövas utrustning för det med.

Link to comment
Share on other sites

Då era svar berör samma punkter så delar jag inte på svaret.

 

Jodå, jag har en router. Men den vill not Telia ha tillbaka om jag byter leverantör. Tror inte att den går att använda till detta heller (har ingen aning då jag inte är insatt). Nejdå, tv har jag kunnat se utan box. Några minuter dåliga nyheter (SVT) fungerar fortfarande. Hastigheter finns från 100/100 till 1000/1000Mbits/s.

 

Jodå, routern kräver ett uttat. ETT uttag. Två hål i väggen. En router och "mediaomvandlaren" (vet faktiskt inte vad det heter), blir två hål i väggen. För närvarande sitter i uttaget: bärbar telefon+ ett grenuttag som försörjer router och lampan i fönstret. Liten kabelsallad. Till tv:n är kopplad: DVD och sattelitmottagare. Och 1962 hade man inte så mycket som krävde ström. Så man satte halva huset på samma 6A säkring. Bottenvåning: Vardagsrum, matrum, hall, kontor, och övervåning två rum och hall. Ja, jag skulle kunna (för dyra pengar) upgradera säkringsboxen. Men är det säkert att resten av systemet orkar med? Och varför ska man behöva lägga "tårta på tårta" genom att koppla en router till något annat för att få internet? Oh så modernt!...Inte. 

 

 

IMG_20200803_194122.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nåja, det är ju inte nödvändigt med en router om man nöjer sig med att ha en dator ansluten med nätverkskabel till medieomvandlaren.

 

Det är ju inte heller någon som tvingar dig att skrota antennen.

 

Om bilden föreställer din medieomvandlare så ser den ut att innehålla en router och i så fall behöver du bara en accesspunkt om du vill ha trådlöst nätverk och inte en router till. Kolla upp manualen.

 

Sen drar väl en router eller en accesspunkt rätt försumbart med ström.

 

12 minuter sedan, skrev DePhaz:

Till tv:n är kopplad: DVD och sattelitmottagare.

Har du parabol?

I så fall är det ju bara att fortsätta med det. Men om du ska ta emot teve via fibern så behöver du ju ingen satellitmottagare utan den blir i så fall utbytt mot en tevebox.

Link to comment
Share on other sites

Den bilden ser ut som min ena halva av mediaomvandlaren och den har inte en routerfunktion (Telia) det ena LAN är det som normalt används, ett annat är till för att man ska kunna beställa internetleverantör initialt.

 

Ja, en router har man "alltid" behövt om fler än en enhet ska kunna få tillgång till internet.

Modem + router = vanligt förr. Modem med inbyggd router kom senare.

En dator kan fungera som router. (men den drar ju inte mindre ström)

 

Strömförbrukningen är som redan nämnts försumbar i sammanhanget.

 

Vill man inte använda "grendosa" som typ

9675190403102.jpg

kan man byta ut befintligt envägs vägguttag mot ett tvåvägs, eller ett fyrvägs.

9675306565662.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Solution
5 timmar sedan, skrev DePhaz:

Enligt denna sida: http://fiber.rodstenen.se/Installationstips/installationstips.html kan en "mediaomvandlare" (IP only satte in en sådan) inte skicka ut signalen trådlöst utan då behövs en box. Ska man titta på tv (min tv antenn kommer att skrotas vid takarbeten) behövs en box. Det är en jäkla massa onödiga boxar som ska till allt.

Min syn på det hela är att "boxar" byggs ihop när det är praktiskt. Det vi vanligtvis kallar router, eller trådlös router, innehåller både router, accesspunkt, switch och ibland också modem. I burken finns också en DHCP-server, men separata burkar har nog inte funnits för den funktionen, i alla fall inte för konsumentbruk.


Mediaomvandlaren omvandlar fiber till ethernet, och kombineras ibland med en tjänstefördelare för att kunna ta hand om internet, IPTV och IP-telefoni i samma "uppkoppling" och i samma burk. Kallas då ibland för bredbandsswitch, vilket inte ska förväxlas med en vanlig switch i det lokala nätverket.


För "mottagare" för IPTV finns ingen gemensam standard så de behövs en modell anpassad för aktuell operatör av tv-sändningen (rätta mig om jag har fel). Play-kanaler är en annan sak och hanteras via internet.


Skulle allt vara sammanbyggt i en gemensam "box" skulle det behövas många kombinationer, vilket väl inte skulle bli ekonomiskt för tillverkarna.


Trådlöst, som du kommenterar, är en del av det lokala nätverket och behöver då finnas efter routerfunktionen (i "routern"). Tas digital-TV ut från en i tjänstefördelaren därför avsedd port så behövs separat utrustning för trådlös överföring till TV'n (mottagaren före TV'n).


