Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - lägg ned detta fiasko


Flyfisherman

Rekommendera Poster

Flyfisherman

Jämtland, Härjedalen, hela Sverige brinner och då pratar MSB om att på en direkt fråga efter den extremt stora branden 2014: att med samma argument skall vi utreda och efteråt se över våra resurser- det är Dan Eliasons egna ord och nu är dagens skogsbränder redan mer än tre gånger så stora.

Varav två av dessa inte kommer att kunna släckas alls, utan bara begränsas. Alltså brandtillsyn kommer att ske ända till vinter och snön lägger sig!

Den  fd. Rikspolischefen som styrde om allt och  var med och spelade en roll i den förändrade Polisorganisationen till ett regelrätt fiasko.

 

Varför är en sådan figur ens med? Nu är han chef över MSB.

 

MSB - är det någon som kan förklara vad denna myndighet utför och klarar av?

Varför inte lägga ned denna helt. Fyller ingen funktion.


- MSB ingen egen personal - förutom dom hundratal-pappersvändare på myndigheten.

- MSB har inte varken kapacitet eller förmåga att samordna och organisera.
- MSB via Dan Eliassion kan inte och får inte enigt grundlagen(?) styra över andra myndigheter.
- MSB kan heller inte säga åt tex. räddningschefen att: åk dit istället och samla resurserna där i stället - det saknar MSB både kunskap och befogenhet att göra, eller omvänt att samla all militär beredskaps och civila-hjälparbetare och dess frivilligorganisationer inom samma paraply i ett katastrofläge.

- MSB saknar totalt kunskap om logistik och har ej heller bemyndigande att styra eller kontrollera logistiken av bla. materieal, fordon, personal och mat/vatten.

 

Nu är det endast militären som har dels regelrätt kunskap, resurser om vad, hur och när samt erfarenhet av logistik när det gäller större scenarion liksom denna sommar och inga är bättre rustade än dessa när det kommer till logistik. Men militären kom tyvärr in för sent i bilden och heller Ej på väntan på myndighetsbeslut från MSB.

 

- MSB den krismyndighet som politikerna valt att skapa, ytterligare en byråkratisk sörja  och till vad nytta, klarar inte ens av att hitta sitt eget arsle! 

 

https://www.op.se/artikel/jamtland/harjedalen/harjedalens-kommundirektor-riktar-hard-kritik-mot-msb

Citat

 

Härjedalens kommundirektör Gunnel Gyllander som i Dagens-Nyheter riktar hård kritik mot MSB.

Kontaktsvårigheter och bristande information har präglat dialogen med myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– De italienska planen har åkt till Svegs flygplats och tankat. Vi har haft tolv helikoptrar som har snurrat och åkt till Svegs flygplats och tankat. Vi har förbrukat många gånger mer bränsle än vad vi gör av med normalt. Det har gjort att vi inte haft lagringskapacitet för bränsleåtgången. Då kontaktade flygplatschefen MSB och frågade om hjälp. Vi sade att de hade skickat hit fyra plan och att de då måste kunna hjälpa oss så att vi kan hålla dem i luften. Då var det jättesvårt att få kontakt med MSB. Det är olika personer hela tiden. De hänvisar till varandra. Flygplatschefen har fått lägga hur mycket tid som helst med MSB. När MSB skickar hit resurser måste de också ta ett ansvar för att det ska fungera, till exempel en så viktig sak som att det ska finnas bränsle till flygplanen.

Till slut kunde Härjedalens kommun få bukt med den akuta flygbränsleproblematiken tack vare privata kontakter. Dessutom ryckte Försvarsmakten in.

– Överbefälhavaren på Försvarsmakten var här på besök förra veckan. Då fick vår flygplatschef kontakt med försvaret och deras logistikavdelning. Då lossnade det. Men det var inte MSB:s hjälp, säger Gunnel Gyllander.

Citat

Det är inte bara med bränsleproblematiken som det riktas kritik mot MSB från Härjedalens kommuns sida. Av MSB fick kommunen veta att de 140 polska brandmän som kom för att hjälpa till i släckningsarbetet skulle vara självförsörjande. Så var inte fallet enligt Gunnel Gyllander.

 

Citat

 

– Bara en sådan sak som sophämtning, mer duschar, toaletter, och så vidare. Vi har löst det allt eftersom, men det vore bättre om vi fick hjälp och stöd av MSB.

