Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
gcarl

Byte till W10

Rekommendera Poster

Hej

 

Nuvarande dator med följande specifikation:

moderkort Micro-Star International modell 760GM-E51(MS-7596) och

processor  AMD Athlon II4 640.

 

Kommer att installera W10. Några frågor först innan köp av OPS.

 

1)      Fungerar installationen av W10 (retail-version) från USB på nuvarande moderkort? Ser ut som W10 bara säljs för installation från USB och inte från skiva som mitt gamla W7.

 

2)      Om något år eller så byter jag till ny dator. Kan jag installera om mitt inköpta W10 (retail-version) på nytt moderkort och använda samma behörighetsnyckel?

 

3)      Kommer att lägga W10 på en separat SSD-disk och till en början behålla W7 på en annan disk – växlar OPS vid omstart med tangent F11. Googlade några SSD (120 GB), Intel, Kingston, Crucial och WD Green. Någon skillnad som det är värt att sätta ord på? Bortsett från pris.

 

gcarl

 

Redigerad av gcarl

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

1) Det moderkortet verkar vara så pass nytt att det borde gå att boota från USB-minnen. Men du kan kolla om det står något i manualen: https://www.msi.com/Motherboard/support/760GME51#down-manual

 

2) Det ska gå bra att flytta en retail-version från en dator till en annan under förutsättning att man då inte längre använder den första datorn.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

3) NH: Svenska SSD-guiden - Världens största test av SSD-enheter – Hitta den bästa SSD:n för dig!

 

WD Green SSD är en budget SSD som är alldeles för långsam, inget att satsa på. Ja den kan du läsa mer om i testen ovan, men inget jag skulle lagt pengar på.

 

Om det är en SATA SSD du funderar på så kika på tex. Samsung 850 EVO som dessutom har 5-års garanti (det är det långt ifrån alla som har), men som sagt titta igenom testen ovan på deras rekommendationer och även testresultat och sammanfattningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

TS skriver

Citat

Fungerar installationen av W10 (retail-version) från USB på nuvarande moderkort?

Ett sätt kontrollera om moderkortet klarar att starta från USB är att prova och starta från ett bootbart USB minne med någon Linuxrelease på

exempel

https://linuxmint-installation-guide-sv.readthedocs.io/sv/latest/burn.html

se

I Windows, ...............

iso fil

https://www.linuxmint.com/edition.php?id=216

jag valde Linux Mint 17.3 för jag kör själv KDE-64 bit, vill ju tipsa om något som funkar för mig.

 

OBS Om det fungerar !? så installeras INTE linux Mint på datorn.

Det som händer är att Linux Mint startas från USB-minnet och körs direkt från USB minnet. Du kan om du behärskar lite Linux, göra nödvändiga inställningar, surfa och så vidare. Utan installation på hårddisken !

Men allt går långsamt, USB-minnet är ingen snabb hårddisk.

Installation väljer du först när befinner dig på "Mint KDE skrivbordet" på skärmen.

Och Installation väljer du ju inte, du ville ju bara kolla om start från USB-minne fungerade.

Redigerad av jannejanne

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På MSIs hemsida finns inga drivrutiner för Windows 10 för ditt moderkort. Det är möjligt att det skulle kunna fungera med Win 7 eller Win 8 drivrutiner men du borde nog höra med MSI innan du gör något.

 

Dessutom bör du se efter i bios om du har möjlighet att välja AHCI mode istället för IDE. Den inställning behövs för att kunna få max hastighet med en SSD.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Får meddela följande slutrapport om att ansluta SSD (Samsung 860 EVO Series 250 GB) till mitt moderkort (MSI 760-GM-E51).

 

Det är sagt att SSD kan anslutas till alla moderkort. Även om man inte får maximal hastighet på de något äldre korten så blir det en märkbar förbättring av datorns snabbhet. Möjligen behövs en enkel inställning i BIOS. Och SSD-tillverkarna säger att diskarna är kompatibla med alla moderkort.

 

Efter ett antal fruktlösa försök att ansluta SSD:n till moderkortet har jag konsulterat en av mina kompisar. Han har grävt på nätet, sökt även på tyska och engelska. Och då dyker det upp ett inlägg om installationsproblem just för mitt kort med modell nr MSI 760-GM-E51. Försök med avancerade inställningar i BIOS, Windowsregistret och total ominstallation av W7 har gjorts. På MSI:s hemsida för min produkt sägs dock inget om detta problem och det finns inte heller någon uppdatering av BIOS för SSD.

 

Därför har min kamrat slutligen ställt en fråga till MSI:s tekniska support om problemet. Han har skickat frågan till deras tyska avdelning, de brukar vara tillmötesgående med att svara. De svarar att det inte är möjligt att ansluta en SSD till mitt moderkort. 

 

Så W10-projektet är för tillfället för min del dött.

Tack ändå alla som har varit mig behjälpliga. Hoppas att min info kan vara till nytta för någon annan.

 

Mvh

gcarl

Redigerad av gcarl

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar konstigt att det inte skulle gå att använda en SSD med ditt moderkort men MSI borde ju veta.

 

Fast tittar man på den här sidan är det hundratals som använder en SSD med likadant moderkort som du har. https://www.userbenchmark.com/System/MSI-760GM-E51MS-7596/3276

 

Crucial har också SSD som de säger är compatibla med MSI-760GM-E51. http://www.crucial.com/usa/en/compatible-upgrade-for/MSI-(Micro-Star)/760gm-e51

 

Tittar man på MSI hjälp forum kan man hitta forum medlemmar som har MSI 760GM-E51(7596) och en SSD. t.ex. denna.

