Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Så här bygger du ditt eget hemlarm – steg för steg


Nyhetsroboten

Rekommendera Poster

Egen erfarenhet: Råkade för några år sedan ut för inbrott i garaget. De tog verktyg och säkerhetsutrustning som MC-hjälmar. Så hur skulle vi 3 som använder garaget få stopp på det hela.

Lite googlingar visade att larm som använder mobilnätet är lätta störa ut. Det fanns exempel där inbrott ägt rum och larmfirman kunde se att larmet var aktivt under tiden för inbrottet.

Billarm fungera så att det börjar tuta vid åverkan på bilen.

Så lösningen blev att i garaget beläget under ett flerfamiljshus installerades ett antal vanliga signalhorn

som aktiverades via reläer och ett blinkrelä till en bil. Blinkreläet aktiveras av en 555 tidkrets.

Och tidskretsen aktiveras av vanliga microbrytare på garagets dörrkarmar. När dörren rört sig 5mm går larmet. Larmet går alltså innan dörren öppnats. Larmet aktiveras när kretsen till 555 bryts. Problem ? Ja när man tände ljuset i garaget gick larmet. Löstes med ett 1kOhm motstånd till larmingången på 555an och en kondensator på 100uF mellan larmingången och jord. Ett lågpassfilter.

En blinkade lysdiod visar att allt är som det ska (larmet aktivt) när vi går förbi garaget. Så man vet att allt är som det ska.

Några månader senare hugger en av de som bor i huset över garaget mig när jag går in i garaget. En natt hade larmet lösts ut tre gånger. Folk hade vaknat i hela huset och hängt ut genom fönstren och undrat vad som stod på. Han var rätt sur men när jag undrade om det var bättre tjuvar trivdes i huset så kunde han se det annorlunda och lugnade sig.

Några år senare hörde jag en intervju med en inbrottstjuv specialiserad på villor. Larm var inga problem. Orsaken var att på de 3 minuter han behövde för att ta sig in, söka igenom sovrummet efter värdesaker och lämna huset så hinner ingen väktare fram. Något som han däremot avskydde var sirener och liknande. Gick en sådan igång var det bara att sticka direkt. Risken var ju att när han kom ut ur villan väntade både grannar och nyfikna förbipasserande utanför.

Tråkigt. Speciellt om de inte vet vilka rättigheter en tjuv har. #

Det finns den typen av larm att köpa, det var ett sådant vi byggde på egen hand med signalhornen.

https://www.youtube.com/watch?v=zvH77-uJO0Q

 

 

# En kollega råkade ut för inbrott under natten. Deras hund vaknade och grep tjuven i benet och släppte inte. När de själva kommit upp så stod hunden på vägen utanför och höll fast tjuven i benet. Det blev 17000kr att betala i sveda och värk för kollegan till tjuven.

Polisens tips när de kom för att hämta tjuven:

Nästa gång ringer ni inte på oss utan låter hunden tugga färdigt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...