 


 

Citat

 

Till Dagens-Nyheter säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att han anser att myndigheten varit väl förberedd när skogsbränderna bröt ut.

– Vi har haft en hög, hög, hög beredskap. Men det får utvärderas längre fram om kommunerna och länsstyrelserna haft en tillräcklig beredskap och om det är som vi säger att vi haft en tillräcklig beredskap. Och om försvaret och andra statliga myndigheter varit tillräckligt snabba i starten. Men jag känner mig trygg med att vi har agerat på det sätt vi ska som myndighet.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

5 timmar sedan, skrev Flyfisherman:

MSB - är det någon som kan förklara vad denna myndighet utför och klarar av?

Utan MSB hade vi inte fått in några flygplan från Italien eller annan hjälp från EU.

 

Du kan läsa lite kort om vad MSB är ansvariga för här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Myndigheten_för_samhällsskydd_och_beredskap

samt förstås på deras egen webbplats.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
2 timmar sedan, skrev Cecilia:

Utan MSB hade vi inte fått in några flygplan från Italien eller annan hjälp från EU.

 

Du kan läsa lite kort om vad MSB är ansvariga för här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Myndigheten_för_samhällsskydd_och_beredskap

samt förstås på deras egen webbplats.

Jovisst vet jag precis vad MSB enligt riktlinjerna skall utföra - men det hela är ett rent nys när det kommer till praktik.

Här är en sammanställning av rapporten om vad MSB skall syssla med och väldigt lite av vad jag tidigare påstått i ovan inlägg gäller enligt detta: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/24574.pdf

 

Det är fint skrivet, men det finns inga resurser av dessa för myndigheten att använda. Bara att utforma regelverket och att sammanställa denna rapport har det lagts ned mer tid och resurser på, än vad som myndigheten sedan skall utföra. Det borde vara omvänt.

Och varför skapar Sverige hela tiden nya myndigheter för olika ändamål, som knappt eller inte alls klarar av att lösa dom uppgifter som stipulerats enligt politiska beslut?

 

Byråkrati när den visas från dess främsta sida.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jämtland/Härjedalen kanske borde ansöka om att få tillhöra Norge?

Inte elakt menat utan av omsorg då Norge är bättre på sådant.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
1 minut sedan, skrev Mikael63:

Jämtland/Härjedalen kanske borde ansöka om att få tillhöra Norge?

Inte elakt menat utan av omsorg då Norge är bättre på sådant.

Hehe, vi är ju Republiken Jamtland med egen flagga

1052px-Unofficial_Flag_of_Jamtland_svg.thumb.png.350d12ddd71fd98ad4425dfb4f475916.png

 

Och som en polare för ett tag sedan sade ang. sjukvård, äldreomsorg, skolor och pension: Sverige borde starta ett krig mot Norge - och sedan ger vi upp!

Hahaha. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Och att sätta Dan Eliason som chef över myndigheten MSB är ju ett stort frågetecken, men politiska vänner verkar styra före en regelrätt kunnig person med erfarenhet och kompetens av att tex. kunna organisera och nu har man precis motsatsen av detta. Jag har svårt att förstå varför denne tidigare katastrofalt med dåligt omdöme som Rikspolischef och efter välbehövlig kritik fick avgå, att då sedan sätta en sådan figur på posten som chef över MSB?

En myndighet som skall vara ännu viktigare i katastroflägen och vid hot mot rikets säkerhet.

 

Bara läs eller hör hans uttalanden och det är exakt samma retorik som han alltid använt.

Han klarar inte ens av att organisera sin egen avtömmning på dass.

Huga.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Håller med om att som organisation på papperet är nog MSB bra, men att få det och fungera i praktiken är en annan sak tyvärr.

Och just detta att MSB inte har egna befogenheter att agera, är inte bra.

Sverige har ett flertal med egna enheter av olika slag, men kan inte , får inte använda dom, av flera orsaker, enheterna bara står på marken idag, medans vi tvingas att ta hjälp från olika håll i europa.

 

Sittande regeringar har under dom sista mandatperioderna slarvat så många gånger med att bygga upp en beredskap för bl.a sådana här skogsbränder, för då historiskt har "behovet" inte funnits, vi "Sverige", har ju "normalt" inte ett sådant klimat, så det är inte nödvändigt att ha en sådan "extraordinär" beredskap, ungefär så har det låtit under de senaste 15 åren.

