Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Mikael63

Startproblem med mini PC

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Ja, om detta handlar om Linux eller hårdvara återstår att se..

 

Bakgrund:

Köpte för några månader sedan en mini pc (från Israel).

Levererades med Linux Mint 18 förinstallerad (Skulle ha lev. med LM19 men jag ville inte vänta)

Problemen fanns redan här.

Körde in Linux Mint 19.

Fortfarande problem.

 

Problemen yttrar sig bara i bland, kommer dit sen, och när jag startar datorn med powerknappen efter att jag stängt av den från OS.

Symtomen är något av dessa tre:

1. Skärmen(extern) är svart men har signal (grön led på skärmen lyser = normalt) + att tangentbord & mus, som har bakgrundsbelysning är tända, Num Lock/Caps Lock lyder inte (tänder/släcker ingen indikering)

2. Lika ovan men med släckt bakgrundsbelysning.

3. Redigering: Sällsynt och bara, tror jag, om jag under uppstart "pillar" på tangenterna 1 eller 2 ovan + att jag väntar en tid - denna text på skärmen "Bug: Soft lockup CPU3# stuck for 23s! [systemd-udevd:156]" Se bild i inlägg längre ner.

 

Till en början var jag helt säker på att problemen endast uppstod i de fall jag hade startat datorn men sedan gått därifrån för att komma tillbaka senare. Typ som att skärmsläckaren hade gått igång och låst sig. Detta var dock bara en mycket märklig slump.

Det finns ett mycket tydligt samband med att problemen uppstår "dagen efter", alltså efter att datorn varit avstängd under natten. Nästan aldrig annars.

Jag kan forcera fram problemet men kommer dit senare.

 

Datorn har en powerknapp med en LED.

När jag avslutar från OS växlar LED från grön till gul.

När problemet uppstår håller jag inne powerknappen en stund tills LED släcks och sedan klickar jag en gång till för uppstart.

Denna lyckas alltid. Uppstart denna väg ger också visning av Grub-menyn vilken inte sker annars.

 

Så vad har jag gjort själv då? Ja inte i kronologisk ordning men:

  • googlat och insett att jag inte är ensam om fenomenet vid "dagen efter".
  • googlat diverse kommandon för att stänga av datorn via terminalen. Jag hade en tanke att datorn inte stängs av "riktigt, riktigt" och att om den gjorde det skulle det hela vara löst. Det var här jag upptäckte att kommandot poweroff -f ger symtom vid uppstart, Jag har dock inte hittat någon metod att stänga av datorn så att power LED släcks. (ja utan att hålla inne knappen då).
  • kontaktat tillverkarna av datorn, vilka är seriösa och svarar, både på detta och på annat, men jag har inte fått någon konkret lösning än.
  • ändrat på alla tänkbara inställningar i BIOS, en och en, med återställning av den tidigare. http://www.fit-pc.com/wiki/index.php/Fitlet_BIOS_guide
  • Uppdaterat BIOS (efter tips från en medlem på eforum). Den senaste innehöll fixar som skulle kunna hänga ihop med mitt problem: http://fit-pc.com/wiki/index.php/Fitlet2:_BIOS_Files
  • Tillägg: prövat att avsluta via terminalen med kommandot shutdown -P
  • prövat att starta utan tangentbord och mus, om deras bakgrundsbelysning skulle dra för mycket ström, bara de gånger datorn ska starta "kall".

 

Ja, det är vad jag kommer på.. Jag är nu mer intresserad av att veta varför och hitta en väg runt detta än att bara bli av med problemet för gott.

Jag kan ju exempelvis låta bli att stänga av datorn eller så kan jag som rutin hålla in powerknappen efter varje gång jag stängt av.

Men, som alltid, nyfiken på orsaken.

 

Så fyll på med uppslag! Antingen något som leder till att problemet upphör "direkt" eller något sätt att stänga av datorn "mer", om min teori stämmer och skulle hjälpa.

 

Jo.. om jag i Mint väljer Avsluta - Vänteläge så går datorn in i vänteläge, vilket skulle kunna få ersätta mitt "stäng av" men då hoppar inte det trådlösa nätverket igång, utan meck, igen. Vilket kanske skulle kunna lösas men väljer att lägga fokus på att kunna stänga av och starta datorn normalt i stället.

 

 

Redigerad av Mikael63

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har för mig att poweroff -f betyder forcerad avstängning. Det innebär väl att datorn stängs av tvärt utan att processer och Linux stängs av i normal ordning, i sin tur innebär det väl att det kan bli problem i filsystemet så att det behöver kontrolleras vid uppstart, vilket lär ta lite tid.

