Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Tilgin HG2501 eller inte?


Mikael63
 Share

Recommended Posts

Fiber på gång efter flera års väntan.:rolleyes:

En av bredbandsleverantörerna erbjuder en Tilgin HG2501 (router) utan kostnad om man binder upp sig i 18 månader. Enligt dem själva är värdet 995 kr.

Kollar man in https://tilgin.com finns där ingen enhet som heter HG2501.

Utgången modell?

Vad får jag egentligen om jag nappar på erbjudandet? Ja, fördelen med samma leverantör av hårdvara som tjänst finns ju men vad gäller hastighet, pålitlighet, täckning osv?

 

Om jag inte väljer bundet abonnemang kan jag få ett annat erbjudande, lägre kostnad i tre månader. Slår jag ut allt över 18 månader och jämför, "sparar" jag 450 kr på obundet men måste köpa routern själv.

Är det bättre då att ta dessa 450 som stödpeng till en "riktig" router? Och vilken i så fall?

Egentligen är det inte en hög hastighet som behövs (kommer att välja 100/10) utan mer att flera enheter ska kunna nyttja nätverket samtidigt utan lagg och utan avbrott mm.

Idag har jag ADSL och Telias gateway + två gamla "hemmaroutrar" som extra accesspunkter (en på altanen, en i källaren). Helst vill jag att den nya routern ska ha sådan bra täckning/styrka att jag inte behöver någon fler accesspunkt än den.

Mesh? Nja, känns lite onödigt dyrt fortfarande. Har kabel till källaren och homeplug till den på altanen. Kan relativt enkelt (hmm..) fixa kabel även till altanen.

 

Moraliskt och tekniskt stöd önskas!!

Bra grejor utan att det ska vara överkurs, helt enkelt.

 

ps.

IP-telefoni/-TV kommer inte vara aktuellt, åtminstone inte i ovanstående funderingar, får bli en slags etapp 2 i så fall...

 

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, skrev Mikael63:

Kollar man in https://tilgin.com finns där ingen enhet som heter HG2501.

Utgången modell?

HG2500 är en familj av produkter och just 2501 finns med i databladet för den familjen: https://tilgin.com/wp-content/uploads/2017/07/TILG_HG2500_datasheet_170712.pdf

 

Bahnhof skriver lite om HG2501 på sin webbplats så det är ju inte en dålig router i alla fall och 995 kr låter rimligt. Det finns ju routrar med högre hastighet med ac-standard över 5 GHz-bandet men då kostar de ju mer.

https://www.bahnhof.se/telia-oppen-fiber/villa/ingen-bindningstid

 

Alltid svårt att veta vad det blir för täckning eftersom så mycket beror på din miljö. Även folk med Ubiquiti, som är dyra och välrenommerade, kan behöva accesspunkter för att nå överallt.

 

2 timmar sedan, skrev Mikael63:

utan mer att flera enheter ska kunna nyttja nätverket samtidigt utan lagg och utan avbrott mm.

Det vore konstigt om du fick sådana problem.

Operatören vill nog erbjuda en router utan sådana problem eftersom deras kundservice annars skulle bli nerringd av klagomål.

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...