Just nu i M3-nätverket
Jump to content

virusprogram ...brandvägg


Wilhelm 888
 Share

Recommended Posts

Hej

Jag använder W10 där det finns Windows Defender brandvägg.  Undrar om det ersätter virusprogram

som kan köpas separat och installeras. ?

Tacksam för information

Link to comment
Share on other sites

Windows Defender är numera ett bra antivirusprogram, som framgår av sidan du länkar till, och för de flesta räcker det till.

Link to comment
Share on other sites

Jag måste tyvärr komma med en avvikande åsikt!

Defender har ofta visat sig undermålig. Bl.a. har den visat sig hitta smittor alldeles för sent.. så när defender väl larmar så är du redan smittad och smittan har utfört sitt "jobb". Mycket tack vare att Defender verkar baseras på flera år gammal teknik.


Defender är inte ett fulltaligt skydd, det förlitar sig t.ex. mycket på Windows-funktioner som redan finns där, oavsett vilket skydd du än har installerat..
T.ex. blockerar den inte åtkomsten till skadliga webbplatser då den endast använder SmartScreen, som är erkänt usel.. Detta leder till att du ofta kan besöka smittade webbplatser och den smitta som finns där kan attackera din dator..

(sedan tar det ofta flera dygn innan defender upptäcker att du smittats och larmar..) Den kan inte hantera exploits (det farligaste din dator kan råka ut för) ens med "exploit guard" aktiverad.

I en test klarade bara defender av 16 av 35 exploits, resten smittade datorn.. Med exploit guard hanterades endast 23 av 35 exploits..
Att jämföra med t.ex. Sophos som hanterade 34 av 35 exploits UTAN exploit guard aktiverad!!!

 

Så NEJ! Defender är endast en paniklösning som finns där MELLAN det att du avinstallerat ditt riktiga virusskydd och tills dess att ditt nya riktiga virusskydd är installerat...

 

Mitt råd är att prova en mycket bättre (och lika gratis) virusskydd som fått otal priser och utmärkelser för sin moderna teknologi, nämligen: https://home.sophos.com Där du registrerar dig och får ett av de bästa virusskydden till 3 datorer (pcs eller macs) GRATIS.. Du hanterar dessa datorers skydd var de än är i världen genom att logga in på https://home.sophos.com..

 

Betalar du €40 till €50 per år så får du PREMIUM-funktionerna och ger dig skydd för upp till 10 st. PCs eller Macs.. Perfekt för en familj etc..

 

Defender är alldeles för uselt för att användas annat än mellan 2 riktiga skydd..
 

Edited by WindowsPro
Link to comment
Share on other sites

Har du verkligen följt med i hur väl Defender har utvecklats de sista åren?

 

14 minuter sedan, skrev WindowsPro:

I en test klarade bara defender av 16 av 35 exploits, resten smittade datorn..

Utan källa blir det ett meningslöst påstående eftersom ett test kan utformas för att få just det resultatet eftersom 35 exploits inte är alla exploits som finns. Exploits är det inte särskilt ofta som hemanvändare råkar ut för utan de utnyttjas ju främst mot företag och eftersom Sophos alltid har riktat sig mot företag är det självklart att de vill framhäva ett sånt testresultat.

 

Om du syftar på testresultatet här: https://news.sophos.com/en-us/2018/06/05/the-results-are-in-sophos-ranks-1-in-exploit-protection/

så är det testet ungefär 1,5 år gammalt (alla produkterna har utvecklats under den tiden) och är betalt av Sophos (troligen inte objektivt).

 

Sophos får då och då inte högsta betyg i AV-tests tester så det håller inte högsta klass i alla lägen, även om det har ryckt upp sig de sista åren.

https://www.av-test.org/en/antivirus/business-windows-client/manufacturer/sophos/

 

Eftersom gratis Sophos Home Antivirus inte innehåller alla skydd så får det rimligen inte heller lika bra resultat i tester och i verkligheten som betalvarianten.

 

Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, skrev Wilhelm 888:

Jag använder W10 där det finns Windows Defender brandvägg.  Undrar om det ersätter virusprogram som kan köpas separat och installeras. ?

Som redan kommenterats, Defender är ett antivirusprogram som kan användas i stället för ett separat installerat. Det inaktiveras automatiskt när något annat virusskydd installeras. Antivirusprogrammen brukar krocka med varandra när flera är igång samtidigt, i alla fall när realtidsskydden är aktiva i flera.


Defender var från början endast ett skydd mot spionprogram.
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Defender


Brandvägg har funnits inbyggd i Windows sedan XP (tror jag), Windowsbrandväggen. Begreppet "Windows Defender brandvägg" var nytt för mig, men Defender har tydligen börjat användas som ett samlingsbegrepp för skydd i Windows.


Hittade t ex följande där det står att Windows Defender-brandväggen bör vara aktiverad även om man har en annan brandvägg aktiverad. Lite märkligt då att Windowsbrandväggen blir inaktiverad när någon annan brandvägg installeras. Så är det i alla fall i mina datorer, och Säkerhetsöverblick, i Inställningar, anger att ingen åtgärd krävs när det gäller brandväggar.


Flera brandväggar krockar inte med varandra som virusskydd brukar göra. Det blir bara som flera dörrvakter efter varandra, men förstås lite knepigare att hantera portar, m m. Informationen från Microsoft förvånar mig, är det kanske något jag missförstått?
https://support.microsoft.com/sv-se/help/4028544/windows-10-turn-windows-defender-firewall-on-or-off


Här lite mer att läsa om säkerhet i Windows.
https://www.microsoft.com/sv-se/windows/comprehensive-security

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...