Telia har routrar med funktion för att ta hand om internet och IPTV i samma lokala nätverk, i stället för att dela upp det i tjänstefördelaren/bredbandsswitchen. En fördel med det är att slippa dra separat nätverkskabel för IPTV och det ordinarie lokala nätverket. Vet inte ifall andra operatörer har något motsvarande.

 

 

19 minuter sedan, skrev Cecilia:

Om bilden föreställer din medieomvandlare så ser den ut att innehålla en router och i så fall behöver du bara en accesspunkt om du vill ha trådlöst nätverk och inte en router till. Kolla upp manualen.

Jag tror inte burken innehåller någon router, tror det är en bredbandswitch - mediaomvandlare kombinerad med en tjänstefördelare. Se länken i DePhaz första inlägg.
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mitt förslag bygger vad har själv

Raouter upp en 1 Gb lan 

Mibox för strima, SvT play,  tv4 play,

d play = kanal 5 ,Youtube

Wi-Fi för mobil, skrivare,  pada.

Hastigheten på själv bredband 100 ner 100 upp ( enhter kommer fungera bra  "2,4 mhz Wi-Fi  , 5 mhz  ) skull satsa på 

När gäller wi-fi.  Och raouter ska lägg från 1200 kr upp .. 

Bättre har raouter lite större än tro man använda 

 

Hur stor är hus? 

Vad huset bygg i för material.  

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, skrev DePhaz:

 

 Och 1962 hade man inte så mycket som krävde ström. Så man satte halva huset på samma 6A säkring. Bottenvåning: Vardagsrum, matrum, hall, kontor, och övervåning två rum och hall. Ja, jag skulle kunna (för dyra pengar) upgradera säkringsboxen. Men är det säkert att resten av systemet orkar med?

 

Du kanske i samband med detta bör kolla med någon elektriker så att du har tillräckligt med ström.

6A säkring idag, kan räcka, men beror ju på som sagt hur mycket som ligger på den gruppen, och du verkar ju ha halva huset på denna 6A säkring, jag skulle nog rekommendera dig att höja till standard 10A säkring i alla fall.

Jo, det kostar en liten slant, men säkerhetsmässigt, det handlar ju om el, varför snåla om en sådan säkerhetsdetalj.

 

Ju mer man kopplar in, desto mer sårbart blir systemet, många bäckar små...

Link to comment
Share on other sites

Det verkar som om det har blivit lite oreda i tråden. Nå, bara ni reder ut det så. ? 

 

Jodå, att en dator kan kopplas in via kabel vet jag också. Så gör jag idag. Denna dator är dock inte påslagen alltid och fungerar därför inte som accesspunkt. En annan aspekt är att alla dessa "boxar" är så stora. Hade man kunnat koppla in något litet som "skickar ut" WiFi signalen så vore det idealt. (På panelen står ju något om USB men det är kanske inte möjligt att koppla något till den). Jodå, bilden föreställer halva "mediaomvandlaren". 

 

Som svar på Cecilias inlägg så meddelar jag att det är ett önskemål att skrota antennen. Fåglarna använder den som rastplats och förstör den. Strax under finns en balkong som därför inte kan beträdas. Sattelitmottagare har jag som sagt men parabolen tar endast in fria utländska kanaler). 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, skrev DePhaz:

Som svar på Cecilias inlägg så meddelar jag att det är ett önskemål att skrota antennen. Fåglarna använder den som rastplats och förstör den. Strax under finns en balkong som därför inte kan beträdas. Sattelitmottagare har jag som sagt men parabolen tar endast in fria utländska kanaler). 

Ok

Har du bra mottagning att det kan räcka med en aktiv inomhusantenn?

Bör placeras i/nära ett fönster åt det håll som sändarmasten är.

 

Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, skrev ChristerE:

För "mottagare" för IPTV finns ingen gemensam standard så de behövs en modell anpassad för aktuell operatör av tv-sändningen (rätta mig om jag har fel). Play-kanaler är en annan sak och hanteras via internet.

Kanske inte ”standard” men jag har AppleTV och där finns både Telias och Comhems TV-appar. Kanske finns fler TV-operatörer men de är de jag har/haft.  Funkar bättre än deras egna boxar tycker jag. 

Edited by polken
Link to comment
Share on other sites

På 2020-08-04 på 06:54, skrev DePhaz:

Jodå, att en dator kan kopplas in via kabel vet jag också. Så gör jag idag. Denna dator är dock inte påslagen alltid och fungerar därför inte som accesspunkt.

Kanske har du redan koll (har svårt att avgöra från svaret). Det Cecilia skrev var att ingen router behövs ifall endast en (1) dator används, och att den då ansluts direkt till mediaomvandlaren (i ditt fall, annars till den uppkoppling man har). Med 1 dator avses endast 1 apparat oavsett vad det är.


