Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Skärm blir svart i några sekunder


Hakinger
 Share

Recommended Posts

För drygt ett år sen köpte jag mig en 43 tums skärm. Acer ET430K. Jag har en Geforce GTX 1070 grafikkort. Använder Displayport-kabel, men samma problem sker med HDMI om jag kör med den.
Direkt från början märkte jag att skärmen blev svart minst en gång per session efter att jag startat upp skärmen (oavsett om det var en kallstart eller om datorn väcks från viloläget) den den blir svart i ca 2-3 sekunder efter nånstans mellan 10-45 minuter efter uppstart, och sen fungerar det som det ska och återkommer inte så länge datorn är igång. Detta oavsett om jag kört windows 10 eller Linux Mint, KDE neon, ubuntu, Kubuntu. - Dock upplever jag att problemet kommer mer sällan i Linux (vilket är bra förvisso då jag använder bara linux nuförtiden). Jag hade tidigare en 27 tums monitor med många hundra hertz för att kunna köra 3D på spel och hade aldrig problemet med den.
Eftersom det skedde så sällan beslöt jag mig för att inte släpa tillbaka åbäket till Postnord för att skicka tillbaka den utan chansade på att det inte skulle bli värre, vilket det inte blivit.
Men jag är lite nyfiken om någon har någon idé om vad det kan bero på? Kan det ha med nätaggregatet i datorn att göra? Jag leker med tanken att den kanske måste ställa om sig på nåt sätt. 

Link to comment
Share on other sites

På 2018-07-08 på 14:42, skrev Pentti H:

Direkt från början märkte jag att skärmen blev svart minst en gång per session efter att jag startat upp skärmen (oavsett om det var en kallstart eller om datorn väcks från viloläget) den den blir svart i ca 2-3 sekunder efter nånstans mellan 10-45 minuter efter uppstart, och sen fungerar det som det ska och återkommer inte så länge datorn är igång. Detta oavsett om jag kört windows 10 eller Linux Mint, KDE neon, ubuntu, Kubuntu.

Hej @Pentti H!

Det var länge sen sist.

 

Finns det några inställningar i skärmen om viloläge/strömsparläge etc efter viss tid?

Händer det något med lysdioderna på skärmen, det kan kanske ge en ledtråd till om det händer något internt i skärmen eller om det gäller signalen från datorn?

Link to comment
Share on other sites

Hej . Ja, råkade se att jag hade det här kontot kvar i min lösenordshanterare så jag tittade in och tänkte börja vara lite aktiv så här efter 9 år igen :)

Har inte tänkt på det, tack för tipsen. Kollade nu och det finns inget som man kan styra strömläget med i skärmens inställningar. Jag har tidigare provat och ändra displayportens inställningar där man kan välja DP 1,1  eller DP 1,2 vad det nu betyder, men ingen skillnad. Har bara en lysdiod som ändrar färg från blått till orange om den går i viloläge (via datorns inställningar) och den brukar inte ändra färg när det svartnar.
Men, efter att jag skrev detta så har jag bytt till Linux Mint 19 från Kubuntu (som jag inte förstod eller var onödigt svår med vissa saker) och jag har inte haft några blackouter än av nån anledning (eller så är jag så van att jag inte tänker på det längre :P ). Kanske det håller sig.

 

Edited by Pentti H
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Liten uppdatering. Jag har kvar problemet även i Linux. Skärmen slocknar i några sekunder oavsett vilka program som är öppna. Vet inte om jag nu är så van, men jag vill påstå att den slocknar en gång per session bara, sen funkar det. Så det är nog ett måndagsexemplar jag köpte. Skärmen verkar ju hålla så det är inget stort problem, jag har som sagt vant mig.

Kan även tillägga att större inte alltid är bättre har jag märkt. Säkert bra för den som t.ex. programmerar och har många fönster öppna, men för en vanlig dödlig lite för stor. Och ändå sitter jag en meter från skärmen.
Jag tyckte det var en bra idé att köpa en så stor skärm som möjligt enligt devisen "störst är bäst", men har med tiden märkt att den är lite för stor. Man får som vrida på huvudet lite när man tittar uppåt. :)

Link to comment
Share on other sites

Citat

Jag tyckte det var en bra idé att köpa en så stor skärm som möjligt enligt devisen "störst är bäst", men har med tiden märkt att den är lite för stor. Man får som vrida på huvudet lite när man tittar uppåt. :)

Har du möjlighet att flytta bildskärmen bakåt på bordet så minimerar man problemet, eller är det för trångt för detta?

Samt det bästa är om bildskärmen är höj och sänkbar.

 

Den optimala höjden sedan man först ställt in sin kontorsstol till rätt höjd liksom armstöden, därefter att skrivbordet har rätt höjd så man kan sitta med något sånär raka underarmar mot skrivbordet och då först ställa in bildskärmen så att ens ögon ligger i höjd med den övre tredjedelen av bildskärmen, alltså man tänker sig att dela skärmen i tre horisontella linjer lika och då skall ens ögon vara i höjd med den översta linjen där.

Det fick vi lära oss på förra jobbet av en från företagshälsovården som var specialiserad på arbetsergonomi.

 

Själv har jag på mina båda 24" som ej är höj och sänkbara sågat till en lämplig oval träskiva och lagt under skärmfoten (syns inte) och höjt mina c:a 2,5 cm och det kan tyckas lite men det gör skillnad. För då slipper jag böja huvet nedåt som i sin tur ger en belastning på nacke etc. Märks särskilt väl vid flera timmars spelande i sträck...

 

Att böja huvudet uppåt är kan vara än mer ansträngande och alls inte bra, särskilt som man då och då måste titta ned på skrivbordet ibland för det man håller på med.

Mvh

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 7 months later...
På 2019-01-14 på 07:29, skrev Provaprobe:

 

Det låter mer som ett programvaru- eller produktionsfel

 

Ja, förmodligen är det ett måndagsexemplar. Problemet försvann aldrig. Jag köpte en annan skärm för ett par månader sen (ville ha en stor böjd skärm för att se vad som var grejen med det :) ) Så den stora står nu och samlar damm tills jag kommer på vad jag ska använda den till :)

Edited by Pentti H
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...