-
Liknande Innehåll
-
Av servtoyou
Nuvarande namn på Admin är konstigt och långt (av tidigare användare).
Jag kan logga in.
Går det att ändra namnet utan att koppa upp sig mot internet och Microsoft?
Om jag måste gå ut på nätet - hur gör jag då för att ändra Admin-namnet?
-
Av Pentti H
Jag har ända sen jag förstod det basala med begränsat användarkonto (efter att ha lärt mig lite om Linux) för nåt decennium sedan alltid använt standarkonto även i Windows olika versioner. Alltså "riktigt" standardkontodet, inte UAC.
Dvs att så fort man ska göra något som gör förändringar i djupet av Windows måste man ange lösenordet för adminkontot. T.ex. vid programinstallationer och andra systemförändringar. Som jag förstått det så är man mycket säker och risken att drabbas av nåt malware utan min aktiva medverkan minskar fenomenalt. Nära på noll risk?
Ständigt läser man om olika "exploits" och skadeprogram för Windows (och Linux ibland för den delen) Har försökt läsa på om sk "privilige escalation" dvs att en buse försöker eskalera rättigheterna hos en användare för att få kontroll över systemet genom att ge sitt fulprogram administratörsrättigheter. Förvånansvärt sällan talar de som sprider informationen om diverse skadliga program ifall det gäller om man kör administratörskonto och/eller begränsat användarkonto. När man själv gräver i det så handlar det till typ 99% (nåja, min procentupplevelse ) alltid om att det handlar om adminkonton (eller ifall buset fått tag på ens admin-lösenord) Av någon anledning tycks det för diverse media oviktigt att nämna detta viktiga faktum. Vilket jag tycker skrämmer upp folk i onödan (bra för antivirustillverkarna dock )
Min fråga är:
Kan privilegie eskalation ske på ett begränsat användarkonto utan att man som användare någonstans behöver ange administratörslösenordet? Förutsatt att buset inte kommit över lösenordet för admin-kontot innan. Om det går, hur går det till i så fall ifall en bugg (exploit) i ett program finns? Måste inte lösenord för en adminrättighet alltid anges i ett begränsat konto?
-
Av Stuckinmud
Vet inte om detta är korrekt tråd, isf. kanske någon kan korrigera detta?
Fick meddelande att Windows 10 uppdaterats men kräver omstart. Jag startade om den stationära datorn och den startade, jobbade, startade om ett par gånger. Sedan slutade datorn jobba, kändes som uppdateringen kanske skulle vara klar. Men nu bootar datorn inte. Är detta ett vanligt fel vid uppdateringar av Win10? Någon som har någon ide om hur man avhjälper detta problem? Verkar som att uppdateringen felaktigt tagit bort även alla boot(start)-filer (???)
Kan man ladda ber bootfiler via laptopen som jag skriver på nu och lägga på sticka? Kan man koppla ihop laptopen med den stationära och på så sätt tvinga igång den stationära?
-
Av svewik
Först en fråga om att boota olika datorer. -Hur vet man vilka tangenter man ska trycka på för att komma till Setup. Del på den dator som frågan handlar om, men annars F2 eller F8 eller F9. Man hinner ju inte med att läsa startskärmen innan den börjar boota. Finns någon tangent man kan använda för att 'frysa' texten? Har köpt ett begagnat moderkort med monterad processor och fläkt (Asus P5VD2-MX ) för att få igång en tidigare slaktad burk. Köpt ett nytt SSD-minne som skall vara systemdisk. Provade först att boota med USB-sticka som jag skapat när burken fortfarande fungerade. Kom så långt att windows-loggan kom upp, men sen hände ingenting. Laddade hem Ubuntu och lade på sticka. Samma sak hände; en orange skärm, men intenting hände. Lade Ubuntu på DVD, och nu bootar den och installerar. Emellertid tycker jag att installationen är supertrög, så jag misstänker att den installerat på en IDE-disk som jag monterat samtidigt. Men icke. När jag pluggar ur den så bootas fortfarande Ubuntu. Skapar en bootbar DVD med windows ISO. Nu får jag upp win-loggan men ingenting händer. Efter 3 min tillbaka till setup. Sammanfattning: Moderkortet är väl OK om jag kan boota Ubuntu. Så vad är fel? -
Av Cecilia
IDG har idag en artikel som varnar för vissa annonsblockerare som i bakgrunden har samlat in användardata för att tjäna pengar. Det gäller dessa tillägg till Chrome:
AdRemover for Google Chrome uBlock Plus (Bluffkopia på legitimt tilläggsprogram) Adblock pro (Bluffkopia på legitimt tilläggsprogram) HD for Youtube Webutation
Även om ovanstående lista just gäller Chrome så finns ju risken för att även andra webbläsare kan vara drabbade av andra falska annonsblockerare. Det gäller att veta att det inte är uBlock Plus man ska ha men Adblock Plus.
Artikeln finns här: https://techworld.idg.se/2.2524/1.701201/chrome-annonsblockerare
-
-
Senaste som Tittar
Inga registrerade medlemmar är inne på denna sida.
-
Senaste inlägg
-
Obesvarade ämnen
-
Nya ämnen
-
Aktuella jobb
- Programmatic SpecialistStockholm (Län)
- IT-säkerhetsanalytiker till Stockholms UniversitetStockholm (Län)
- InformationssäkerhetsspecialistStockholm (Län)
- Utvecklingsledare med inriktning Microsoft Dynamics till Unionens IT-enhetStockholm (Län)
- FRA söker Reverse Engineers som vill förstärka Sveriges CyberförsvarStockholm (Län)
- Programmatic Specialist