Se avdelningen "Routerns uppgift"
https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/lokala-natverk/routern


Så undrar jag vad du menar med att datorn fungerar som accesspunkt. Det kan gå att ordna, men är inget som "vanliga användare" sysslar med.
 

Link to comment
Share on other sites

Jo, jag förstod vad Cecilia menade. Men jag behöver WiFi till övriga enheter. Är inte så insatt i nätverk men en accesspunkt är så vitt jag förstår det en enhet som kan dela ut nätet till övriga enheter. En sorts server alltså.  Det kanske inte fungerar så men det var så jag tänkte. 

Link to comment
Share on other sites

Just nu, skrev DePhaz:

Jo, jag förstod vad Cecilia menade. Men jag behöver WiFi till övriga enheter. Är inte så insatt i nätverk men en accesspunkt är så vitt jag förstår det en enhet som kan dela ut nätet till övriga enheter. En sorts server alltså.  Det kanske inte fungerar så men det var så jag tänkte. 

Endast accesspunkt räcker inte om du inte har en router också. En accesspunkt delar inte ut IP-adresser.

Link to comment
Share on other sites

12 minuter sedan, skrev DePhaz:

Jo, jag förstod vad Cecilia menade. Men jag behöver WiFi till övriga enheter.

Men då behövs en router (routerfunktion) också, oavsett kabel eller trådlöst, det fungerar inte med anslutning direkt i mediaomvandlaren (med fler än en (1) apparat, och då kabelansluten).


http://www.omwlan.se/guider/tradlost-natverk-prylar.aspx

 

 

10 minuter sedan, skrev polken:

En accesspunkt delar inte ut IP-adresser.

... och den routar inte heller.

Link to comment
Share on other sites

På 2020-08-04 på 19:44, skrev polken:

Kanske inte ”standard” men jag har AppleTV och där finns både Telias och Comhems TV-appar. Kanske finns fler TV-operatörer men de är de jag har/haft.  Funkar bättre än deras egna boxar tycker jag. 

Kan du då också se tablå-TV (linjär TV) så verkar AppleTV kunna ersätta Telias Arris-boxar och Com Hems TiVo eller Tv Hub.


Det jag är ute efter är förutsättningarna för det Kjell skriver om IPTV, IPTV-box och ett speciellt IPTV-nät. Inga konstigheter när man har en uppkoppling direkt från någon operatör (se tidigare info om tjänstefördelare). Frågan är alltså hur det fungerar med stadsnät och öppen fiber (och annat som det kanske kallas).


"Både webb-TV och IPTV distribueras över internet, men de två distributionsformerna skiljer sig markant från varandra. IPTV bygger på att det finns en IPTV-box som är ansluten till ett speciellt IPTV-nät. Webb-TV distribueras över öppna internet och kräver inget annat än en webbläsare och eventuellt ett insticksprogram i form av Adobe Flash eller Microsoft Silverlight."
https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/tv-teknik/ovriga-mottagningssatt/webb-tv


Se också:
https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/tv-teknik/ovriga-mottagningssatt/iptv

https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/tv-teknik/ovriga-mottagningssatt/iptv-inkoppling


Hittade följande från SVT, som jag inte fullt ut förstår hur det relaterar till frågan om tablå-TV.
https://kontakt.svt.se/guide/varfor-hittar-jag-inte-livekanalerna-i-min-tv-app


 

Link to comment
Share on other sites

På 2020-08-05 på 20:55, skrev ChristerE:

Kan du då också se tablå-TV (linjär TV)

Japp, det är tablå-tv. Det är ungefär samma app som till mobilen o surfplattan där det också går bra att se tablå-TV.
Jag upplever AppleTV'n som mycket bättre än deras boxar. I den har man ju massa filmappar o annat också.
Slår av och på TV'n med AppleTV-fjärren och styr även volymen på TV'n med den. Så TV-fjärren behövs inte. 

 

Så en enda extern box till TV'n och en pytte-fjärr är en snygg lösning. Sen går det ju bra att AirPlaya till den också.
Styr även PhilipsHue-lamporna med rösten via micken i Apple-fjärren(erkänner att jag bara testat och använder inte men lite coolt är det)

 

 

Edited by polken
Link to comment
Share on other sites

Hej och hå.

 

Har nu varit i kontakt med både IP Only och Bahnhof och dubblekollat detta faktum. Nä, det behövs en router. Ny teknik ? Dummare än den gamla.

 

Om vi vänder på resonemanget då: Finns det några små smidiga routrar att tillgå? Just nu sitter en modem/router från Telia på väggen (Telias Technicolor) och det är ett monster. Ful är den också. Bahnhof säljer en router "HG2711" på sin sida för drygt 1K. Men jag lyckades inte hitta några bilder på den. Någon som vet hur den ser ut? Och om det är en stor plastlåda, vilka alternativ finns?