 

Nu kan man så frukten av detta, och det blir mest fallfrukt kvar att plocka.

 

Och visst, nuvarande chef över MSB, har ju historiskt visat att leda en så stor organisation, är vederbörande inte kapabel till, misslyckades med förra jobbet, och det verkar inte gå så bra med nya jobbet heller.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Jag fortsätter att kritisera:

Enligt MSB sida https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Sa-arbetar-MSB/
 

Citat

 

MSB arbetar:

genom kunskapsuppbyggnad, stöd, utbildning, övning, reglering, tillsyn och eget operativt arbete

i nära samverkan med kommuner, landsting, myndigheter, företag och organisationer

för att uppnå ökad trygghet och säkerhet på alla samhällsnivåer – från lokalt till globalt 

 

MSB:s uppdrag

Regeringen styr MSB genom en instruktion och årliga regleringsbrev. I instruktionen anges MSB:s ansvarsområden och uppgifter. I regleringsbrevet anges mål och återrapporteringskrav samt tilldelade resurser för myndighetens förvaltning och verksamhet. Vi får även fortlöpande uppdrag från regeringen som rör vårt verksamhetsområde, samt möjlighet att lämna synpunkter på de förslag till nya och ändrade regler som de lämnar.

 

 

 

Särskilt reagerar jag på detta utdrag: "övning och eget operativt arbete"

Övning? Vilket operativt arbete, när MSB inte har den typen av personal, men kanske dom haft en kaffeövning med att operativt slåss om att bryta upp Mor Annas pepparkakor?

Samt:

"i nära samverkan med kommuner, landsting, myndigheter, företag och organisationer".

 

Nu är det inte enbart Härjedalens kommundirektör som riktar kritik bl.a. mot ovanstående och det är väl fantastiskt att en myndighet har visioner - men då borde det stå så.

Detta är absolut inte vad som gäller och relevanta uppgifter för MSB som är eller i presumtivt syfte att hålla en god organisation.  .
Man har heller ej på ett effektivt sätt tagit tillvara på erfarenheterna från 2014, den enda egentliga stora förändringen är att Dan Eliasson nu är chef.

 

På xxx och ont, där jag strukit gott.
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

5 timmar sedan, skrev Cecilia:

Utan MSB hade vi inte fått in några flygplan från Italien eller annan hjälp från EU

 

Det där stämmer inte. Det behövs ingen speciell myndighet för att få hjälp från EU. Hade inte MSB funnits så hade ansvarig minister (eller nån annan inom regeringen som tilldelats uppgiften att ha kontakter vid kriser) fått ha all kontakt med EU. Och morgan johansson hade ju kontakt med eu-komminionären christos styliandies som är ansvarig för humnaitärt bistånd och krishantering. Så hjälp hade vi fått utan MSB. 

Och det är ercc som samordnar all hjälp man får från eu.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

11 timmar sedan, skrev Flyfisherman:

Jämtland, Härjedalen, hela Sverige brinner och då pratar MSB om att på en direkt fråga efter den extremt stora branden 2014: att med samma argument skall vi utreda och efteråt se över våra resurser- det är Dan Eliasons egna ord och nu är dagens skogsbränder redan mer än tre gånger så stora.

Varav två av dessa inte kommer att kunna släckas alls, utan bara begränsas. Alltså brandtillsyn kommer att ske ända till vinter och snön lägger sig!

Den  fd. Rikspolischefen som styrde om allt och  var med och spelade en roll i den förändrade Polisorganisationen till ett regelrätt fiasko.

 

Varför är en sådan figur ens med? Nu är han chef över MSB.

 

MSB - är det någon som kan förklara vad denna myndighet utför och klarar av?

Varför inte lägga ned denna helt. Fyller ingen funktion.


- MSB ingen egen personal - förutom dom hundratal-pappersvändare på myndigheten.

- MSB har inte varken kapacitet eller förmåga att samordna och organisera.
- MSB via Dan Eliassion kan inte och får inte enigt grundlagen(?) styra över andra myndigheter.
- MSB kan heller inte säga åt tex. räddningschefen att: åk dit istället och samla resurserna där i stället - det saknar MSB både kunskap och befogenhet att göra, eller omvänt att samla all militär beredskaps och civila-hjälparbetare och dess frivilligorganisationer inom samma paraply i ett katastrofläge.