 

Har du prövat med shutdown -h eller -p?

https://www.thegeekdiary.com/linux-shutdown-poweroff-halt-reboot-commands/

https://www.computerhope.com/unix/uhalt.htm

https://www.computerhope.com/unix/ushutdow.htm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ja, poweroff -f ska man väl inte använda normalt och det visar sig ju också då problemet uppstår med detta.

shutdown -P (det ska vara stort P numera, har läst att det tidigare var litet p) ger ingen "bättre" avstängning. Det tar bara mycket längre tid att avsluta. Möjligt att shutdown -P på kvällen skulle ge en normal start dagen efter men det blir svårt, eller tidsödande, att verifiera detta men, ja i brist på annat så testar jag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
31 minuter sedan, skrev Mikael63:

Det tar bara mycket längre tid att avsluta.

Ja, det tar ju lite tid att avsluta allt på ett ordnat sätt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att problemet ligger i nätaggregatet. Det tycks ha svårt att vakna från standby-läget. Prova med att koppla bort datorn från el-nätet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Om det funkade bra med Mint 18 men inte i 19, så kan det vara kerneln. Du kan ju testa att installera 18s kernel i 19..

 

Kernelns i 18 ska nog vara LTS. Barnsjukdommar, om det är en nyare kernel i 19.

Redigerad av Phenomen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
5 timmar sedan, skrev fagerja:

Jag tror att problemet ligger i nätaggregatet. Det tycks ha svårt att vakna från standby-läget. Prova med att koppla bort datorn från el-nätet.

Om jag kopplar bort datorn från nätadaptern så ger det ju bara samma resultat som om jag skulle hålla in powerknappen och är inget jag vill göra vid varje avstängning av datorn.

(denna mini PC har alltså en extern nätadapter, typ till bärbara datorer)

 

3 timmar sedan, skrev Phenomen:

Om det funkade bra med Mint 18 men inte i 19, så kan det vara kerneln. Du kan ju testa att installera 18s kernel i 19..

 

Kernelns i 18 ska nog vara LTS. Barnsjukdommar, om det är en nyare kernel i 19.

 

Citat

Levererades med Linux Mint 18 förinstallerad (Skulle ha lev. med LM19 men jag ville inte vänta)

Problemen fanns redan här.

Körde in Linux Mint 19.

Fortfarande problem.

 

Redigerad av Mikael63

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
På 2018-08-11 på 10:55, skrev Cecilia:

Ja, det tar ju lite tid att avsluta allt på ett ordnat sätt.

Blev inte tidsödande då det redan första gången inte fungerade.

Avslutade med shutdown -P på kvällen och vid start på morgonen blev det fel.

Kommer att redigera/komplettera mitt första inlägg med mer information.

Här en bild på felmeddelandet:

 

20180812_094329.png

 

Tillägg: Gjorde åter en sökning på detta felmeddelande och vilket resulterade till en justering "i Grub" där jag la till nomodeset och nu går det inte att framtvinga felet med poweroff -f men jag får då (alltså oavsett hur jag avslutar) ett meddelande vid uppstart av skrivbordet om att mitt OS körs i programrenderingsläge vilket kan ge ökad CPU-belastning. Vet inte om detta är den bästa lösningen då...?

Eller ens om det löser problemet "dagen efter".

Redigerad av Mikael63

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Något fel i initrd.img filen i /boot eller i RAM. Filen initrd.img är en mjuk länk till  en initrd*.img fil där * är numret på kärnan. Grub skapar en ramdisk och extraherar initrd.img till ramdiskens filsystem initramfs. Initramfs innehåller en kärna och de moduler (drivrutiner), som behövs under boot. Felet kan vara en bug i någon modul. 

 

Att uppstarten fungerarklanderfritt när datorn vait strömlös men inte från standby fick mig att misstänka nätaggragatet. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, skrev Mikael63:

Eller ens om det löser problemet "dagen efter".

Nä, det gjorde inte det... Avstängd under dagen gav samma symtom vid start på kvällen.

Jag får helt enkelt avvakta tills datortillverkaren kommer med något förslag.

Fick idag detta:

Citat

Thank you for the additional information and your efforts.

Sorry that this is taking long but our R&D is still working on this.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmmm..

Återkopplar till mig själv..

Citat

Till en början var jag helt säker på att problemen endast uppstod i de fall jag hade startat datorn men sedan gått därifrån för att komma tillbaka senare. Typ som att skärmsläckaren hade gått igång och låst sig.

.. och därför började jag med att inte gå därifrån utan i stället att "sitta beredd med musen". Alltså bara för att slippa problemet, innan jag började efterforska mer.

Idag när datorn hade varit avstängd i ca 19 timmar startade jag den och flyttade på musen medan den startade upp och nu startar den upp helt riktigt.

Är detta bara slumpen som spelar ett spratt eller kan det finnas något "tekniskt samband tro? :unsure:

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×