Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
lebn

Villkorsstyrd formatering minsta värde och blanka celler

Rekommendera Poster

Hej!

Undrar hur man skriver formel i Villkorsstyrd formatering för att färga minsta värdet i en kolumn, som innehåller blanka celler?

Sökt på nätet men hittar ingenstans ett svart på min fråga.

Hoppas på en lösning!

Mvh

/Lebn

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Monshi!

Men ditt förslag funkar inte då jag har formler i alla celler. Om jag inte har formler så funkar det perfekt. Felet är ju mitt, då jag glömde att skriva att det finns formler i alla celler. Man ser ju inte dem, så jag missade den informationen. Jag har försökt med matris formeln MIN(OM(A1:A100>0;A1:A100))=A1 och hela formeln inkapslad i måsvinge parenteser. Det konstiga är att

denna formel funkar delvis. Så långt jag har fyllt i data/värden visar den rätt cell med värde i. Men kolumnen fortsätter med rader nedåt som ännu inte är ifyllda med värden och där visar den villkorsstyrda formateringen samma färg som för cellen med minsta värdet i kolumnen. Alltså jag har markerat 100 rader i den villkorsstyrda formateringen eftersom över tid kommer hela kolumnen att fyllas. Men att förlänga markeringen varje gång jag fyller i nya/fler värden, bara för att få formateringen att visa minsta värde, är ju rätt ineffektivt. Jag hoppas jag förklarat tydligt. Och att du kan berätta vad som är fel på den formel jag använt.

Mvh / Lebn

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Monshi!

Försök att ytterligare förtydliga mig. För att kunna skriva in den ovan beskrivna formeln (matrisformeln) så har jag först skrivit in den i en cell (i en annan kolumncell) och sedan kopierat den till Fönstret för villkorsstyrd formatering. Kolumnen består alltså av samma formel i alla celler, och som visar minivärdet från ett annan del av arket. Vissa rader är tomma, dvs saknar värde, men formeln finns där, och så långt jag fyllt i värden, funkar den beskrivna formeln, men anta att jag har mitt sista ifyllda värde i cell A30, då visar cellerna A31-A100 samma färg som cellen med lägsta ifyllda värdet mellan A1-A30. 

 

Sammanfattning: I kolumn A finns både celler med värden och celler som saknar värden från A1- A30. Men alla celler har samma formel från A1- A100. Den villkorade formateringen funkar fram till A30, där cell med minsta ifyllda värde blir färgat. Men samtliga celler från A31 - A100 färgas också. Och dessa celler vill jag ska vara "tomma" tills jag fyllt på med värden. 

Hoppas jag förklarat problemet tydligt nu och att det finns en lösning.

Mvh 

/Lebn

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad returnerar din formel i de "tomma" cellerna?

Om jag har celler med en formel som returnerar "" eller FALSKT när de skall vara tomma så fattar excel att det är siffran jag är ute efter och Monshis metod funkar felfritt .

 

Men, gällande din formel så tror jag att du måste "låsa" den, typ:

=MIN(OM($A$1:$A$100>0;$A$1:$A$100))=A1

annars tittar den i olika områden hela tiden.

 

Ett annat alternativ, om du har konstiga värden i A-kolumnen är att kolla på MÄNGD. Det är ett slags hållare för olika funktioner, t.ex MIN (nr5), eller MINSTA (nr15). Ungefär som Delsumma() men du kan , med hjälp av "alternativ ",  be excel att ignorera felvärden osv. inte bara dolda rader. Alternativ 3 ignorerar det mesta medan 6:an bara ignorerar felmeddelanden.

https://support.office.com/sv-se/article/funktionen-m%C3%84ngd-43b9278e-6aa7-4f17-92b6-e19993fa26df

 

MÄNGD(funktionsnr; alternativ; ref1)

=MÄNGD(5;3;$A$1:$A$100)

Och ett sätt att bara titta på värden över 0 är tvinga fram felmeddelanden genom att dela med /($A$1:$A$100>0)  (det blir 0 om fel och man får inte dividera med 0). Typ:

=MÄNGD(15;6;$A$1:$A$100/($A$1:$A$100>0);1)=A1

Som bara tar det minsta av giltiga värden >0  

(jag kör funktion 15 istället för 5 eftersom jag gör något fel och inte får 5:an att göra som jag vill)

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ah, Tack MH_Resurrected!

 

Låsa cellerna i grundformeln och sedan kopiera in i Villkorsstyrda fönstret gjorde susen! Toppen. Stort Tack! 

Ska även ta del av och lära mig av dina andra kunskaper. Just nu bara lättad.

Mvh

/Lebn

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...