Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Ikea Trådfri, erfarenheter


.M
 Share

Recommended Posts

Det här är mest jag som beskriver mina erfarenheter av Ikea Trådfri belysning och inte några frågor och det pga. @Cecilia bad om lite feedback. Jag beslutar att lägga detta i en egen tråd då jag tänkte samla mina erfarenheter för de olika enheterna jag har.

 

Jag har kört Ikea Trådfri ett bra tag, det började med en rörelsedetektor i badrummet och detta för att lampknappen sitter på ett lite dumt ställe. Och det har fungerat jättebra. Dokumentationen kring om man får/bör använda Trådfri i våtutrymmen sa inte att man absolut skulle undvika det, men den uppmuntrade inte direkt till det heller. Så jag chansade. Och just den lösningen har fungerat jättebra, kan inte vara nöjdare. Så jag kompletterade strax efter med en till rörelsedetektor i hallen kopplad till en lampa i en E14 sockel. Den fungerade inte alls lika bra, den tändes av sig själv vid slumpmässiga tillfällen, ibland såg den mig inte när jag rörde mig i hallen. Men så för tre-fyra månader sedan så tog batterierna slut i båda rörelsedetektorerna nästan samtidigt och efter byte så har båda detektorerna fungerat jättefint. Det är ett litet bekymmer kvar med den i hallen, när jag kommer in utifrån nu när det är lite kallt ute, så verkar den inte se mig för ens jag tar av mig jackan. Så det kanske är någon IR-sensor som blir förbryllad av att jag är kallare än omgivningen istället för varmare? Oavsett så fungerar det mycket bättre nu.

 

I fönstret i vardagsrummet så har jag en lampa kopplad till ett skymningsrelä och jag har länge tänkt att jag vill kunna dimma lampan och @Mikael63 gav tips på Trådfri, just den lampan passade inte armaturen, men så dök det upp en variant i kronljusform med E14 anslutning och den verkar toppen. Så jag köpte en sådan, en dimmer och en gateway på samma gång. Det har fungerat jättefint med det nya kronljuset, det dimmas fint och prydligt när jag vill och det fungerar bra ihop med skymningsreläet, med ett undantag. När jag kopplade ihop alla prylar med gatewayen och började styra med appen så blev appen lite förbryllad om lampan var igång eller ej och det beror nog på att på/av styrs av skymningsrelä och inte av dimmerswitchen. Men lampan kommer ihåg sin senaste dimmerstyrka så ur lampperspektiv så fungerar det perfekt, appen blir däremot förbryllad.

 

När gateway och app var ihopkopplade så blev en sak väldigt uppenbar. Du kan bara ansluta lampor till en kontroller, dvs dimmer, rörelsedetektor osv och kontrollen är den du ansluter till gateway och det verkar som att de olika funktionerna som sitter i lampan och inte kontroller då lampan i hallen kan jag nu styra ljusstyrka och färgtemperatur, men lamporna i badrummet och vardagsrummet får jag bara styra ljusstyrka på och det beror antagligen på modellen av lampa. Och det verkar bero på att en del funktioner finns det inte kontroll för, utan det styrs endast ifrån appen.

 

En liten missnöjdhet kring gateway är att den kräver Ethernet för att ansluta till närverket, jag hade hoppats att den kunde prata Wi-fi.

 

TLDR

Verkar fungera i våtutrymme, även om det är en chansning, jag tar inte ansvar för att ditt hus brinner ned läs dokumentationen först. Kan vara värt att byta batterier om man upplever att det beter sig knasigt. Man måste köpa lampa och kontroll även om man vill styra med appen då lamporna inte kan anslutas direkt till gateway.

 

Att modellen kronljus skulle vara opålitliga, eller flimra eller så har jag inte märkt av. Tycker att det fungerat jättefint.

Edited by .M
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Det kan man kalla feedback! :like:

 

Fyller på lite, om det är okej?

Skaffade IKEA,s belysning (Float) till altanen i samband med takbyte. Stod inget om inomhus/utomhus på dessa varför jag gjorde bedömningen att de skulle fungera, efter att ha sett konstruktionen. Kondensrisken är dessutom bortbyggd.

Dessa styrs med Trådfri och jag köpte två armaturer som hade medföljande "knapp".  Tänkte att man med två "knappar" då kunde styra belysningen antingen från altanen eller från köket (som är i anslutning till altanen) men det gick inte. Två armaturer kan paras ihop med en knapp. En (eller två) armaturer kan inte paras ihop med två knappar. Man skulle då behöva en gateway men i mitt fall blev det överkurs.

Man behöver trycka två gånger på knappen för att släcka men det är kanske "as design".

Link to comment
Share on other sites

Tack! :thumbsup:

 

Vad bra att kronlamporna fungerar så bra, då ska vi våga oss på att köpa fem stycken.

 

1 timme sedan, skrev .M:

Det är ett litet bekymmer kvar med den i hallen, när jag kommer in utifrån nu när det är lite kallt ute, så verkar den inte se mig för ens jag tar av mig jackan. Så det kanske är någon IR-sensor som blir förbryllad av att jag är kallare än omgivningen istället för varmare?

Precis det upplever vi också i hallen. Jag knäpper ofta upp jackan redan i hissen och har inte något större problem men när min sambo har varit ute och cyklat, iklädd cykelkläder, så här års så blir han irriterad på att det dröjer.

 

Vanliga elprylar får man ha i badrum så länge som de är på behörigt avstånd (60/120 cm) från dusch och badkar, inte närmare golvet än 10 cm och inte utsätts för vatten normalt. I alla fall så jag minns reglerna.

 

Förutom lampan med rörelsesensor i hallen har vi två taklampor i köket med Trådfri  kombinerade med en större fjärrkontroll där det finns olika knappar för på/av och ljusstyrka, förutom att de kan styras från appen. Det fungerar utan anmärkning fast oftast är det ju bara på/av som gäller.

Link to comment
Share on other sites

Är lite intresserad av systemet som sådant, kör ett annat system idag, som inte är lika utvecklat ännu.

 

Håller på att jämföra mellan Ikeas system och Philips system.

 

Kan läsa att Gatewayen till Trådfri bara klarar upp till 10 meter i fri luft, kan det stämma, kan bli problem om man vill använda olika enheter i ett större hus, med längre avstånd? Kan man då koppla ihop flera, så den ena fungerar som en repeater?

Link to comment
Share on other sites

Zigbee går på 2,4 GHz så det finns samma problem och begränsningar som med vanligt trådlöst nätverk, men det är ett mesh-nätverk så en enhet kan skicka vidare data till nästa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Zigbee

 

Man lär kunna göra betydligt mer med Philips app än med Trådfris.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, skrev Cecilia:

Man lär kunna göra betydligt mer med Philips app än med Trådfris.

 

Men dyrare prislapp vad jag vet.

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, skrev Laso:

 

Men dyrare prislapp vad jag vet.

De går att kombinera för att komma undan billigare men ha bättre alternativ där det önskas. Jag kör både Ikea trådfri-lampor och Philips Hue-lampor till min Philips Hue-bridge t ex. Jag har ingen Ikea-gateway.  

 

Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, skrev Laso:

 

Men dyrare prislapp vad jag vet.

Ja, man får väga för- och nackdelar och som sagt de använder samma protokoll så det är många som har Trådfri-lampor anslutna till Hue-bridge, som polken skriver. Däremot läste jag för några år sen att det krävs en Trådfri gateway för att uppdatera Trådfri-prylar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...