- MSB saknar totalt kunskap om logistik och har ej heller bemyndigande att styra eller kontrollera logistiken av bla. materieal, fordon, personal och mat/vatten.

 

Nu är det endast militären som har dels regelrätt kunskap, resurser om vad, hur och när samt erfarenhet av logistik när det gäller större scenarion liksom denna sommar och inga är bättre rustade än dessa när det kommer till logistik. Men militären kom tyvärr in för sent i bilden och heller Ej på väntan på myndighetsbeslut från MSB.

 

- MSB den krismyndighet som politikerna valt att skapa, ytterligare en byråkratisk sörja  och till vad nytta, klarar inte ens av att hitta sitt eget arsle! 

 

https://www.op.se/artikel/jamtland/harjedalen/harjedalens-kommundirektor-riktar-hard-kritik-mot-msb

 


 

 

Märkligt att inte MSB funkar myndigheten har ju den i särklass mest meriterade generaldirektören. Han har ju haft förmånen att prya på några myndigheter tidigare. Skämt å sido vem inom regeringen är han lekkamrat med? 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

4 timmar sedan, skrev Laso:

Och visst, nuvarande chef över MSB, har ju historiskt visat att leda en så stor organisation, är vederbörande inte kapabel till, misslyckades med förra jobbet, och det verkar inte gå så bra med nya jobbet heller.

Nåja nu är ju MSB en rätt liten organisation med bara 850 anställda. Till skillnad från Rikspolisstyrelsen om ungefär 28 000 anställda.

 

5 timmar sedan, skrev Flyfisherman:

Och att sätta Dan Eliason som chef över myndigheten MSB är ju ett stort frågetecken, men politiska vänner verkar styra före en regelrätt kunnig person med erfarenhet och kompetens av att tex. kunna organisera och nu har man precis motsatsen av detta.

En myndighetschef, även om det nu är en som basar för bara 850 personer, ska ju inte ägna sig åt att organisera arbetet utan jobba med strategiska frågor. Att gå från Rikspolisstyrelsen till MSB är ju en nedgradering så det visar väl verkligen att man inte var nöjd med Eliasons resultat.

 

4 timmar sedan, skrev Laso:

Sittande regeringar har under dom sista mandatperioderna slarvat så många gånger med att bygga upp en beredskap för bl.a sådana här skogsbränder, för då historiskt har "behovet" inte funnits, vi "Sverige", har ju "normalt" inte ett sådant klimat, så det är inte nödvändigt att ha en sådan "extraordinär" beredskap, ungefär så har det låtit under de senaste 15 åren.

För 10 år sen så var det nog rätt få som ville att deras skattepengar skulle läggas på att klara av ett flertal mycket stora bränder som uppstår på grund av mer än en månad med torka och mycket varmt i hela landet. Vi får de politiker vi förtjänar. Det är lätt att vara efterklok. Hade någon för 10 år sen sagt att det i stort sett inte skulle regna på 2 månader under en sommar och samtidigt vara ovanligt varmt i stort sett hela den tiden, hade ju den personen ansetts mer eller mindre dum i huvudet.

 

5 timmar sedan, skrev Flyfisherman:

Och varför skapar Sverige hela tiden nya myndigheter för olika ändamål, som knappt eller inte alls klarar av att lösa dom uppgifter som stipulerats enligt politiska beslut? 

Om de inte kan lösa sin uppgift kanske de får för lite pengar?

 

3 timmar sedan, skrev Flyfisherman:

Särskilt reagerar jag på detta utdrag: "övning och eget operativt arbete"

Övning? Vilket operativt arbete, när MSB inte har den typen av personal, men kanske dom haft en kaffeövning med att operativt slåss om att bryta upp Mor Annas pepparkakor?

Jag tyckte du skrev att du visste vad de gjorde på MSB. En övning som var mycket omskriven var Aurora 17, en annan något mindre omskriven var NISÖ 2018.

https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Genomforda-ovningar/

 

3 timmar sedan, skrev marim:

Det där stämmer inte. Det behövs ingen speciell myndighet för att få hjälp från EU. Hade inte MSB funnits så hade ansvarig minister (eller nån annan inom regeringen som tilldelats uppgiften att ha kontakter vid kriser) fått ha all kontakt med EU.

