Just nu i M3-nätverket
Jump to content

5 enkla tips: Så ger du Windows 10 en rejäl energiboost


Nyhetsroboten
 Share

Recommended Posts

Flyfisherman

5. Ta bort alla skräpprogram från datorn - det är nog i särklass det bästa tipset för en nyinköpt dator och många gånger även en man köpt tidigare och inte tänkt så mycket på.

 

Det är något som verkligen kan ställa till med bekymmer och ta upp systemresurser helt i onödan och det bästa är att direkt avinstallera innan man ens klickat och startat dessa: för då har inte dess installation påbörjats och då blir avinstallationen helt ren utan några rester, annars bara avinstallera och sedan starta om datorn:

Start > inställningar (lilla kugghjulet) >  Appar => markera och avinstallera.

Eller

Start > skriv bara rakt av kontroll > i listan som kommer upp klicka 'Kontrollpanelen' > Program => markera och avinstallera.

 

Ett tips till är att köra gratis 'The PC Decrapifier' som PC För Alla skrev om för nåt år sedan:

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.349939/darfor-fyller-tillverkarna-din-dator-med-skrap/sida/5/bloatware-pc-decrapifyer

Här är länken till programmet: https://www.pcdecrapifier.com/

Det söker igenom datorn efter alla förinstallerade sk. bloatware och avinstallerar, men först efter en fråga, alltså inte automatiskt, för det kan hända att datortillverkaren har ett förinstallerat program som kan vara bra, men även dessa har alldeles för ofta förinstallerade skräpprogram.

 

Som ett exempel: om datorn kommer förinstallerad med Windows så finns kanske också ett antivirusprogram från McAfee, eller annat på datorn och har du redan ett antivirusprogram som du avser att att använda på denna dator, så starta inte det medföljande på datorn utan avinstallera detta direkt.

På så sätt kan man slippa ifrån en del bekymmer som kan uppstå med dubbla antivirusprogram och ibland kan vara lite jobbigare att få  bort.

Å andra sidan är i regel det medföljande antivirusprogrammet häftat med bra rabatt, så har du inget tidigare så fundera allvarligt på att prenumerera på det medföljande - ifall det håller klass vill säga.

Fråga på Eforum om du är osäker.

Mvh

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...