Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
K Olagus

Image på skadad ssd

Rekommendera Poster

Hej!

Min Intel ssd, som har ett par år på nacken börjar visa tecken på att den inte är så bra. Det började med att jag, under gång, vred på min datorburk för att kolla en kontakt. Då slocknade allt. Det gjorde mig förstås orolig, trodde kanske först att det kanske var någon kontakt som glappade, men jag startade igen på normalt sätt. Körde så CHKDSK och även Intels analysprogram. Det visade att allt nog inte var helt ok med disken. Så jag har bestämt mig för att köpa en ny.
Frågan är hur jag skall kunna spara en hel del viktiga program som inte går att få tag på och som jag inte har cd-skivor till. Jag har True Image 2018 installerat på datorn. Så jag funderar på om jag kan klona den disk som sannolikt har några trasiga sektorer till en ny? Eller får man med sig problem då? Eller kan man fixa det med en image? Jag har klonat förut, men då har det snarare rört sig om en säkerhetsåtgärd. Den klon jag har är rätt gammal och när jag testade den idag såg jag att där får jag jobb med uppdateringar, drivrutiner mm. Den kändes inte så rolig att jobba med.

K Olagus

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har visserligen inte en SSD några sektorer på samma sätt som en hårddisk utan internt fungerar den mer som ett USB-minne, men jag förstår att det finns vissa felaktigheter i det eftersom Intels analysprogram anger det. Beroende på vad för problem det är med SSD:n kan det bli problem med en klon också. Det du kan göra är kanske att klona till en ny SSD och sen göra en reparation av själva Windows där inte program och dina egna filer rörs.

 

Men att datorn stängde av sig när du vred på den uppfattar jag inte som något som tyder på att det just skulle vara problem med SSD:n.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Cecilia, hej! 

Tack för svar. 

Får se nu om jag förstod dig rätt. Du menar att jag klonar befintlig ssd till en ny ssd. Men vilken av de två skulle jag göra reparation av? Den nya eller den gamla? Och på vilket sätt gör jag i så fall reparation? Jag har använt Windows 7:s CHKDSK på C. Men jag har även en mindre partition på disken. Båda har jag kört CHKDSK. Med den skillnaden att det sker en omstart vid CHKDSK på C. Det var då jag först såg att det fanns fel på disken. Den mindre partitionen fanns inga fel vid CHKDSK. 

Jag tror inte jag vet hur jag gör en reparation av disken, så förklara gärna. 

 

Jag provade även en klon jag redan hade, men den är så gammal (gjord före datorn byggdes om helt med nya komponenter), så slarvigt uttryckt såg det inte klokt ut på skärmen när jag kom in i Windows. Dvs skärmupplösningen gjorde att det var svårt navigera, musen kunde inte ställas in så jag fick en lagom fart på den, diverse felmeddelanden som kanske var drivrutiner som fattades, uppdateringar saknades osv. Kanske beror det på att den disken inte har suttit i den ombyggda datorn. Men i övrigt fanns alla program jag måste ha. Skärmupplösningen löste sig genom inställning och omstart. Skulle möjligen den disken kunna fungera att klona från till en nyköpt? Förutsatt att jag uppdaterar. 

Gissar att det är många drivrutiner som behövs. Vid ombygget av datorn förra sommaren hade jag hjälp hemma av en duktig tekniker från Tech Troopers. Jag minns att han, på den befintliga ssd:n hämtade hem mycket och han uppdaterade även bios. Sådant jag inte behärskar själv. 

Summerar:

Använda befintlig ssd och klona till en ny och sedan köra ngn form av reparation på vilken? 

Eller, med hjälp, uppdatera/uppgradera min äldre ssd - klon från tiden före ombygget och sedan klona till ny ssd? 

Du uppfattar det som att stoppet inte har med ev fel på ssd:n att göra? Så tänkte jag med, men jag har kollat alla kontakter både utanför och invändigt. Kan förstås vara vad som helst, men det är lite oroväckande. Teori? 

Följdfråga:

Jag försökte göra en image på befintlig ssd med mitt True Image 2018 till en extern disk. Men TI klarade inte det. Jag ville ha backup på båda partitionerna och angav det. Började processen och målet en extern disk. Men den stannade upp och kunde inte göra backup på en viss mapp i Windows (oklart vilken). Fråga kom om jag ville hoppa över den och fortsätta eller stoppa. Eftersom jag inte vet vilken betydelse den aktuella mappen har, så tänkte jag det vore dumt göra en image där något som kanske behövs fattas. 

Har aldrig råkat ut för ett sådant problem förut i True Image. 

Tacksam för förslag. 

K Olagus

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

1 timme sedan, skrev K Olagus:

Du menar att jag klonar befintlig ssd till en ny ssd. Men vilken av de två skulle jag göra reparation av?

En reparation av Windows-installationen på den nya SSD:n tänkte jag. Reparationsinstallation av Windows 7 finns här: https://www.sevenforums.com/tutorials/3413-repair-install.html

Men om du inte kan klona så är det ju inte så intressant.