Så du tycker att det är bättre att låta politiker och politiska tjänstemän vara ansvariga samtidigt som de ska vara ansvariga för en massa andra saker?

Då är det väl verkligen risk för att de inte kan något om just brandbekämpning och samordning av myndigheter.

En organisation där ledningen dessutom byts vart fjärde eller åttonde år (eller så) till några som inte kan något om ämnet. Jag tvivlar på att det skulle bli bättre på något sätt.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ingen av dina kommentarer har jag någon förståelse för.

Är det något särskilt samband med just den fullständige klanten Dan Eliason eller MSB som jag kommenterat?

 

Det har absolut ingen betydelse vad och hur många han tidigare basat för och om det nu är färre - en inkompetent figur är fortfarande en inkompetent figur - helt oavsett. Det som gör det hela allvarligare är att just han sitter som chef på MSB - en myndighet som tvärtemot vad du anser är just nu Sveriges i särklass viktigaste myndighet. Det har inget med antalet anställda att göra.

 

Den senaste övningen för att ta ditt exempel  och givetvis skriver MSB om denna på sin sida att det var lyckat.

Den skedde 2013 som det finns officiellt rapporterat om: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Utvardering--uppfoljning/

Den enda kritik som framkommer i rapporten handlar om kommunens brister, inte ett ord om MSB, för dom har varit så duktiga.

Jag ögnade lite snabbt igenom dom äldre rapporterna och samma sak.

inte så konstigt med tanke på att det är just MSB som författat analysen av denna sk. övning.

Var är det kritiska ifrågasättandet, men även hos myndigheter törs/får man inte tala om detta.

 

15 timmar sedan, skrev Flyfisherman:

Och varför skapar Sverige hela tiden nya myndigheter för olika ändamål, som knappt eller inte alls klarar av att lösa dom uppgifter som stipulerats enligt politiska beslut? 

Citat

Om de inte kan lösa sin uppgift kanske de får för lite pengar?

Är pengar det enda svaret, att inkompetens och djupgående byråkrati kan lösas med med högre löner?

Ja så har man försökt med hos vissa myndigheter inkl. Polisen, men bara hos ledningen, fotfolket sker det ingen större förändring hos.

Inkompetensen hos vissa ledarfigurer försvinner inte och särskilt i fallet Dan Eliason - vilken borde ha fått ställt sig i kön på arbetsförmedlingen som alla andra.

Dessutom var han inte enbart ledare för strategiska frågor, han var högst ansvarig på Polisen för dess organisation.

 

12 timmar sedan, skrev marim:

Det där stämmer inte. Det behövs ingen speciell myndighet för att få hjälp från EU. Hade inte MSB funnits så hade ansvarig minister (eller nån annan inom regeringen som tilldelats uppgiften att ha kontakter vid kriser) fått ha all kontakt med EU.

Citat

 

Så du tycker att det är bättre att låta politiker och politiska tjänstemän vara ansvariga samtidigt som de ska vara ansvariga för en massa andra saker?

Då är det väl verkligen risk för att de inte kan något om just brandbekämpning och samordning av myndigheter.

En organisation där ledningen dessutom byts vart fjärde eller åttonde år (eller så) till några som inte kan något om ämnet. Jag tvivlar på att det skulle bli bättre på något sätt. 

Citat

 

 

Menar du att dagens ledning på MSB är experter på brandbekämpning och ledning, organisation och logistik?

Inget av detta är sant.

 

Man måste inte vara raketforskare för att leda ett team med raketforskare, men det krävs naturligtvis insikt i vetenskap och teknik, annars handlar det om att kunna leda projekt, styra upp, organisera och se helheten.

Om man tex. totalt missar logistik och att få detta att fungera som måste ingå i en sådan myndighet, så är man helt enkelt inte kompetent att leda MSB.

Inga av dessa egenskaper besitter Dan Eliason.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

30 minuter sedan, skrev Flyfisherman:

Ingen av dina kommentarer har jag någon förståelse för.

Är det något särskilt samband med just den fullständige klanten Dan Eliason eller MSB som jag kommenterat?

 

Det har absolut ingen betydelse vad och hur många han tidigare basat för och om det nu är färre - en inkompetent figur är fortfarande en inkompetent figur - helt oavsett. Det som gör det hela allvarligare är att just han sitter som chef på MSB - en myndighet som tvärtemot vad du anser är just nu Sveriges i särklass viktigaste myndighet. Det har inget med antalet anställda att göra.

