Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Dela Extern HD mellan Linux och Windows partitioner


gusmagna
 Share

Recommended Posts

Hej,

Jag skulle vilja använda en extern hd till två olika partitioner på min laptop som jag då och då kopplar till en dockningsstation med två skärmar. På partitionerna kör jag Linux och Windows. Har sökt på nätet, men det är bara gamla trådar jag hittar, så jag gör ett försök här.

 

Jag vill alltså koppla den externa hd:n till dockningsstationen och sen när jag ansluter min laptop till dockningsstationen så ska jag kunna använda den externa hd:n, oberoende av vilket OS jag kör (Lin/win).  Frågan är om det finns ett lämpligt format, som  jag kan formatera den externa hd:n till och som fungerar bra för båda eller om jag ska partitionera den externa hd:n och på något sätt koppla "rätt" partition på hd:n till rätt OS?

 

Tips tas varmt emot!

Tack på förhand!

 

Link to comment
Share on other sites

Hej Flyfisherman,

Tack för snabbt svar!

 

Menar du att det bästa är att partitionera den externa HD:n och använda olika format (NTFS för win) och annat lämpligt för linux, för de två partitionerna på HD:n? Läste i gamla trådar på nätet att NTFS fungerar bra för både windows och linux nuförtiden och det var GAMLA trådar :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Linux hanterar filformatet Ext 4 vilket är ett betydligt effektivare filsystem.

Windows (10) kan endast läsa filer från Ext 4 formatet - ej skriva, så jag skulle nog rekommendera Ext4 för Linux och du måste använda NTFS för Windows.

Linux kan däremot både skriva och läsa till/från NTFS.

 

EXT= (Extended File System)

 

Link to comment
Share on other sites

Fast.. med dubbla partitioner, om det var tanken, och den ena som NTFS och den andra som Ext4 så kommer man inte att kunna dela innehållet lika bra. Jag har alla *) mina externa diskar som NTFS för att de ska kunna läsas från såväl Windows som Linux.

 

*) Utom den jag använder för Timeshift

Link to comment
Share on other sites

Hej Mikael63,

Tack för ditt svar!

Det var exakt min första tanke och önskan att kunna komma åt filerna oavsett vilket os jag kör. Annars måste man ha dubbel uppsättning filer om man arbetar ibland från linux och ibland från win. Tack, testar att INTE partitionera den externa hd:n initialt utan bara formatera den till NTFS.

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Vilken Linux-dist kör du?

Jag har dessa paket i Mint:

20181124152741.png.93c1a8dcd9cf1a7a85da37f494be3c17.png

 

Tror dock inte man behöver installera några paket manuellt, jag kan ha gjort det när jag hade problem med ett par Windowsdiskar.

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

Jag kör Parrot Sec. (Debian baserat distro). Ok, får se hur det blir, om jag blir tvungen att installera några extra paket för att få det att funka.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, skrev Phenomen:

exFAT :) Simpelt

HD:n hade initialt det formatet, men av någon anledning så fick jag meddelande om att det var något fel med HD:n varje gång jag skiftade os och öppnade upp win. Har nu NTFS och det fungerar bra än så länge.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...