Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Utökad PVR


ChristerE
 Share

Recommended Posts

Har nyligen uppmärksammat benämningen "Utökad PVR" men inte hittat någon given förklaring till benämningen. Någon som vet?


PVR (Personal Video Recorder) har länge betecknat t ex "digital-boxar" med inspelningsmöjlighet. Eller tv-apparater med inspelningsfunktionen inbyggd, men att man brukar behöva komplettera med en extern usb-disk.


I specen för min ett antal år gamla tv anges: Inspelningsfunktion via USB (PVR): Ja


Hos Råd & Rön finns diverse begrepp förklarade, bl a "PVR via usb" (informationen handlar om att köpa tv). Men det står där inget om "utökad".
https://www.radron.se/extramaterial/tv/kopa-tv-alla-krangliga-begrepp/


Jag tolkar "Utökad PVR" som att en tv har inspelningsfunktion inbyggd, men att man behöver komplettera med en hårddisk. Stämmer det så tycker jag det är en dålig benämning. "Utökad PVR" låter som att PVR'en redan är utökad - från "standard". Men i så fall, utökad med vad?


Ett par exempel:

Utökad PVR   Ja 
https://www.dustin.se/product/5011130195/qe55q70rat-55-4k-qled-smart-tv

Utökad PVR: Ja
https://euronics.se/produkter/samsung-2019-75-q950r-8k-uhd-smart-qled-tv

 

Link to comment
Share on other sites

Dubbla tuner låter som en möjlig förklaring. Har sökt lite mer och benämningen "Utökad PVR", och "Extended PVR" i engelska texter, ser jag har använts sedan många år tillbaka. Efter att nu ha hittat benämningen i fler texter så är det i alla fall uppenbart att det är inspelning det handlar om, även "Utökad PVR" alltså.


Finns dubbla (eller fler) mottagare brukar antalet stå angivet i beskrivningar. För PVR har jag då inte sett att inspelning inte skulle fungera från alla mottagarna, så varför kommentera "utökad". Men jag kan förstås ha missat den begränsningen.


Tycker benämningen verkar användas mest i samband med Samsung, men den hittas även för andra märken. Kanske ett uttryck som Samsung börjat med, och så har andra följt efter utan att fundera på vad det egentligen innebär.


Många tekniska begrepp brukar det vara lätt att hitta förklaringar till. För "Extended PVR" har jag hittat förklaring endast på följande sida, men det står inget om flera mottagare.
http://en.tab-tv.com/?p=14384

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...