 

Den senaste övningen för att ta ditt exempel  och givetvis skriver MSB om denna på sin sida att det var lyckat.

Den skedde 2013 som det finns officiellt rapporterat om: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Utvardering--uppfoljning/

Den enda kritik som framkommer i rapporten handlar om kommuns brister, inte ett ord om MSB, för dom har varit så duktiga.

Jag ögnade lite snabbt igenom dom äldre rapporterna och samma sak.

inte så konstigt med tanke på att det är just MSB som författat analysen av denna sk. övning.

Var är det kritiska ifrågasättandet, men även hos myndigheter törs/får man inte tala om detta.

 

Är pengar det enda svaret, att inkompetens och djupgående byråkrati kan lösas med med högre löner?

Ja så har man försökt med hos vissa myndigheter inkl. Polisen, men bara hos ledningen, fotfolket sker det ingen större förändring hos.

Inkompetensen hos vissa ledarfigurer försvinner inte och särskilt i fallet Dan Eliason - vilken borde ha fått ställt sig i kön på arbetsförmedlingen som alla andra.

Dessutom var han inte enbart ledare för strategiska frågor, han var högst ansvarig på Polisen för dess organisation.

 

Menar du att dagens ledning på MSB är experter på brandbekämpning och ledning, organisation och logistik?

Inget av detta är sant.

 

Man måste inte vara raketforskare för att leda ett team med raketforskare, men det krävs naturligtvis insikt i vetenskap och teknik, annars handlar det om att kunna leda projekt, styra upp, organisera och se helheten.

Om man tex. totalt missar logistik och att få detta att fungera som måste ingå i en sådan myndighet, så är man helt enkelt inte kompetent att leda MSB.

Inga av dessa egenskaper besitter Dan Eliason.

 

Mvh

Som vanligt  uttryckte jag mig tokigt SORRY. Vad jag syftade var att eftersom han "pryat" på flera myndigheter och på dessa fått kicken. Alltså mitt inlägg var tänkt som satiriskt. För övrigt håller jag med dig till 110 %

Hoppas nu att du förstår att jag har full sympati till dina inlägg.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
8 minuter sedan, skrev Torparen:

Som vanligt  uttryckte jag mig tokigt SORRY. Vad jag syftade var att eftersom han "pryat" på flera myndigheter och på dessa fått kicken. Alltså mitt inlägg var tänkt som satiriskt. För övrigt håller jag med dig till 110 %

Hoppas nu att du förstår att jag har full sympati till dina inlägg.

 

Hej min vän.

 

Nej det var inte till dig mina svar var riktade till, utan som svar på Cecilias kommentarer, som du också ser om du läser mitt inlägg en gång till så har jag inte svarat på dina kommentarer.

Mvh och allting gott. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

3 minuter sedan, skrev Flyfisherman:

Hej min vän.

 

Nej det var inte till dig mina svar var riktade till, utan som svar på Cecilias kommentarer, som du också ser om du läser mitt inlägg en gång till så har jag inte svarat på dina kommentarer.

Mvh och allting gott. :)

Jag blev glad. Varför jag tolkade det som kritik mot mig var att det kom ett sms. Virrig som vanligt (åldern)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Förövrigt fick jag nyss veta att det just startat tre nya skogsbränder alldeles utanför Östersund, har ingen rapportering om läget.

Den ena av dessa var tidigare en allvarlig brand som återigen blossat upp, fast den borde man nog få koll på.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
7 minuter sedan, skrev Torparen:

Jag blev glad. Varför jag tolkade det som kritik mot mig var att det kom ett sms. Virrig som vanligt (åldern)

Nej det har inget med åldern att göra, men dessa sk. meddelanden har jag ställt om i min profil att det inte skall skickas, för precis som du säger blir dessa bara förvirrande, även hos mig.

 

Det går att ändra inställningarna i ens personliga profil, om man så vill.

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

9 minuter sedan, skrev Flyfisherman:

Nej det har inget med åldern att göra, men dessa sk. meddelanden har jag ställt om i min profil att det inte skall skickas, för precis som du säger blir dessa bara förvirrande, även hos mig.

 

Det går att ändra inställningarna i ens personliga profil, om man så vill.

Mvh :)

Trevlig helg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

14 minuter sedan, skrev Flyfisherman:

Förövrigt fick jag nyss veta att det just startat tre nya skogsbränder alldeles utanför Östersund, har ingen rapportering om läget.

