Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
geovetare

Medelvärde av flera rader i samma kolumn

Rekommendera Poster

Har ett litet problem med excel...

 

Jag har en kolumn med siffror (vindhastigheter) liknande denna:

 

3

4

2

4

5

6

4

3

5

4

6

4

 

Nu skulle jag vilja göra en ny kolumn med medelvärdet för sex värden efter varandra (de fetmarkerade), och därefter med sex värden efter dom (de understrukna) och så vidare genom hela datasettet. Den nya kolumnen som jag vill skapa skulle i detta fallet endast innehålla två värden: 

4

4,33

 

Finns det någon bra formel som kan lösa detta?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

=medel(A1:A6)

och drag/kopiera  nedåt.

Genom att inte låsa referenserna får du ett glidande medelvärde.

Om du bara vill ett medelvärde var sjätte rad blir det som:

=OM(REST(RAD()-1;6)=0;MEDEL(A1:A6);"")

givet att formeln skrivs in på rad 1 och kopieras nedåt. Om rad två ändra -1 till -2 och medelvärdet från a2 till a7

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu • Liknande Innehåll

  • Av Mats.
   Jag får det inte att fungera med den bifogade filen (Excel 2016). Någon som kan hjälpa mig?

   Flik Kalkyl och kolumn C2 =
   Flik Tintin och den totala summan i kolumn F om kolumn B2 och C2 är lika med flik Kalkyl och A2 och B2.

   Flik Kalkyl K2
   Flik Tintin och den totala summan i kolumn F om kolumn B2 och C2 är lika med flik Kalkyl och A2 och B2.

   Flik Kalkyl E2
   Flik Tintin och antalet CP1 i kolumn D om kolumn B2 och C2 är lika med flik Kalkyl och A2 och B2.

   Flik Kalkyl G2
   Flik Tintin och antalet CP2 i kolumn D om kolumn B2 och C2 är lika med flik Kalkyl och A2 och B2.
   Excelsnurra.xlsx
  • Av MvS
   Jag har gjort en databas i Excel 2013 åt en kompis för hans stora skivsamling. Jag försöker att skapa ett automatiserat flöde där det enkelt ska gå att skriva ut etiketter ur samlingen att fästa på hyllor och lådor där skivorna förvaras. För detta ändamål har jag skapat tre etikettmallar i Word för olika tidsperioder (Mall 1 = 1950 - 1970. mall 2 = 1970 - 1990, mall 3 = Från 1990) som kan användas att märka upp de många lådor som skivsamlingen finns i.
   Jag har försökt hitta VBA-kod som kan bistå med detta så att man bara behöver klicka på en knapp i Excel-databasen för att automatiskt skapa en etikettserie  i Word (mailmerge). Det verkar funka så långt att Word öppnar och påbörjar mailmerge med sen hänger sig programmet i flera minuter och Word kraschar. 
   Så här ser min kod ut för första tidspannet (1950-1970):
   Private Sub Document_Open() Dim wd As Object Dim wDocSource As Object, wDocPath As String Dim strWorkbookName As String Set wDocSource = ThisDocument wDocPath = ThisDocument.Path strWorkbookName = wDocPath & "\Etiketter+Db.xlsm" On Error Resume Next Set wd = GetObject(, "Word.Application") If wd Is Nothing Then Set wd = CreateObject("Word.Application") End If On Error GoTo 0 wDocSource.MailMerge.OpenDataSource Name:= _ strWorkbookName, _ Connection:="Data Source=" & strWorkbookName & ";Mode=Read", _ SQLStatement:="SELECT * FROM `Db$`" With wDocSource.MailMerge .Destination = wdSendToNewDocument .SuppressBlankLines = True With .DataSource .FirstRecord = wdDefaultFirstRecord .LastRecord = wdDefaultLastRecord End With .Execute Pause:=False End With ActiveDocument.SaveAs2 FileName:= _ wDocPath & "\Etiketter_Pre-1970.docx", _ FileFormat:=wdFormatXMLDocument ChangeFileOpenDirectory _ wDocPath ActiveDocument.SaveAs2 FileName:= _ wDocPath & "\Etiketter_Pre-1970.docx", _ FileFormat:=wdFormatXMLDocument, LockComments:=False, Password:="", _ AddToRecentFiles:=True, WritePassword:="", ReadOnlyRecommended:=False, _ EmbedTrueTypeFonts:=False, SaveNativePictureFormat:=False, SaveFormsData _ :=False, SaveAsAOCELetter:=False, CompatibilityMode:=15 End Sub Då jag kapar sekvensen efter SQLStatement  (i.e. INNAN begäran om att fullfölja mailmerge) så verkar det gå bra, men då måste man "manuellt" välja "Slutför och koppla" för att etikettserien ska genereras och jag vill att hela processen ska funka automatiskt så att det bara är för användaren att skriva ut! Grunddelen av VBA-koden ovan har jag fått genom en makroinspelning och sedan har jag lagt till delar jag hittat på nätet. En märklig sak dock är att själva filtreringen jag gör underinspelningen i "Redigera mottagarlista" kommer av någon anledning inte med i koden - varför då?
   Jag har också prövat att lägga in "WHERE" argument i SQL-statement efter tips när jag Googlat runt men då hittar inte Word sökvägen till Excel-filen och dokumentet kan inte öppna!
   Känner spontant att detta bara måste funka men antagligen är det något knas med kodningen som ställer till det. Om det finns någon i forumet som har råkat ut för motsvarande och till äventyrs hittat en bra lösning vore jag stort tacksam för hjälp!
    
