Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Yoga

Filer är borta från extern HD

Rekommendera Poster

Kopplade in min externa HD idag för att fortsätta fredagens jobb. C:a 10st av de filer jag senast använt är borta. HD:n är en mini lacie rugged. Det är nästan alltid problem att mata ut den (står alltid att filer används fastän jag inte har ngt öppet) så jag stänger av datorn till slut. Kan detta "radera" filer? har gjort så här i över ett år och det har inte hänt ngt innan. Går det att få tillbaka filerna tro? Googlat fram att Recuva och Puran file recovery ska vara bra, men tänker att det vore bra att veta hur detta kan ha hänt alls innan jag börjar rota i hd:n. Den ligger nu orörd tills jag vet mer om hur jag bäst ska starta för att få tillbaka filerna. Övrigt som har skett med datorn på sistonde är att onedrive har installerats på datorn och jag har flyttat ett par filer på prov till onedrive för att testa, sedan tagit bort dom igen. Det bör inte påverkar ovastående dock tänker jag. 

 

Mkt tacksam för svar, mvh/Yoga

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
18 minuter sedan, skrev Yoga:

Kan detta "radera" filer?

Ja, det kan bli så ibland. Antingen har filerna inte hunnits skrivas till disken eller filsystemet på disken har inte hunnits uppdateras.

 

Recuva har gott rykte sen många år tillbaka men Puran tror jag inte att jag har sett något om tidigare.

 

Du kanske också borde kolla upp att hårddisken inte håller på och går sönder (efter att räddat filerna eftersom en hårddisktest kan göra en dålig disk sämre).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klona först disken med ddrescue. Programmet ingår i System Rescue CD http://www.system-rescue-cd.org/. Du behöver dessutom en tom minst lika stor hårddisk  för avbilden samt plats för loggfilen. Läs bruksanvisningen för ddrescue. Du kan behöva köra ddrescue flera gånger om disken har skadade sektorer för att få en så komplett avbild som möjligt. Är disken felfri och endast filsystemet trasigt så räcker en körning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...