 

1 timme sedan, skrev K Olagus:

Men i övrigt fanns alla program jag måste ha. Skärmupplösningen löste sig genom inställning och omstart. Skulle möjligen den disken kunna fungera att klona från till en nyköpt? Förutsatt att jag uppdaterar. 

Ja

Och du kan uppdatera när du kör den nya SSD:n, dvs. efter kloningen om du vill för då har du den gamla klonen kvar som backup utifall att det skulle bli något problem med uppdateringarna.

 

1 timme sedan, skrev K Olagus:

Gissar att det är många drivrutiner som behövs.

Ja, det brukar vara så. Framför allt behöver du leta reda på webbsidan för ditt moderkorts drivrutiner och installera de senaste därifrån. Sen brukar Windows Update kunna få ordning på resten, men är det något problem är det bara att fråga så tar vi det just det fallet då.

 

1 timme sedan, skrev K Olagus:

Du uppfattar det som att stoppet inte har med ev fel på ssd:n att göra? Så tänkte jag med, men jag har kollat alla kontakter både utanför och invändigt. Kan förstås vara vad som helst, men det är lite oroväckande. Teori? 

Det kan finnas en drivrutin som är till för att upptäcka plötsliga rörelser och då stänga av hårddisken. Det är tänkt för fallet att man råkar tappa sin bärbara dator och då ska hårddisken stängas av för att diskhuvudena inte ska skada själva disken inne i hårddisken. Men det är ju egentligen inte aktuellt i ditt fall med en stationär dator och SSD men jag vet ju inte vad teknikern installerade. Sen kan det ju finnas något glapp inne i datorn fast du inte har kunnat känna det.

 

1 timme sedan, skrev K Olagus:

Men den stannade upp och kunde inte göra backup på en viss mapp i Windows (oklart vilken). Fråga kom om jag ville hoppa över den och fortsätta eller stoppa. Eftersom jag inte vet vilken betydelse den aktuella mappen har, så tänkte jag det vore dumt göra en image där något som kanske behövs fattas. 

Kan vara så att en fil i den mappen just ligger där SSD:n har en skada och då på ett sånt sätt att det inte går att läsa filen. Pröva gärna igen och skriv här vilken mapp/fil det gäller så kan vi se om det är en viktig mapp, om den går att återskapa på något annat vis etc.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Cecilia för utförliga svar!
Jag hinner inte kolla det du föreslår idag - och möjligen inte heller de närmaste dagarna, men jag tänker kolla och återkommer givetvis.
En hel del tänkvärt i dina kommentarer.
K Olagus

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att klona en disk med fel skall du använda ddrescue. Programmet finns på SystemRescueCD, som är en live linuxdistribution speciellt gjord för att åtgärda problem med systemet (linux och Windows). Ddrescue skiljer sig från andra kloningsprogram då  det är gjort just för att rädda data på skadade enheter. Kan t.ex läsa disken både från början eller från slutet. Normalt körs det i flera omgångar, varav den första kopierar datat i oskadade områden. Därefter försöka få räddat så mycket data som möjligt från skadade områden. Andra kloningsprogram stannar om de upptäcker fel.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack både Cecilia och fagerja!
Har inte förstått citera-funktionen (eller snarare glömt hur man gör), så nu kommer ni båda med i samma svep. Har inte hunnit så mycket idag. (Skall testa era förslag). Men passade på att kopiera felmeddelandet i True Image 2018 när den stannade upp vid försök att göra image.

Jag bifogar även Intels Toolbox's felmeddelande vid snabb test (samma vid längre).

Dessutom resultaten vid CHKDSK på de båda partitionerna (C:) och (E:) på min Intel ssd 480 GB köpt 2016.
Hoppas kunna hinna mer mellan varven de närmaste dagarna.

K Olagus

190904 DIAGNOS SNABB FEL SSD.jpg

190908 IMAGE T.I. FAILED.jpg

CHKDSK-2 PÅ C.docx CHKDSK E.docx

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur gammal är SSD:n?

Jag tänkte att om den är mindre än tre år kan det gå bra att reklamera den.

 

True Image säger att den inte kommer åt en loggfil och det borde du kunna ignorera för Windows ska fungera bra även om en loggfil saknas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Cecilia hej! 

Ssd:n köptes oktober 2016. Får kolla om den går att reklamera. 

Jag provar att göra en image igen och hoppas jag kan ignorera loggfilen och fortsätta. Frågan är om den har betydelse om jag händelsevis skulle behöva använda min image? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intel SSD 540S (liksom fler av deras serier) har 5-års garanti: https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005861/memory-and-storage.html

När det gäller SSD så betyder detta att Intel dessutom garanterar att deras SSD (i vald produktfamilj) skall hålla i minst 5-år.

 

Detta tycker jag faller under detta utan mankemang.

Du kontaktar i första hand leverantören tex. där du köpte den och åberopar Intels 5-års garanti.

Vägrar dom så kontakta Intel Support direkt: https://www.intel.com/content/www/us/en/support/contact-support.html

Intel är enligt min erfarenhet trevliga och försöker att hjälpa till.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...