Den ana av dessa var tidigare en allvarlig brand som återigen blossat upp, fast den borde man nog få koll på.

Börjar fundera på om vi har nya pyromaner?

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
18 minuter sedan, skrev Torparen:

Börjar fundera på om vi har nya pyromaner?

 

Ja du, det är också vad Polisen och brandkåren anser om del av bränderna.

Det man vet är att ungefär en 1/4 av dessa (något mindre faktiskt) har startats av blixtnedslag och ett sådant kan t.o.m. ligga och pyra under marken i flera dagar innan det blossar upp till en storskalig skogsbrand, särskilt som det är så torrt i marken.

 

Vissa bränder har orsakats av dels olyckor, maskinskada etc. och dels allmänfarlig vårdslöshet.

Ytterligare andra har spridits genom luften i flera Km. kallas för flygbrand (jämför brandflyg).

Tex. det brinner i trädtopparna och kraftig vind tar med sig rödglödgad aska och annat som sedan tänder i på nästa ställe. Frustrerande att vara brandman när sådant sker.

 

Sedan återstår några som man misstänker kan vara anlagda.

 

En pyroman är ju en sjuk person och det värsta är att vissa av dessa kan vara dolda i åratal, men plötsligt triggas igång av tex. dessa skogsbränder och då själv känner ett tvång att pyra i lite.

Oftast mycket svåra att få fast i för Polis och brandkår, det ar bl.a..en av anledningarna att Polisen brukar fota och filma  folksamlingar runt en större brand tex. vid ett bostadshus och liknande, för en del av dessa sk. pyromaner har ett tvång att se  branden dom just startat och kan finnas med i just den folksamlingen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

4 timmar sedan, skrev Cecilia:

Så du tycker att det är bättre att låta politiker och politiska tjänstemän vara ansvariga samtidigt som de ska vara ansvariga för en massa andra saker?

Då är det väl verkligen risk för att de inte kan något om just brandbekämpning och samordning av myndigheter.

En organisation där ledningen dessutom byts vart fjärde eller åttonde år (eller så) till några som inte kan något om ämnet. Jag tvivlar på att det skulle bli bättre på något sätt

 

Vad vi har för regeringen spelar ingen roll. Regeringsarbetet är detsamma. Det finns relativt fasta rutiner hur det ska fungera. Så att ha det så organiserat på kansliet som håller i trådarna är knappast en belastning för regeringen (som sen tas över av nästa regering). Och som jag skrev så har morgan johansson haft kontakt med ansvarig i EU. Så nej vi måste inte ha nån speciell myndighet som håller i kontakter med EU. När det sen gäller fördelning av den hjälp man får det kan de olika länstyrelsena samarbeta så de sköter den biten. 

 

Sen om man tittar på MSB. De har tex inte rätt att kalla in försvaret att hjälpa till med släckningsarbetet. (har för mig att det finns flera saker som dom inte har rätt att göra som ligger på regeringen att ta beslut om) De svenska militärhelikoptrar som till en början hjälpte till med vattenbombningen, besättningen på dom hade helt frivilligt avbrytit sin semester för att hjälpa till. När tex räddningstjänsten i älvdalen bad MSB om hjälp med helikoptrar så svarade MSB att det inte gick eftersom besättningen hade semester. Var bara för några dar sen som regeringen tog beslutet att försvaret/militären ska hjälpa till. För det måste det till regeringsbeslut för att militären ska kunna kallas in och hjälpa till. Så nu är väl fler svenska helikoptrar med och hjälper till. 

 

Och du skriver där ledningen byts ut vart fjärde år. Ja när det gäller regering så vet man att det ev byts vart fjärde år. När det gäller en generaldirektör så kan den sparkas veckan efter den tillsatts. Och vad jag vet så kan regeringen sparka alla i ledningen på en myndighet. Och regeringen kan ge dom nya direktiv så de blir omorganisation. Och det kan ske flera gånger på 4 år om det vill sig illa.

 

När det gäller alla statliga myndigheter så är det regeringen som är ytterst ansvarig för den. Och vilken minister som är ansvarig beror ju på vilket område det gäller. Så ministrar kan redan idag gå in och ta beslut som myndigheten egentligen ska hantera. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Förut så ingick det i försvarets uppdrag att ställa upp vid skogsbränder, men det uppdraget togs bort (osäker när) nånstans i början av 2000. Så de behöver inte vara förberedda. Så man får vara tacksam för dom som frivilligt avbröt sin semester och ställde upp tidigt.

