Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
DePhaz

Vad använda av intern eller extern grafik?

Rekommendera Poster

DePhaz

Sådär ja, då har några delar hittat in i lådan som ska bli min nya Windows dator (den gamle är väl 10 år vid detta laget, i vart fall ett par delar). Jag lät en datorfirma plocka ihop ett paket enligt mina behov och räknar kallt med att delarna kommer att fungera ihop och vara av bra sort. En liten fundering har jag dock...

 

Och det gäller vilken grafik jag ska använda, den interna eller den externa varianten. Mitt moderkort (som drunknar i lådan) är ett Gigabyte H310M S2H har ju en grafikkrets men jag vet inget om den. EN slot finns på moderkortet (fy så tråkigt <_< ) och det lär vara till ett grafikkort. Har ett bra sådant i "den gamle", ett Asus EAH4670 (1GB) men vet inte om detta är sämre än grafikkretsen på moderkortet. Om någon expert kan ge mig ett utlåtande så vore det bra :) . Dessutom har grafikkortet "bara" DDR3 minne medans moderkortet har DDR4 minnen. Kan det bli någon konflikt där? (Kliar mig i huvudet)...

Redigerad av DePhaz

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
.M

Grafikkortet på ett moderkort är väl oftast av en "lägsta nivå", det ska låta dig köra Windows med hyffsat hög upplösning, spela videor i hög upplösning osv. Det går nog att spela spel på det, men inte med högsta upplösning och alla fancy-features påslaget.

 

Ett tredjepartsgrafikkort är mycket mer specialiserat, det har samma funktioner som det inbyggda, men utöver det så har det speciella kretsar för 3d-grafik, programmering av särskilda flyttalsoperationer osv etc. Utöver det så är det tajt sammansatt med eget minne osv.

 

Så bara för att ditt moderkort har DDR4 minne så betyder inte det att den löser uppgifterna snabbare och bättre, för det har antagligen inte samma förutsättningar ändå. Moderkortets grafikkrets delar dessutom minne med CPU, så om du har 8gb minne, så kommer gafiken gluffsa i sig 1gb kanske. Men ditt tredjepartsgrafikkort som har eget minne kommer låta CPUn använda alla 8 och det kan faktiskt vara en vinst.

 

Dock kan du spara ström och värmeutveckling genom att använda det inbyggda grafikkortet då du delar komponenter istället för att tillföra flera nya, och det kan ge effekten av att du upplever datorn som tystare då fläktarna på grafikkortet inte kommer behövas. Och det är något jag tycker är ganska värdefullt. Om det nu inte är så att du beställt en dator med vattenkylning, då tror jag inte det kommerr påverka så mycket.

 

Fast när jag kollar på Gigabytes hemsida kring det moderkort du valt så nämner dom ingenting kring vilken grafikkrets dom har valt. Det enda jag kan se är att om du vill köra VR så behöver du ett tredjepartsgrafikkort.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Tack för ditt svar :). Jag förstår och delar ditt resonemang till fullo.

 

Frågan är nu bara om mitt gamla kort är tillräckligt bra för att "återanvända" i den nya datorn. Att det finns fläktar som stör lite är inget jag bryr mig om primärt och i just denna låda ska alla förflyttningar av luft främst skötas av två stora fläktar, en i fram och en i bakkant. Den bakre (vilken ska bytas senare) syns på bilden. Gott om plats som synes. ;) (Dator är inte helt färdigbyggd ännu). 

 

 

IMG_20180916_120224.jpg

Redigerad av DePhaz

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
vertpre
23 timmar sedan, skrev DePhaz:

Dessutom har grafikkortet "bara" DDR3 minne medans moderkortet har DDR4 minnen. Kan det bli någon konflikt där?

Ingen konflikt men på www.videocardbenchmark.net är 4670 rankad som 849 medans Intel UHD 630 är rankad 426. Jag förmodar att du har en Intel Kaby Lake eller Coffee Lake CPU. Dessutom har 4670 DirectX 10.1 medans den integrerade 630 har Dx 12.

Sätta in ett så gammalt grafikkort i en ny dator är inget jag skulle göra.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Jag lade upp mitt paket på ett forum som "senaste köp" och fick en kommentar att det skulle vara "Coffee lake". Om jag minns korrekt (är trött i huvudet...

 

I vart fall så tolkar jag ditt inlägg som att den inbuggda grafikkretsen på mitt moderkort är bättre än mitt grafikkort. Ja, i så fall är ju saken klar. Lite tråkigt med en så tom låda men det är ju inget som syns då den saknar fönster. Tackar för svaret. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...