 

Board: MSI 760GM-E51 (MS-7596)
Bios: Unknown (Will Find Out)
VGA:   AMD Radeon HD 5570
PSU:   Thermaltake Grand Power 650W
CPU: AMD FX-6100 3.3 GHz AM3+ 95W
MEM: Corsair 1333 16GB 4x4GB XMS3
HDD: Crucial 120GB SSD
COOLER: Stock Cooler
OC: None
OS: Windows 7 64bit Ultimate

Redigerad av vertpre

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag blev lika förvånad. Det var verkligen ett surt svar från MSI. Jag har också innan "projektstarten" sett bl a nedanstående sida. Ingen tvekan där inte. 

 

https://www.mrmemory.co.uk/ssd-upgrades/msi-micro-star/motherboard/760gm-e51#!samsung-860-evo-ssd

 

Men som sagt, datorn kunde inte hitta den inmonterade SSD.  Dök inte upp på skärmen. 

Och nu, efter ytterligare djupdykning på nätet har min kamrat funnit följande som pekar på problem med moderkortet. Det handlar tydligen om någon inställning på moderkortets BIOS som kallas för AHCI. Det här har vi problem med att åtgärda. Även om det skulle gå att ändra någon inställning i BIOS så är väl risken stor att min inställning för W7 försvinner. 

 

Vill gärna ha W7 kvar även om den är till åren kommen. 

 

https://www.google.se/search?q=MSI+760GM-E51+ssd+problem&oq=MSI+760GM-E51+ssd+problem&aqs=chrome..69i57.2948j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

https://forum-en.msi.com/index.php?topic=159180.msg1167818#msg1167818

 

gcarl
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, skrev gcarl:

Men som sagt, datorn kunde inte hitta den inmonterade SSD.  Dök inte upp på skärmen. 

 

Jag förmodar att du har tittat i Diskhanteraren med SSD inkopplad?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, skrev gcarl:

Jag blev lika förvånad. Det var verkligen ett surt svar från MSI. Jag har också innan "projektstarten" sett bl a nedanstående sida. Ingen tvekan där inte. 

 

https://www.mrmemory.co.uk/ssd-upgrades/msi-micro-star/motherboard/760gm-e51#!samsung-860-evo-ssd

 

Men som sagt, datorn kunde inte hitta den inmonterade SSD.  Dök inte upp på skärmen. 

Och nu, efter ytterligare djupdykning på nätet har min kamrat funnit följande som pekar på problem med moderkortet. Det handlar tydligen om någon inställning på moderkortets BIOS som kallas för AHCI. Det här har vi problem med att åtgärda. Även om det skulle gå att ändra någon inställning i BIOS så är väl risken stor att min inställning för W7 försvinner. 

 

Vill gärna ha W7 kvar även om den är till åren kommen. 

 

https://www.google.se/search?q=MSI+760GM-E51+ssd+problem&oq=MSI+760GM-E51+ssd+problem&aqs=chrome..69i57.2948j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

https://forum-en.msi.com/index.php?topic=159180.msg1167818#msg1167818

 

gcarl
 

Hej!

Det är riktigt, ändrar inställningar för sata i bios får du problem med windows 7. Det kan fungera med startreparation av windows 7 med hjälp win7 skivan. Jag har för mig att jag gjort det en gång i tiden på en win7 installation.

 

/ Jari

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just det, kollade i datorhantering och därunder i diskhanteraren för att se om datorn hittat disken. Dessutom koll i själva BIOS och där syntes den inte heller - där ska man annars se alla anslutna enheter. Slutligen gjorde vi om exakt samma procedur i min kamrats dator med lite nyare moderkort (även det av märket MSI).  På den var det inga problem.  

Dock gjorde vi inget försök att ställa in i BIOS på något som kallas AHCI, något som det skrivs om på nätet. Och det är på den punkten det varit problem med mitt moderkort enligt olika inlägg på nätet.  

Frågade också supporten om man kan kunde ställa in något i BIOS för att få det att funka - men fick ju kort och gott svar att SSD inte funkar på det moderkortet.

Det är så långt min kamrats kunskaper räcker.  


gcarl

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du känner för att testa AHCI så borde den finnas på den här platsen.

Integrated peripherals - On-Chip ATA Devices - RAID Mode. Det är en kvalificerad gissing från min sida.

Men som redan nämnts så kommer din Win 7 inte att starta om den installerades med RAID Mode inställd på IDE.

Det är alltså bara för att se om SSD hittas med bios inställd på AHCI. Du behöver ändra tillbaka om du vill köra Win 7.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag påstår att att inte är något problem på varken ditt moderkort eller din SSD.

För det första måste i Bios setup SSD vara satt till SATA AHCI mode.

 

Om detta är satt till SATA-IDE mode så kan det nog hända att moderkortet inte känner igen den nya SSD:n. som kräver AHCI-mode

 

Moderkortet stöder SATA AHCI enligt vad jag kan se.

Mvh

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Misstror aldrig Eforums experter. Testat och läst manual. Allt stämmer som är skrivet. Ev. ett nytt försök efter helgerna. 

God Jul Alla!

gcarl

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...