 

När det gäller MSB så var det en presskonferens igår där dom står och säger att dom kommer tacka nej till erbjudande om mer markpersonal än de som redan beräknas komma. Jisses säger jag. Brandmännen går på knäna och skulle verkligen behöva få lite vila. Dessutom startas det nya bränder som också måste tas om hand. Så all personal som vi skulle kunna få hjälp från utlandet borde tas emot med öppna armar. Men det visar, tycker jag, rätt tydligt på hur man tänker på MSB.

 

Här där jag bor har det idag varit åska, men tack och lov även regn. Hörde sirener vid tre olika tillfällen. Förhoppningsvis var det bara automatlarm som gått igång på grund av åska, men kan lika gärna vara så att åska startat bränder på olika håll. 

 

Imorgon väntas liknande väder. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

17 timmar sedan, skrev marim:

När det sen gäller fördelning av den hjälp man får det kan de olika länstyrelsena samarbeta så de sköter den biten. 

Det är ju just MSB som ser till att det blir ett samarbete, t ex genom att hålla övningar.

 

17 timmar sedan, skrev marim:

Sen om man tittar på MSB. De har tex inte rätt att kalla in försvaret att hjälpa till med släckningsarbetet. (har för mig att det finns flera saker som dom inte har rätt att göra som ligger på regeringen att ta beslut om)

Men det är ju inte MSB:s fel utan det förbudet beror ju på vad regering och/eller riksdag har beslutat. Alltså politikerna som vi har röstat fram. Tycker man att det förbudet är fel så ska man ju klaga på rätt part, inte på den som måste följa ett beslut taget av någon annan.

 

17 timmar sedan, skrev marim:

Så ministrar kan redan idag gå in och ta beslut som myndigheten egentligen ska hantera.  

Nja, fullt så enkelt är det inte. Läs på om ministerstyre. Det är förbjudet i Sverige, det är bara regeringen som kan ta sådana beslut (minst 5 ministrar närvarande).

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

10 minuter sedan, skrev Cecilia:

Det är ju just MSB som ser till att det blir ett samarbete, t ex genom att hålla övningar.

 

Men det är ju inte MSB:s fel utan det förbudet beror ju på vad regering och/eller riksdag har beslutat. Alltså politikerna som vi har röstat fram. Tycker man att det förbudet är fel så ska man ju klaga på rätt part, inte på den som måste följa ett beslut taget av någon annan.

 

Nja, fullt så enkelt är det inte. Läs på om ministerstyre. Det är förbjudet i Sverige, det är bara regeringen som kan ta sådana beslut (minst 5 ministrar närvarande).

 

 

Det finns undantag ministrar bestämmer hur många utlandsgäster varje kommun  skall ta mot och att kommunen skall fixa bostad till dem. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

11 minuter sedan, skrev Cecilia:

Det är ju just MSB som ser till att det blir ett samarbete, t ex genom att hålla övningar.

 

De får gärna hålla övningar, men nu handlar det ju inte om övningar utan "skarpt läge".

 

11 minuter sedan, skrev Cecilia:

Men det är ju inte MSB:s fel utan det förbudet beror ju på vad regering och/eller riksdag har beslutat.

 

Stämmer, men det gör att MSB inte kan se till att vi får hjälp från alla håll. 

 

12 minuter sedan, skrev Cecilia:

Nja, fullt så enkelt är det inte. Läs på om ministerstyre. Det är förbjudet i Sverige, det är bara regeringen som kan ta sådana beslut (minst 5 ministrar närvarande).

 

Jag skrev ministrar

 

Det du skrev från början var "Utan MSB hade vi inte fått in några flygplan från Italien eller annan hjälp från EU" Och det stämmer inte vi skulle fått hjälp även om dom inte fanns. För då skulle ansvaret ligga endera hos en enskild minister som håller i kriser inom landet eller så skulle ansvaret ligga vid nån som regeringen utsett inom kansliet att be om hjälp sen kan länstyrelsena ute i landet se till att varje räddningstjänst får den hjälp dom behöver

 

Så vid såna här kriser så skulle vi klara oss utan MSB.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...