Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
FreThor

Problem att starta, fryser ibland, seg osv...

Rekommendera Poster

Undrar om nån kan komma med lite tips.
Jag byggde en "ny" dator, mestadels av begagnade delar, lite jag hade liggande och lite jag köpte. Men det krånglar och vet inte riktigt hur jag ska felsöka.
Den enkla delen att beskriva är att ibland vägrar den att starta (dvs inget alls händer) när jag trycker på startknappen på framsidan. Då hjälper det att stänga av strömmen helt, dvs dra ur sladden ur väggen, några minuter. Sen brukar den starta som den ska igen. Det fick mig att misstänka nätaggregatet, så igår kväll bytte jag till ett annat jag lånat av en kompis, men i morse var det samma sak, så nätaggregatet är nog ok gissar jag.

Nästa tanke är moderkortet antar jag, men vad kan orsaka detta beteende och hur kan jag i så fall verifiera vad det är som är fel på?

I övrigt så har det  börjat strula med läsfel från ena hårddisken, och ibland hittar den inte den alls vid uppstart, nåt som jag också trott hänger samman med nätaggregatet men kanske får omvärdera nu. Och ibland fryser den och är otroligt seg, och det har hänt att den spontant startat om.

Ingen överklockning eller annat.

Jag har denna setup (taget ur minnet då jag sitter på jobbet):
Moderkort: Gigabyte GA970

Processor: AMD FX-8120
Ram: nåt, 8 Gb

Grafikkort: ASUS GeForce GTX560 Ti
Vattenkylning, corsair hydro nånting?
Nätagg: NZXT 550W eller 600W (men nu alltså bytt mot ett annat)
Diskar: En 128Gb SSD med win 10 Pro och en 2T  som alltså fått en del fel på sistone

 

Jag har ingen lust att börja köpa delar lite random, utan vill gärna gå till botten med det här så jag byter rätt grejor en gång för alla...

Tips på program för felsökning/test eller andra tips mottages tacksamt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle prova att köra utan grafikkortet för att komma vidare, det vill ha helst 500watt.

Sen har du vattenkylning och en trilskande hårddisk,inte säkert att det nätagg du har räcker till?

Om det går, kör utan din mekaniska hdd och utan grafikkort om det funkar för att utesluta fel på, eller för svagt nätagg.

Kolla att vattenkylaren sitter korrekt på processorn, så den inte går ner på grund av värmeproblem därför att den blir slö eller fryser(för att skydda processorn)?

Kortet är bara 3 år snart, finns det garanti kvar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det gamla nätaggregatet är på 550w, så då borde inte problemen dykt upp från början, eller hur?

Tror inte heller på problem med kylningen, har kört benchmarktester utan att den gått upp nåt särskilt i temp.

Och hur som helst borde inte göra att den inte vill starta utan att först varit totalt strömlös några minuter först.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nättagget från kompisen, varför hade hen det till övers? Kan det vara så jæ\/11gt att DET också är defekt?

 

Moderkortet - varför hade du det till övers? Utbytt någon gång för att misstanke fanns tidigare?

Hur ser kondensatorerna ut?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt kompisen blev det över vid en uppgradering pga att det lät för mycket, och honom litar jag på. 

Moderkortet köpte jag beg, så där kan jag naturligtvis ha blivit lurad, men det funkade utan problem i början, så det känns svårt att komma med anklagelser. 

Det faktum att den kräver total strömlöshet för att reagera på startknappen tycker jag tyder på nåt elfel där nåt håller spänning som låser nåt. Jag får kolla kondingar och se om nån ser misstänkt svullen ut.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, skrev Vedex:

Jag skulle prova att köra utan grafikkortet för att komma vidare, det vill ha helst 500watt.

Sen har du vattenkylning och en trilskande hårddisk,inte säkert att det nätagg du har räcker till?

Om det går, kör utan din mekaniska hdd och utan grafikkort om det funkar för att utesluta fel på, eller för svagt nätagg.

Kolla att vattenkylaren sitter korrekt på processorn, så den inte går ner på grund av värmeproblem därför att den blir slö eller fryser(för att skydda processorn)?

Kortet är bara 3 år snart, finns det garanti kvar?

 

Nästa bit blir nog att plocka ur hd, som du säger. Inte minst för att spara den, har en massa foton där som jag vill ha kvar. Ska försöka göra en backup på den innan det sker nåt så den inte går att läsa alls. Sen får jag kanske leta upp nåt gammalt grafikkort om det nu skulle vara strömmen ändå.
Men just det här med att den inte startar, inte alls reagerar på startknappen, när den på egen hand gått ner i viloläge tycker jag talar emot att det skulle ha nåt med strömförbrukningen att göra, utan mera handla om nån komponent som lägger av efter ett tag och sen behöver vara strömlös totalt för att sen fungera ett tag igen och som ger följdfel i resten av datorn.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×