Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Utökad PVR


ChristerE
 Share

Rekommendera Poster

Har nyligen uppmärksammat benämningen "Utökad PVR" men inte hittat någon given förklaring till benämningen. Någon som vet?


PVR (Personal Video Recorder) har länge betecknat t ex "digital-boxar" med inspelningsmöjlighet. Eller tv-apparater med inspelningsfunktionen inbyggd, men att man brukar behöva komplettera med en extern usb-disk.


I specen för min ett antal år gamla tv anges: Inspelningsfunktion via USB (PVR): Ja


Hos Råd & Rön finns diverse begrepp förklarade, bl a "PVR via usb" (informationen handlar om att köpa tv). Men det står där inget om "utökad".
https://www.radron.se/extramaterial/tv/kopa-tv-alla-krangliga-begrepp/


Jag tolkar "Utökad PVR" som att en tv har inspelningsfunktion inbyggd, men att man behöver komplettera med en hårddisk. Stämmer det så tycker jag det är en dålig benämning. "Utökad PVR" låter som att PVR'en redan är utökad - från "standard". Men i så fall, utökad med vad?


Ett par exempel:

Utökad PVR   Ja 
https://www.dustin.se/product/5011130195/qe55q70rat-55-4k-qled-smart-tv

Utökad PVR: Ja
https://euronics.se/produkter/samsung-2019-75-q950r-8k-uhd-smart-qled-tv

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

kanske motsatsen till integrerad?

Men ja i sak har du rätt, anslut en hårddisk via USB och du kan spela in på den.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dubbla tuner låter som en möjlig förklaring. Har sökt lite mer och benämningen "Utökad PVR", och "Extended PVR" i engelska texter, ser jag har använts sedan många år tillbaka. Efter att nu ha hittat benämningen i fler texter så är det i alla fall uppenbart att det är inspelning det handlar om, även "Utökad PVR" alltså.


Finns dubbla (eller fler) mottagare brukar antalet stå angivet i beskrivningar. För PVR har jag då inte sett att inspelning inte skulle fungera från alla mottagarna, så varför kommentera "utökad". Men jag kan förstås ha missat den begränsningen.


Tycker benämningen verkar användas mest i samband med Samsung, men den hittas även för andra märken. Kanske ett uttryck som Samsung börjat med, och så har andra följt efter utan att fundera på vad det egentligen innebär.


Många tekniska begrepp brukar det vara lätt att hitta förklaringar till. För "Extended PVR" har jag hittat förklaring endast på följande sida, men det står inget om flera mottagare.
http://en.tab-tv.com/?p=14384

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Där låter det ju mer som att det bara betyder att inspelningsfunktionen har blivit flyttad från en särskild inspelningsenhet till in i teven.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share

×
×
  • Skapa nytt...