Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
ChristerE

Lantmäteriets lägenhetsnummer

Rekommendera Poster

ChristerE

Hur ska de fyrsiffriga lägenhetsnumren anges för entréplanen i flerbostadshus?


I lantmäteriets instruktioner står det:
”Numreringen inom ett våningsplan börjar, när man kommer till våningsplanet nerifrån, med 01 vid den bostadslägenhet som ligger till vänster om trappan och fortsätter medsols.” (sidan 1)

”Numreringen börjar med 01 vid den bostad som ligger till  vänster om entrén eller till vänster om trappan om man kommer till våningsplanet nerifrån.” (sidan 10, under rubriken Småhus)

https://www.lantmateriet.se/globalassets/fastigheter/fastighetsinformation/instruktioner_lagenhetsnumrering.pdf


Information från det första citatet går att hitta på många ställen, hos bostadsrättsföreningar, bostadsföretag, förvaltare, m m. Formuleringen i andra citat, om själva entréplanet, har jag hittat endast i Lantmäteriets instruktion.


Har stött på en fastighet där det inte finns varken våningar eller garageplan under entréplanet, men där lägenheterna numrerats motsols på entréplanet, räknat från entrédörren. Som om man tänkt sig trappor från en våning under, då man skulle vara vänd med ansiktet mot entrédörren när man kommer upp till entréplanet, nerifrån, med tanke på hur trappan till plan 1 (andra våningen) är vänd.


I samma område (samma fastighetsägare) finns hus med både sutterängplan och/eller garageplan under, och där numreras lägenheterna räknat från entrédörren fast trapporna från våningar under gör att man är vänd mot entrédörren när man kommer upp till entréplanen i de husen. Som jag uppfattar att det ska vara.


Enligt min mening numrerar man medsols, från vänster, när man kommer in genom entrédörren, oavsett våningar under. Är trappan till plan nr 1 (andra våningen) placerad så du "vänt dig" när du kommer upp, så gäller fortfarande medsols. Med resultatet att lägenhet 1102 kan finnas ovanför 1001.


Samma regel uppfattar jag gäller för just entréplan oavsett om det för dem finns trappor från våningar under eller inte.


Hoppas beskrivningen blev begriplig. Någon som faktiskt vet, eller annars ändå har åsikter?

Redigerad av ChristerE

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MH_

Anekdotiska iakttagelser. 

I mitt lägenhets-hus går fastighetsägarens gamla nummer motsols (de små skyltarna på dörrarna och namntavlan i entrén). Skatteverkets/lantmäteriets nya som står på registerbaserad post går medurs. 

 

Dessutom är de gamla våningsnumren ett tal högre (exempelvis är gamla 301=nya 1205). 

Det är upplagt för missförstånd när folk har anmält flytt osv.  Enligt hitta.se bor det på min våning fyra sammanboende i lägenhet 1 medan lägenhet nr:5 är tom... Märkligt nog står 2 av namnen på 5:ans dörr... ( 1<> 5 om man tittar på dörrskyltarna...)

 

Om du släktforskar så kommer du upptäcka att numreringar har flyttat runt tidigare. Så det går inte att skylla på Såssarna (om du har den läggningen).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
ChristerE

Har hittat några till dokument. Av senare datum och mer omfattande, men innehåller instruktionen jag länkade till tidigare. Där har man i det jag citerade tidigare lagt till "(uppifrån om lägenheterna ligger under entréplanet)". Då slipper man undra över den nedersta sutterängvåningen, ifall det inte under den finns t ex ett garageplan. Men instruktionen är fortfarande inte tydlig med vad som gäller för entréplanet (tycker jag i alla fall).


https://www.lantmateriet.se/globalassets/fastigheter/fastighetsinformation/handbok_lagenhet.pdf

https://www.lantmateriet.se/contentassets/45acf232634c44c1a47c5ebcb7598e07/handbok_lagenhet.pdf


Mejlade sen en fråga till Lantmäteriet vars svar kom under tisdagen och innehåller bl a "Man numrerar alltid lägenheter medsols och börjar med lägenheten närmast till vänster när man kommer till våningsplanet, detta gäller för så väl entréplan som övriga våningsplan."


Men till entréplanet kan det ju gå att komma både nerifrån och uppifrån, förutom från entrén/porten. Men det är rimligtvis entrén/porten som avses.
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...