Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Bekräftelser av att e-post lästs


ChristerE
 Share

Rekommendera Poster

ChristerE

Vilka möjligheter har en avsändare att kolla om e-post har lästs (i alla fall öppnats)?


Ett sätt är att begära läskvitto. Men sådana kan man avvisa när förfrågan kommer, eller ställa in så de avvisas automatiskt så man inte ens ser dem (om de möjligheterna finns i e-postklienter, och webbmejl, man använder). Tror inte begäran av läskvitton besvaras automatiskt utan att man ens känner till det.


Ett annat sätt är att använda länkar i HTML-formaterad e-post, till information på servrar som visas i mejlen. Används t ex i utskick i stället för att informationen finns i varje e-brev. Är syftet bara att spåra mottagarna går länken till en pytteliten bild, bara en pixel stor (web beacon), som knappt någon kommer att upptäcka. Ska varje enskild mottagare spåras måste länkarna också på något sätt vara unika. Men även detta går att blockera, såvitt jag vet. Mitt Outlook, t ex, blockerar sådana länkar automatiskt (vilket då gör att många utskick blir rätt innehållslösa, om jag inte klickar på "de små rutorna" som symboliserar den skyddade/gömda informationen). Eller så läser man e-posten som oformaterad text när man misstänker något skumt med ett e-brev, eller alltid.


Finns det fler sätt att kolla om e-post lästs, eller har du något att invända mot det ovan beskrivna?


Blev nyfiken av detta efter ett påstående i det utpressningsmejl jag skrev om tidigare, då intresserad av "märklig formatering".
https://eforum.idg.se/topic/360931-formatering-i-oformaterad-textfil

 


I det aktuella e-brevet fanns inga länkar, men man försöker skrämmas med "en unik programkod".
Bild.JPG.a43179ca53a5201fb384c8c48e017061.JPG

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Email_tracking

 

 

  • Gilla 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan någon av dessa länkar ge dig svaret du önskar?

 

https://easykey.uk/email-tips/how-can-i-know-has-my-email-been-read

 

https://eu.usatoday.com/story/tech/columnist/komando/2017/10/13/how-check-if-someone-has-read-your-email/761101001/

 

https://business.tutsplus.com/articles/did-someone-open-and-read-your-email--cms-29389

 

https://www.foxnews.com/tech/how-to-check-if-someone-has-read-your-email

 

https://www.saleshandy.com/blog/know-someone-opened-your-email/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

ChristerE
2 timmar sedan, skrev X-Men:

Kan någon av dessa länkar ge dig svaret du önskar?

Tack. Den första artikeln är intressant, ger relevant och konkret information. Tycker den också bekräftar mina exempel, hur det fungerar och att det inte säkert går att kolla om någon läst mejlen.


Övriga artiklar verkar mest vara till nytta för t ex marknadsavdelningar. Där är det tekniken med en "web beacon" som är intressant (fast tekniken förklarades inte i flera av artiklarna), och tror det var endast en artikel (förutom den första) som förklarade att det inte säkert kunde bekräftas om e-post hade lästs (2:a och 4:e artikeln var i stort sett identiska). Men i dessa sammanhang vill man bl a veta hur stor del av utskick som blir lästa, så att identifiera varje enskild mottagare är inte alltid så intressant (om jag förstår det rätt).


Enligt första artikeln som @X-Men länkar till och artikeln på Wikipedia, se länken, så verkar det vara läskvitton och olika typer av "web beacons" som är det som används för att kolla vem som läst mejlen. Så besvaras inte begäran om läskvitton och om man läser e-post som oformaterad text bör man kunna vara rätt säker på att inte ha blivit "spårad". För att kunna läsa formaterad e-post, och inte bli spårad, så behöver man förvissa sig om att använd klient kan blockera de olika typer av "web beacons" som kan användas.


https://en.wikipedia.org/wiki/Web_beacon#Email_tracking

294364445_Webbeacon.jpg.a28fc5c03e4a153241912a70db847106.jpg

Läskvitton är mest irriterande, men är man en grupp som samarbetar i något sammanhang så kan läskvitton vara ett sätt att bekräfta att e-post lästs.
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag håller också med om din beskrivning av hur det fungerar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share

×
×
  • Skapa nytt...