Link to comment
Share on other sites

På 2020-08-03 på 21:10, skrev Stafstaf:

Mitt förslag bygger vad har själv

Raouter upp en 1 Gb lan 

Mibox för strima, SvT play,  tv4 play,

d play = kanal 5 ,Youtube

Wi-Fi för mobil, skrivare,  pada.

Hastigheten på själv bredband 100 ner 100 upp ( enhter kommer fungera bra  "2,4 mhz Wi-Fi  , 5 mhz  ) skull satsa på 

När gäller wi-fi.  Och raouter ska lägg från 1200 kr upp .. 

Bättre har raouter lite större än tro man använda 

 

Hur stor är hus? 

Vad huset bygg i för material.  

 

 

 

 

 

 

 

Det ända råd jag kan ge: 

Undvika Telias erbjudand. Deras produkter och support har upp leva riktigt dålig 

 

* Bahnhof: 

* har ingen enfarhet!

 

själv använder jag 

https://www.dovado.com/

dovado har jag använt i över 12-15 år 

jag rekommend den flera min vänner 

dovado,Dom  har flera olika produkter.

Efter jag vill kontroll över lokala lan och inkommande Internet.  Via fast tråd . 

Eller via usb sticka. 

Fördelen är har USB sticka i raouten .

Skulle fasta intenet förmodan lägga av så gå usb sticka in , till fasta intenet åter kommer . 

Dovado lila raouter har några fördel . Kan köra på 12 v utaget . Även användas i bilen , stuga,  hushåll , båt m.m 

 

Ett råd läs på så myck du kan av produkt. Jämför.  

 

 

dovado-pro.jpg

Edited by Stafstaf
  • Confused 2
Link to comment
Share on other sites

Skulle nog rekommendera att titta på en router på öppna marknaden om inte en specifik behövs för att exempelvis ta ut IP-TV ur dataströmmen, vill minnas att det varit uppe tidigare i tråden.

 

Finns många att välja med och man får lite efter vad man betalar. jag gillar ASUS routrar, prisvärda och enkla att hantera. Dovado har jag aldrig tidigare hört talas om och kan inte se så mycket som pekar på att de skulle vara ett bra val.(plus det polken skriver under jag skriver detta, kk totalt diskvalificerar dem)

 

Normalt har alla routrar ungefär samma täckning i ett hus, det finns en begränsning i effekt. MiMo-teknik hjälper, dvs flera antenner.

Fast man ska inte stirra på stora externa antenner heller, de hjälper kanske men med moderna fraktalantenner kan även interna antenner prestera mycket bra.

var den står är det viktigaste.

 

Telia? usla? Tja, har guppavtal via bostad med bredband och TV, får HBO, femtielva playkanaler (i boxen), bra bild, en snabb stabil, liten (och snygg) TV-box för en ganska liten penning. Fast kan inte jämföra med övriga då jag inte har erfarenhet av andra via fiber.

 

En sista not: Får du med en router i avtalet, testa den, den kan duga, innan du köper en egen.

Köpa en med stöd för mobilt bredband är bortkastade pengar om du har fiber.

 

Link to comment
Share on other sites

15 minuter sedan, skrev Stafstaf:

Det ända råd jag kan ge: 

Undvika Telias erbjudand. Deras produkter och support har upp leva riktigt dålig 

 

* Bahnhof: 

* har ingen enfarhet!

 

själv använder jag 

https://www.dovado.com/

dovado har jag använt i över 12-15 år 

jag rekommend den flera min vänner 

dovado,Dom  har flera olika produkter.

Efter jag vill kontroll över lokala lan och inkommande Internet.  Via fast tråd . 

Eller via usb sticka. 

Fördelen är har USB sticka i raouten .

Skulle fasta intenet förmodan lägga av så gå usb sticka in , till fasta intenet åter kommer . 

Dovado lila raouter har några fördel . Kan köra på 12 v utaget . Även användas i bilen , stuga,  hushåll , båt m.m 

 

Ett råd läs på så myck du kan av produkt. Jämför.  

 

 

dovado-pro.jpg

 

Ja, den hemsidan som finns i inlägget ovan här, var inte så mycket att ha, men har Dovado gått i KK, så lär ju inte hemsidan bli lagad/fixad/läslig heller.

Link to comment
Share on other sites

2 minuter sedan, skrev Stafstaf:

Intressant uppgift att Europa bolaget har begärts i konkurs 

Stå ingenting på dess vanligahemsida

 

Kollade du inte länken innan du la ut den, som startsidan ser ut, så skulle jag nog tänkt mig för innan jag hade lagt upp den.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...