    
  • Av MvS
   Hej alla Excelkunniga!
   Har ett problem jag inte kan förstå hur det ska lösas. Har gjort en inventeringslista i Excel som jag vill kunna skriva ut etiketter på olika poster. Etiketterna kan ha tre olika symboler (bilder) i sig beroende på om posten skapades före ett visst årtal, mellan två år eller efter ett tredje årtal. Så jag har skapat tre wordmallar som jag vill anropa vid etikettutskrift från min Excelfil. Har snokat runt webben och landat i ett VBA-skript som verkade kunna göra jobbet. Jag har med mina något rudimentära kunskaper i VBA försökt anpassa skriptet att öppna beroende på vad man anger via en  combobox: Före 1994, mellan 1994-2011 samt efter 2011.
   Jag har använt case-anrop för kommandona (se skript nedan) men när jag försöker köra det så öppnar Excel visserligen rätt Worddokument men skriptet stannar sedan och felmeddelande visas:

    
   Har prövat att modda skriptet på olika sätt, googlat efter lösning på problemet men inte lyckats finna vad som fattas. Nu står mitt sista hopp till om någon VBA-kunnig på Eforum kan hjälpa mig.
   Sub Etiketter() Call TaBortSkydd Dim ws As Worksheet Dim Opt As Integer, Result As Action Dim objWord As Object Set ws = ActiveSheet Opt = ws.Range("$O$1").Value Set objWord = CreateObject("Word.Application") objWord.Visible = True Select Case Opt Case Is = 1 Result = objWord.Documents.Open(Application.ActiveWorkbook.Path & "\Etiketter_1.docx") Case Is = 2 Result = objWord.Documents.Open(Application.ActiveWorkbook.Path & "\Etiketter_2.docx") Case Is = 3 Result = objWord.Documents.Open(Application.ActiveWorkbook.Path & "\Etiketter_3.docx") End Select ws.Range("$O$1").ClearContents Call Workbook_RefreshAll Call SkyddaBlad End Sub Med hopp om räddning...
  • Av tobson
   Hej!
    
   Finns det en möjlighet att i Excel skapa ett dokument innehållande flera blad med ett huvudblad, där man på detta för in information från de andra bladen genom att trycka på en "knapp" som då plockar hela raden med information in i huvudbladet?
   Ex,
   Huvudbladet är en brevmall, som visar olika typer av färgprover från olika kollektion(som är på varsitt blad).
   Kunden frågar om prover på olika färger, från olika kollektioner, jag tar då och trycker på en knappt/liknande sätt på dessa färger från de olika bladet och vips hamnar de på huvudbladet som jag kan skriva ut och får en fin brevmall med de färgen denne valt.
    
   Hoppas det finns ett sätt. Måste vara lätt och snabbt.
   Någon kanske är en rackare på att skicka ett exempel tillomed? :)
  • Av anaza
   Hej!
    
   Jag har ett bekymmer / önskan om funktion som stört mitt ett tag.
   Med LETARAD() INDEX() och PASSA() kan man leta upp värden i en tabell men, som jag förstått det, så letar dessa formler endast i tabellen tills ett värde som uppfyller kraven hittats och retunerar detta. Dom retunerar alltså inte alla värden som uppfyller kraven.
    
   Finns det något sätt (gärna utan VBA) som retunerar alla värden som uppfyller ett visst krav?
   Gärna genom en (eller flera) formel där man kan skriva att i cell1 ska värde 1 som uppfyller kraven redovisas och i cell2 ska värde 2 som uppfyller kraven redovisas osv.
    
   Det nuvarande praktiska exemplet jag har där denna funktionen hade varit användbar är följande:
   I vår bostadsrättsförening tänkte jag göra en översikt över alla lägenheter och deras placering.
   I en cell ska man kunna skriva in lägenhetsnummer och då blir denna lägenhet markerad.
   Så långt inga problem.
   Men sen vill jag även att lägenhetsinnehavarna redovisas under med namn från en tabell. Varje lägenhetsinnehavare har en egen rad så varje lägenhet kan finnas på 1-2 (eller fler) rader beroende på antal ägare.
   Det är inga problem med lägenheter som endast har en ägare men hur gör jag om en lägenhet har flera ägare? (ex gifta eller sambos)
   Jag hade velat få första namnet överst och det andra namnet i cellen under. (Finns där endast en innehavare ska den andra cellen vara tom)
    
    
   Hoppas ni förstår mitt problem
 • Senaste som Tittar

  Inga registrerade medlemmar är inne på denna sida.

 • Obesvarade ämnen

 • Nya ämnen

×
×
 • Skapa nytt...