Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Flyfisherman

Torkan och galen värme utan regn

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Huga säger jag, denna sommar är ju rent av en katastrof! Visst härligt med finväder men här i Jämtland har det i princip inte regnat på hela sommaren!

Inget regn alls i maj med exteremvärme, en halv dags skur i början av Juni, sedan bara någon lokal skur här och där, men inte så att regnet trängt ned i jorden.

Gräsmattorna ser brunbrända ut, inget växer och Hammerdals slakteri hörde jag på Radio Jämtland häromdagen, där jobbar man på övertid och semestrarna för många där har blivit tvungna att avbrytas.

 

En bekant som har en gård strax utanför (c:a 2 mil  utanför ÖSD) och han sade att på samma areal som dom normalt kunde få ut runt 135 sk. vita ensilage balar i år det endast 30 st! I princip mindre än en fjärdedel av foder m.a.o.

 

För flera i bönder Norrland har inte ens vårsådden kunnat ske och jag kan bara anta att samma problem även gäller i hela Sverige.

Nu är det många som hurrar för att strax blir det billigt kött i butikerna och ICA och dom stora kedjorna har sagt att dom inte kommer att importera utländsk kött utan enbart sälja svenskt.

 

Visst det är bra, men tänk i förlängningen och detta gäller ju alla bönder i hela Sverige.

Nästa år kommer många av dessa att inte finnas kvar och för övriga blir det några tuffa år framöver, för man kommer ju inte att kunna hålla samma antal produktiva kreatur som tidigare, sådant tar tid att bygga upp.

 

Och det handlar inte bara om kött och mjölkprodukter, utan om alla andra grödor och grönsaker etc. som odlas och påverkar oss alla på ett eller flera sätt.

 

Och det är mer,  i vintras med den enorma snömängden och älgen har skadat skog och skogsplanteringar något av exremmått av sällan skådat slag pga. att den klarar av att processa cellulosa.

 

Ponera att det blir samma visa nästa år?

Ja då är vi riktigt illa ute vi alla i Sverige och med rejält högre matpriser och allt annat som detta mefför.

Jag kan nästan tycka att det börjar likna ett katastrofläge...om man skall se lite mer än kortsiktigt.

;)

 

Ps. Just nu i Östersund uppmätt med tempgivaren i skuggan och fäst på en pinne c:a 30cm från husväggen: 30 °C

Redigerad av Flyfisherman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, många gnällde i vintras att det var så himla kallt och busigt under lång tid, längtade så till sommaren, och så kommer äntligen sommaren med besked, och så blev det samma visa igen :D, så visst är vi ibland lite motvalskärringar, har lite svårt med ombyte, allt ska vara lagom.

 

Många tycker säkert också att guud såå skönt det är, gillar att ligga på stranden och goa sig, lapa i sig glass efter glass, lite sallad kanske och sedan bara fortsätta mysa. Medan andra flyr in i skuggan, och letar upp första bästa kallvattenkälla.

 

Men hav tröst, om fem månader är det Lucia igen, förhoppningsvis med snö och kyla. ;):P❄️❄️

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det gäller kanske att "vi" köper så mycket kött vi kan då? Alltså inte för att det blir billigt utan för att de svenska bönderna ska få nånting..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tråden skapades ju för en dryg vecka sedan och nu har ju läget förändrats eller snarare försämrats radikalt. Ett 80-tal bränder (lördag morgon 21 juli) och läget är ju en större katastrof för berörda.

 

40.000 hektar motsvarande 80.000 fotbollsplaner sägs i media stå i brand och samtidigt som de lyckas få vissa områden under kontroll uppstår nya storbränder. Dessutom är det inte bara skogsområden som brinner utan nu har även marken börjat brinna på många områden.

 

En SUPERKATASTROF!!!

 

Öland är väl allmänt känt för att vara solsäkert och regnfattigt. Här har det inte kommit en regndroppe sedan slutet av april men än så länge har vi varit förskonade från bränder. Enl min uppfattning har vi dessutom något något mindre med turister i sommar. Anledningen skulle kunna vara... varför åka till Öland när det är lika solsäkert och regnfattigt i hela Sverige?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...